Posts

Showing posts from December, 2015

cerita PTPTN saya

Image
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

welcome follower saya yang ke 111. hehe terima kasih follow blog yg tak seberapa ni. pemalas lipas nak menulih. tak mcm zaman muda2 dulu.


baru2 ni tgk kat fb ramai yg share PTPTN potong gaji depa sampai habis. Lps tu kata la ptptn ni takde berperikemanusiaan lah, itu lah ini lah. kira yg tak elok sesaja ttg ptptn. ada la jgk 2,3 org yg up status menyerang balik penghutang2 ni. ye la masa pinjam tak kata apa. masa nak bayaq mcm 2 pulak yg tak puas hati.

oklah. meh nak share cerita saya dan ptptn. Bg saya ptptn ialah pemiutang yang PALING bertolak ansur.

Saya tamat belajar pd tahun 2005 dgn jumlah hutang RM24k. lepas 6 bulan tu ada la ptptn hantar surat suruh buat payment tp saya balas balik dgn bgtau saya minta tempoh sbb belum ada kerja tetap. Lepas tu saya kerja biasa2 dgn gaji basic 900, kemudian tukar kerja dgn gaji 1300, belum start bayar lg. lps tu saya dpt kerja di Ipoh, dgn gaji 1500. pun belum start bayar lg (sayang …

dah 2 bulan lebih...

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

dah 2 bulan lebih.. TAK UPDATE BLOG.

HAHAHAHA!!

entah apa yg bz sgt. lps suami dia balik dr haji, terus dia pun senyap. pemalas sebenarnya. takde mood nak tulih apa2.


Buat konklusi boleh ?

11/10 : abg aleh dah balik dr mekah. alhamdulillah, dia baik2 sj. moga mabrur hajinya. doakan dia dpt istiqamah dgn amalan2nya dan jadikan dia hamba Allah yang lebih baik. amin.


7/11 hingga 14/11 : kami sekeluarga termasuk ma, ayahwan dan kak long bermusafir ke Aceh, Indonesia. dah lama saya dan abg aleh berhajat ke sana. ziarah tempat abg aleh belajar dulu selama 6 tahun. kami berada selama 8 hari di sana (sampai cemuih) hahahaha. Alhamdulillah, sempat menikmati laut yang cantik di Pulau sabang, sempat rasa gegaran gempa bumi berskala 4.2 scala richter (huhu menangis lps gempa bumi tu), sempat mendengar cerita2 dr mangsa2 tsunami, melawat tempat2 berkenaan dgn tsunami. trip yg sgt mengujakan. insyaallah, nanti nak p lagi. mmg nak p lagi. …