Thursday, 30 April 2015

tenang

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...





hilang dalam tenang

(byk nak cerita pasal teambuilding perpustakaan di Royal Belum, Tasik Banding. nanti nak kumpul kekuatan dulu. biasalah, pemalas lipas.)







Tuesday, 28 April 2015

cabut gigi dan mandi kolam

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

Ali, 3 thn 9 bulan, mempunyai gigi yg tak berapa elok akibat karies gigi. puncanya sbb dia suka biarkan botol susu dlm mulut sblm tidoq. lps tu dah sebulan lebih dia mengadu gigi dia sakit. cuma tak selalu. on and off. ada masa sakit tu saya bg syrup panadol bt sementara, pastu dia dah ok saya pun lupa nk bwk dia ke klinik gigi. sehinggalah hari Isnin minggu lps dia meraung2 sakit gigi dr pg sampai ke mlm non stop. Kami bwk dia ke klinik biasa dekat rumah tu, doctor bgtau gusi dia bengkak, dan gigi geraham dia bernanah. doctor bg ubat utk surut bengkak, dan dia MESTI dibawa ke klinik gigi 3 hari lps mkn ubat.

3 hari kemudian (jumaat) saya bawak dia ke klinik kesihatan kubang semang, kat situ ada klinik gigi. nurse bgtau check up utk kanak2 hari khamis bkn hari jumaat. "tp dia sakit gigi sgt2. dah ambik ubat di klinik swasta, kena cabut jgk ni." ok2, bolehla. (boleh pun, tinggal kita kena bertegas sikit. takkan nak tunggu khamis depan pulak.)



sebelum masuk bilik rawatan, kemain lg ceria.


pantang halakan phone utk ambik gambar, terus senyum.

mula2 baring atas kerusi tu, dia ok lg, doctor cek sana sini dia masih boleh berbual2. bila doctor hulurkan jarum ubat bius je dia dah meraung2. terus lompat dr atas kerusi tu. hahaha! saya dah panik ni. mcm2 ayat pujuk. dgn saya sekali naik atas kerusi tu peluk dia. ali meronta2 tak nak cabut gigi. aduhai. dalam setengah jam jugak sesi cabut gigi geraham dia selesai.

puas pujuk. nak beli aiskrim. nak beli mainan. nak mandi kolam. ummi tak marah kalau rosakkan mainan. mcm2 lah. 


akhirnya...

selamat jugak cabut gigi. kesiannya tgk dia teresak2 menahan sakit. sampai tertidur bila balik rumah. Lepas 2 jam cabut gigi dia dah ok. boleh sembang2 boleh mkn aiskrim boleh main dah. Alhamdulillah. tp jgn  diajak dtg klinik gigi dah. mmg dia trauma.


dalam pukul 4 ptg hari jumaat, kami sekeluarga bertolak ke Penang, dah lama tak bwk budak2 ni jalan2. so kita stay kat Sentral Seaview Hotel di Tanjung Bunga.

susah nak dpt ayah cuti ni.

tgk ali, mcm tak percaya pg td tu dia meraung2 sakit cabut gigi.

 the apples of my eyes.

adam nubli. tak padan dgn baru 5 bulan, tergedik2 seronok dalam air. tak ingat nak carikan pelampung utk dia.


malamnya dia dah keletihan. pukul 730 dah lena sampai pg.



 juara paling debab jatuh kpd : Adam Nubli. hahaha

 ibu beranak 3. 


little family. ayah sipi2 pun jadilah.

cukuplah semalam. nawal mintak nak duduk seminggu. amboi, mcm hotel tu ayah dia punya. ali kata, nanti ayah ada duit byk2 ali nak tidoq hotel lg. 

ya nak, doakan ayah ummi murah rezeki, bukan sj murah rezeki, malah dilapangkan masa juga. amin.


Wednesday, 15 April 2015

update ini kerana ..

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...


serius. terlalu byk yang nak diceritakan. tp tak sempat atau sebenarnya malas nak tulis.

tok yam (ibu mertua saya) alhamdulillah, dah kembali sihat seperti sebelum ni. sejak dari awal februari kesihatan mak tak memberansangkan, masuk hospital 2 kali, alhamdulillah, skrg ni dah boleh urus diri mcm sebelum2 ni. doakan kesejahteraan mak ye.


arghh.. tetiba taktau nak tulis apa dah. susah la nak fokus tulih blog.

 letak gambar je lah.

 kesian adam nubli. jarang2 umi cerita pasal dia. tak mcm zaman kakak kecik2 dulu selalu je ada update.

4 bulan dah 7.8 kg.




kakak dan abg yg prihatin. yg sygkan adik.


kita kasi botak. sbb rambut tumbuh tak rata. 

ok tu je lah. nanti kita cerita lg bila rajin. huhu

Langkawi 2017

Bulan 7, lps raya hari tu. Saya rasa nakk sgt p bercuti. Saya sorg. Tanpa anak2. Tp takkan bolehlaa nak tinggal anis nuha, sbb masih menyusu...