Thursday, 6 September 2012

adakah sudah berakhir?

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

selepas kembali bekerja setelah seminggu beraya, saya semakin malas mengepam susu. sebelum ni hasil pun dah tak byk mana. kdg2 cuma bwk blk 2 botol x 3oz. mmg sgt sdikit. saya lg seronok directfeeding bila bersama dgn ali. bancuh susu pun tak, rendam susu pun tak. jd cuti raya seminggu tu ali mmg best giler dpt menempek je dgn umi.

yg membuatkan saya tak semangat nak mengepam tu, sbb ali x suka minum susu dr botol,cawan atau seumpamanya. kalau dia minum pun jarang2 habis sebotol. setakat yg saya tgk, paling byk 2oz. kalau bancuh lebih, buang.(kalau susu halibs, saya yg habiskan sbb sedap.)  taktaulah kalau saya yg tak pandai bg susu botol kat dia. bila tanya pengasuh, mmg mcm tu jgk. dlm  sehari paling byk 2x je dia minum susu.selebihnya dia mkn dan minum air masak. padanlah badan slim je. agaknya sbb tu susu saya pun tak meriah mcm ibu2 lain, tp masih cukup utk keperluan ali yg spesis tak minum byk.

jd siang hari saya tak pam. saya akan terus susukan ali bila pulang kerja.dlm pukul 6 ptg. dan sepanjang mlm mmg ali akan menyusu dgn saya sj, tanpa susu botol.

mmg saya rasa ini mcm tak kena. saya takut lama2 susu akan kering. janganlah. saya masih mahu susukan ali sampai dia tak perlukan saya lg atau bila dia dah 2 thn.

ada tak ibu yg siang dia x pam, tp mlm still df tanpa bantuan FM? saya takut nk tanya kat kump menyusu dlm FB, nanti kena 'bubuh' dgn soalan2 atau cdgn mcm2. "knapa x pam,knapa bg fm, buat jgk bg baby nak ebm..bla bla bla.." huhuhu..takut saya yg stress nanti.

apapun bg saya, breastfeed adalah pilihan ibu dan anak. mana2 yg ibu dan anak tu selesa dan suka, teruskan. setiap manusia tak sama. masing2 punya cara. yg terbaik mestilah susu ibu. dan kalau anak tu dpt/boleh minum susu ibu dia dlm bentuk apa pun(beku,fresh,direct,) bertuahlah anak itu.

moga perjalanan breastfeeding saya dan ali belum berakhir, dan terus sampai bulan 7 thn dpn. amin.

skrg pun, masa menyusu ali,bila teringat bakal wean-off dia dlm masa 10 bulan lg, saya dah sedih. sedih sampai basah mata. itu belum sampai masa lg tu, bygkan kalau dah sampai masa? jgn pikir,jgn pikir. buat masa skrg, just enjoy the moment!

4 comments:

Kniedaz said...

kida dah tak pam dah....balik keje, mlm n time cuti je DF...mmg susu jadi kurang...huhu...nak tak nak riena kena pam jugak utk stimulate susu tapi rugi kan ebm tu diorang tak minum...kat peti ais ada banyak lagi tp Yana xmo minum huhu

RieNa said...

riena ada 2 botol lg,syg nak cairkan nnti dia x minum pun. boleh perah tp susu tu kena buat benda lain. dadih ke., tp itulah,sbnrnya malas nak pam.huwaa..

kinna said...

jd ibu susu la k riena..sedekah susu kat sapa2 :)
saya pam masa keja sekali je (pkl 10 pg). sebelum keje sekali (pkl 5-6 pagi). pkl 1 dpt direct bf naufal sbb dia kt bwh ofis je. petang sy malas nak pam.

2-3 hari ni asyik membazir je. susu yg dah dipanaskan naufal takmo minum sbb balik keja terus bf kan dia.

RieNa said...

nak sedekah kat sapa plak..yg tu pun nk cari susah jgk. k riena ingat bg kat dia dlm bentuk lain. tp xleh nak pikir lg nak buat apa.

Langkawi 2017

Bulan 7, lps raya hari tu. Saya rasa nakk sgt p bercuti. Saya sorg. Tanpa anak2. Tp takkan bolehlaa nak tinggal anis nuha, sbb masih menyusu...