Friday, 15 July 2016

Salam Aidilfitri 1437H / 2016 - part 2

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

hari sabtu, syawal ke 4, kami sekeluarga ke Kota Bharu menyertai keluarga kakak dan ma utk beraya kat sana pulak. kebetulan ada kenduri sepupu di Mentuan. 2 kenduri pulak tu. jd berbaloi2 balik hari tu. First time bawak baby Nuha travel jauh2.

lamaaaaaa sgt tak balik kelantan time raya. rindu betul.

on the way ke sana tu, tgk kereta bersusun2 jalan menghala keluar dr kelantan. dari Jeli ke kok lanas tu subhanallah, pjg betul kereta. mujurlah kami baru sampai, tak turut sama dlm jem. huhuhu


berhenti rehat di RNR banjaran titiwangsa.

org lain dah mkn, Ali dgn ummi baca doa tak abih2 lg.

tgk, kak long dah nak habis sebungkus nasik.


bergambar dgn pengantin dan keluarga. pengantin yg pakai baju jubah hijau emerald ka (gambar atas ada pengantin pompuan bertudung kaler krim, gambar bwh pengantin lelaki)




nuha yg well behave sepanjang perjalanan.

adam yg lasak, tp dia la yg paling menghiburkan. phew, lap peluh ummi ayah.





gambar elok sikit satu keluarga sepanjang raya ni.

me and kak cik mahyana, sepupu merangkap kaunselor peribadi.


dengan sepasang lg pengantin. tahniah musyrifah dan maher!


        bergambar depan rumah arwah ayahda (abg arwah ayah) dan mokcik nisah. semoga ketemu lagi.


bertolak balik ke penang hari isnin, 6 syawal. sekolah nawal masih cuti isnin tu, sbb tu la dpt luang masa balik kelantan wpun cuma 2 malam. 

letih tp seronok.
ok, abih dah gambar raya. tunggu kot ada lagi nanti2.

Salam Aidilfitri 1437H / 2016 - part 1

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

Raya tahun ni saya balik rumah Ma (kg petani) 3 hari sblm raya. ya lah, dok rumah sendiri pun buat apa, mak mentua dah tiada. sobs. sementara ma masih ada, meh lah kita pulang ke desa. (mcm jauh sgt desa dia tu, 17 minit perjalanan ja pun. hahaha)

nah, ada byk gambaq nak bubuh. sj buat tatapan di kemudian hari.


bersama rakan2 sekerja. 2 minggu sblm raya kot ni. gigih p photoshoot kat stesen keretapi permatang rawa.
saya yg nampak besaq sekali, mcm bos pulak dia. ya lah semua pun nak menyorok kat blkg nun.


ya, tak berapa nak slim walaupun anak dah 4.

hari raya dah tiba. tak berapa seronok on 1st day sbb family kakak di bangi tak balik lg.

 saya, ma dan anak2.

family saya dan ma.


 family saya dan mak lin.
tgh2 tu khadijah, anak sedara saya. takmau berganjak wpun mai laa family sapa2pun amik gambaq. hahahaha

family saya. gambaq tak cantik sbb blur dan tgk ali tu, tgh merajuk entah apa.
abg leh dgn baju melayu rayanya sejak tahun 2012. penjimatan berganda.

ni raya ke dua. 


si cantik manis anis nuha.

eh tetiba dah raya ke 3.


anak-anak saudara saya. yg paling tua dua dr kiri, umoq 26. yg muda belah kanan sekali, 14 thn.
semua team single.

keluarga kakak saya bersama ma dan ayahwan.


posing ultraman. kehendak saya. semua pun layankan aje nanti saya marah. hahahah




ok, semua senonoh sikit please.


eh, tak abih lg?

ok, berbalik pd raya ke dua. eh (lintang pukang gambaq2 hg ni riena oiiii)

kakak baru sampai dr umrah, maklin dan adik2 dtg beraya di rumah.
(hahaha mcm pantun 2 kerat pulak)



cubaan adam (berbaju spiderman) utk buat peace!

anak2 hidayah, si kembar abdullah abbas dan abdullah umar, bersama anis nuha. Kembar tua 3 hari dr nuha.

okeh cukuplah part 1. nanti kita sambung part 2.
















Tuesday, 12 July 2016

Ali dah 5 tahun.

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

semalam (isnin) kami bertolak balik dr Kota Bharu setelah beraya di sana selama 3 hari. sampai rumah dlm jam 4 ptg. ali dah merengek2 bila nak p makan kfc. dah janji dgn dia lama dah, kalau sampai hari birthday dia nak g mkn kfc. sbb masa birthday kakak hari tu kakak mintak mkn ayamas, so dlm rasa lelah dan penat travel tu, lepas maghrib keluarlah kami 6 beranak nak g mkn kfc.

tgk kat kfc kompleks kailan kepala batas tu masyaallah ramainyaaaaaa org beratur. pegi la kfc satu lg tu pun ramai jgk manusia. ayahnya cuba pujuk ali, kita mkn benda lain ya? esok pulak kita mkn kfc. apa lg, meraung2 bdk tu nak jgk mkn kfc. okey2, cuba diplomasi kita bungkus ya, blk mkn kt rumah. sbb ramai sgt org. takde meja. adik nuha nangis. syukurlah dia setuju. itupun hampir sejam abg aleh beratur. dan saya bersama nawal, adam dan nuha tunggu dlm kereta.

mcm tu lah kita mak pak ni. sehabis daya cuba tunaikan permintaan anak2. harapnya anak2 ni jd lah anak yg baik, yg berakhlak, yang tak sia2kan mak ayah. huhu, sayu pulak rasanya.



11072016 - Ali Nufail genap 5 tahun. dah tak nak potong rambut botak dah. dah pandai nak rambut pacak pulak skrg ni. dah boleh membaca. dah boleh mengaji dan menghafal surah pendek2. byk tolong ummi. walaupun masih manja dan kuat merajuk, tp biasalah perangai anak no 2. kena banyak sabar. malam2 nak tidoq umi mesti kena tepuk2 dia. kalau tak dia takkan tidoq. phewww~!

ummi dan ayah doakan kesejahteraan ali. semoga terus jd anak baik sampai akhir hayat, amin.



Aidil Fitri 2017 ~ Part 3

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani... walaupun dah berlalu sebulan lebih, saya tetap nak masukkan entry ni jugak. s...