Posts

Showing posts from September, 2014

tahun 2075 !

Image
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

balik dr check up di hospital pg td, singgah di pejabat tabung haji untuk daftarkan haji anak2 saya si nawal dan ali. dah lama niat nak daftar tp asyiklah tertangguh2. jd hari ni saya tak nak tangguh2 lg.



Tu dia. giliran utk menunaikan haji adalah pd tahun 2075. masa tu Nawal berusia 66 thn dan Ali 64 tahun. phewww (lap peluh) 
anak2 ummi,
ummi doakan kalian jd anak2 yg soleh, yg hidupnya diberkati Allah.ummi cuba utk memberikan yg terbaik buat kalian, namun semua atas izin Allah jua. ummi doakan kalian dpt menunaikan kesemua rukun Islam dgn sempurna sebelum kembali ke pangkuanNya. amin. 

saya sudah, anak2 sudah, anda bagaimana? ;)

faktor usia

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

tak tahulah..
kenapa sejak akhir2 ini saya tak boleh tgk drama2 yg ada org jahat. yg ganas2, atau yg teruk2 tu. mcm mana nak ckp eh. ok contoh, drama selamat pengantin madu tu, yg bini no 2 nama mas tu, perangai gedik2 pastu dok kata mcm2, ada unsur dengki dan cemburu buta. saya jd stress dan geram sgt bila tgk. hati jd tak tenang, fikiran jd serabut. lps tu saya tak tgk dah, baru rasa tenang blk. satu lg cerita Astana cinta aleesa tu, yg kwn baik dia si Leha jd psiko dan anaiaya aleesa, saya stress dan tension jd nya. langsung tak nak tgk dah. baik tgk frozen kali ke 117. huhuhu

tp kalau setakat tgk perangai keras kepala Mel dan kejahatan Zita/Hariz dlm MJATS saya okey lg, mungkin tak ketara sgt lg kejahatan tu. taktau la kot lps2 ni saya tak boleh tgk pulak. huhuhu
pendek cerita, emosi ibu mengandung ni jgn dijentik, kena tgk yg baik2 saja. so lebih baik takyah tgk cerita2 yg boleh mengganggu emosi. kita tgk semanis kurma …

Girls Day Out - Georgetown, Penang

Image
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

selama berkahwin dan beranak 2, rasanya susah sgt nak keluar berpoya2 dgn kawan2 mcm zaman sebelum kawen. ye lah, tak sampai hati nak tinggalkan anak2, tambah2 kalau kecik lg. ada masa sikit ja pun nak luangkan dgn anak2 sbb hari2 pun kerja kan. bkn surirumah. lagi, nak mintak tolong sapa tgk kan?

tapi sejak nawal dan ali makin besar ni, dah cecah 5 thn dan 3 thn, semakin senang nak uruskan dan mudah kalau nak tinggal sbb depa paham dan tak byk songeh. jadi ada kesempatan 16 sept lps (hari malaysia) tu ummi depa boleh keluar meronggeng dgn bestfriends secara solo tanpa suami dan anak2. rasa mcm wahhhhhh mcm ni rasanya berjalan tanpa anak2. ada masa rasa happy, ada masa rasa alahai teringat pulak,kalau ada budak2 ni mesti depa seronok ada kat sini. mcm tu lah, bercampur baur. kebetulan mlm sblm tu anak2 mintak nak bermlm di rumah sepupu depa, rumah kakak ipaq saya. kebetulan cuti sekolah dan anak saudara saya cuti. jd ada org…

26 weeks.

Image
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

Alhamdulillah. baby sudah 26 minggu dalam perut. keadaan baik2 saja. ummi dia ja tak berapa bagus keadaannya. selain dari kena amik insulin 3x sehari sejak 4 Syawal, ummi sakit tulang/urat punggung, sakit bila bergerak. asyik beradoi saja. rimas pulak diri sendri bila dengaq asyik adoi2. sedang belajar utk ucap astaghfirullah dr sebut adoi. huhuhu...

2 minggu sekali kena buat BSP dan review dengan doc di hospital BM. pengunjung setia hosp BM 2 kali sebulan. pasrah dan redha. sebulan sekali di Klinik Kubang Semang. mungkin masuk bulan depan dah kena 2 minggu sekali. semakin dekat nak bersalin akan semakin kerap mengunjungi klinik dan hospital. Allahurabbi, permudahkan segalanya utk kami.. amin.

Hujung bulan nanti bila masuk 7 bulan dah tak perlu kerja shift petang lg dan tak perlu susun buku di rak 2 kali sehari. Alhamdulillah. terima kasih pd polisi perpustakaan yg memudahkan ibu mengandung. terima kasih rakan-rakan sekerja …