pengalaman yg ke 3

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

sblm ni doc dah bg date kat saya kena bersalin pd 38weeks Iaitu pd 26/11/2014. Jd bersiap siaga lah kita nk beranak on that day. 25hb p hosp lps zohor. Sblm tu p pekena bandung soda dulu kat pauh garden. Last ok last.

alhamdulillah kat hosp dpt bilik kelas 2. Yg 3 org sebilik. lega sgt2. Tak sangka nak dpt blk tu sbb sblm2 ni masuk wad x dpt bilik tu pun. rezeki baby. Alhamdulillah.  sblm tu doc cek bukaan saya dah 2cm. So good progress doc ckp.mungkin x perlu induce.

Esoknya pg 26hb doc cek lg. Masih 2cm. So marilah kita induce. Masukkan ubat utk mempercptkan bukaan. Fine. Xyahlah crita bab ni. Ngeri. So lps masuk ubat jam 730 pg sampai 2 ptg saya masih cergas. Ada la rasa contraction skit2 tp x rasa nak berguling. Masih sempat order nasi lauk pajeri nanas dan telor masin dr suami dan mkn sampai licin. Pukul 230 doc cek lg. Woww dah 5cm. Tp napa tak sakit ni? Marilah kita ke labour room tgk apa depa nk buat.

Jam 3.15pm doc pecahkan ketuban. Lps tu merasalah contraction paling hebat. Kali ni takda misi2 pelatih nk layan sakit saya. Dok la sorg2. X mcm masa ali dan nawal dulu ada misi pelatih mai urut blkg dan lapkan peluh. Huhu

Dr jam 330 sampai 530 saya bertahan. Doc tanya nak ubat apa ntah utk thn sakit tu, saya tolak. boleh tahan lg ni doc . Sepanjang sakit insulin kena masuk kot tgn. Jam 530 baru 7cm. tp 550 dah beranak. Hehe. Alhamdulillah.

So far, hosp sbrg jaya masih baik2 pd saya. Adalah kurgnya skit2 tp saya pejamkan mata sj. Selagi saya dan baby masih baik2 dan sejahtera kita syukurlah seadanya.

Hari esoknya 27hb dah boleh blk rumah. Tp 28hb kena masuk wad hosp bm plak sbb jaundice. 2 mlm jgk. Jaundice adam sembuh sepenuhnya pd hari ke 24. Lamaaaaaa... huhu

Sekian, cerita saya utk kelahiran ke 3. Utk kelahiran ke 4 usah ditanya. Mungkin ada mungkin tiada. Hohohoho

Comments

Assalam riena,
waaaaaaaaa....
uols memang bertuah dapat bersalin normal :)
Z@i Z@mR33 said…
mntak2 la kami dpt bsalin normal gak lps ni klau diberi rezeki oleh-Nya...amin...
RieNa said…
Amin. Mudah2an zai. Doa byk2
RieNa said…
Amin. Mudah2an zai. Doa byk2
shaliza said…
hehe...usah ditanya ya..nak tutup dah ke:-) adam eh baby?
kehidupan sihat said…
tahniah...
yes always positif.

salam perkenalan sis :)
jemput ke blog nana nanti

Popular posts from this blog

Derita sakit gigi.

:: perihal susu ::

Salam Terakhir ...