Posts

Showing posts from September, 2012

Dilema seorang Ibu.

Image
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

anak saudara saya yg sulong, si kak long Afifah, telah menamatkan pengajiannya di Uniten ogos lps. dan bakal bergraduan pada 3 november ini.

masa dia bgtau saya lama dulu yg dia dijangka konvo pd tarikh tersebut, saya dah teringat yg ibu dia @ kakak saya akan ke tanah suci sbg petugas haji pd oktober. saya rasa kakak tak sempat balik sbb raya haji pun 26/10.  biasanya kakak akan pulang bertugas selepas 2 @ 3 minggu aidiladha. jd kebrangkalian utk ibu dia tak dpt hadir konvo kak long adalah sgt tinggi.

dan  semalam, dah confirm yg kak long bakal konvo pd 3/11, dan kakak pun dah dpt tarikh berangkat pd 15 oktober. Insyaallah.


dan kakak ada meluahkan rasanya dlm FB kak long. :
(nangis guling2 tu kiranya sedih sgt la, takdela kakak berguling2 sbb sedih.)


alahai, sedih la pulak.. tahun lepas kakak tak p bertugas sbb bos tak izin, tahun ni dpt p tapi anak pulak nak konvo. kalau ikut ayah kak long, dia suruh ibu p sj, anak2 biar d…

Welcome sang kancil.

Image
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...


setelah berbulan mencari,akhirnya jumpa jgk. terima kasih ma, kakak dan mak (tokyam) kerana membantu merealisasikan hajat ini. semoga Allah merahmati kita semua (termasuk kancil tu jgk). amin. Welcome to the family, sang kancil PFD 1593, semoga terus berjasa pd keluarga. U/P : Azman YusufAzlan Yusof
setelah puas berfikir-fikir, ditimbang tolak, korek sana sini, alhamdulillah, tercapai hajat utk miliki kancil sbg second car. utk kegunaan suami dan ibu mertua. semoga Allah permudahkan urusan kami semua dan melindungi kami dr segala keburukan. amin..
wpun ada sang kancil 2nd hand, wira bercalar tetap dihati. Innova baru sila tunggu utk beberapa tahun lg. Amin. hohohoho! 
 bukan kereta ni, tp sebijik mcm ini lah. mcm abg an punya.

26092012 - day 5

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

saya rasa usaha ni agak sukar utk saya. dahlah kerja tak berpeluh, duduk dlm library yg sejuk gedi mcm dok kutub utara, musim hujan pulak tu, yg menyukarkan usaha utk exercise di luar rumah. dah puas lompat2 dlm rumah, susahnya nak berpeluh!

haih, byk betul alasan saya. Moga Allah permudahkan usaha. amin.

mohon like.

Image
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

ini pertama kali saya masuk contest dlm facebook. itu pun sbb nak bg sokongan pd hanim,supplier susu halibs yg ali minum tu. tp hadiah dia mmg menarik, pen reader Al-Quran. nak beli agak mahal jgk.  jadi saya mohon rakan2 yg ada FB tolong 'like' gambar ali dlm contest tu.

saya pilih gambar ni sbb latar belakangnya yg sgt ceria, hijau dan merah mmg warna terang yg sgt ceria.

jd, pls klik link ini dan like pd pic ali ya!

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=524909070869681&set=a.524908807536374.139770.450297031664219&type=1&theater

terima kasih byk2~!!!!

Ali, latest achievement.

Image
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

Ali sudah 14 bulan, seminggu dan 6 hari, baru boleh berjalan setelah hampir sebulan belajar bertatih. agak lewat berbanding kakaknya, nawal yg boleh berjalan pd usia 13 bulan. oklah, better late than never. syg ali!

video ni direkod pd 16 september lepas. mmg asyik terjatuh2 saja.

dan ini video latest yg direkod pd 22 hb lepas. kira oklah tu.

skrg ni asyik nak berjalan saja. maklumlah, budak baru dpt kaki. jatuh dan bangun lagi. pernah berdarah bibir sbb nak kejar ummi. dah pandai mintak apa2 dgn bahasanya sendiri. pandai mengamuk kalau apa yg dia mintak tak dpt. pandai berebut jugak terutama dgn kakak. sampai kakak tu asyik merajuk je dgn adik.
dah besar dah ali, dah pandai 'bergaduh' dgn kakak.

wpun begitu, ali masih budak cengeng. yg asyik menangis bila ummi ada. perangai nak berkepit dgn ummi tu susah nak ubah. alahai..

24092012 - day 3

Image
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...







untuk kesan yg lebih cpt, saya kena kurangkan nasik. atau tak perlu mkn nasi langsung. huhuhu.. lapaq nasikkkk....

moga berjaya. u can do it, riena!!

saya mesti boleh!

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

esok, saya akan memulakan satu misi. misi yg tertangguh sekian lama. kali ni saya akan memaksa diri saya untuk buat sehabis baik. saya mesti boleh. saya mampu! saya kuat!

saya kena tulis dlm blog, sbb utk ingatkan diri sendiri.

all da best riena, semoga Allah merahmati. amin.

indahnya iman @ astro oasis

Image
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

bg mereka yg bakal menunaikan haji, atau ingin menambahkan ilmu, boleh saksikan 'Indahnya Iman' pd setiap hari,selepas azan isyak. di channel Astro Oasis. ada ramai ustaz/ustazah yg bakal berkongsi ilmu termasuk kakak saya. :)
selamat menonton dan selamat beramal. semoga ada manfaatnya utk kita. amin.

Jamuan Aidilfitri Perpustakaan 2012

Image
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

Syawal hampir tiba ke penghujungnya. Alhamdulillah dan syabas kpd mereka yg berjaya puasa 6. saya? huhu..saya harap saya masih punya usia lg tahun dpn. buat masa skrg, gantilah puasa sesegera mungkin.

hari ni, 13/9, opis saya buat jamuan hari raya. biasalah kalau tak buat mcm tak lengkap je. kalau tahun lps saya tak join sbb masih dlm cuti bersalin, tahun ni saya yg asyik tanya bos bila nak buat. haha. selagi tak meeting, selagi tu saya bising..

gambar2 kat bawah ni antara menu2 yg ada. kitorang mmg sengaja tak masukkan menu 'nasi' dlm jamuan kali ni. sbb tau dah,kalau mkn nasik mesti kenyang terus, tak larat nk mkn yg lain.. yg ada Nasi Impit.

 laksa, ketupat, rendang, kuih, puding, kek.
 sate. salad buah, kek laici, lontong, nasi impit,kuah kacang
 ohh,ini yg paling cepat habis. kek Red Velvet tempah dr kawan saya, C-fah. thanx pah, tak sihat pun buat jgk kek utk aku.
 penuh meja dgn makanan. mewah kita ni. huhuhu

Wordless wednesday.

Image
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...



anak2 adalah harta yang tak ternilai. Aisyah dan Ali, ummi sayang kalian..

hak bermain hak kami!

Image
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

ahad lepas, ikut perancangan asal kami sekeluarga nak ke Sik, rumah kakak ipar saya. nawal dah beriya2 nak mandi sungai rumah abg ajim sepupunya tu. tapi terpaksa kensel sbb rupanya kakak ipar saya tiada di rumah kerana berkursus. miscommunication betul dorang nih.

jd disebabkan kasihankan nawal yg dah excited sgt nak p mandi sungai, ayahnya pujuk dia dgn membawanya ke indoor games di Jusco perda tu. nawal kalau sebut mainan,mmg teruja lah dia. semua budak pun mcm tu lah. so here's the pictures yg sempat ummi dia snap masa kat sana.


 seronok betul ali. ummi ayah dia biar je dia nak merangkak ke, memanjat ke, berenang ke, kalau kat rumah,berkumandang lah suara kuat umi,"jangan!" "bahaya tu ali!" "ali,tak boleh panjat tu!"


 ceria betul dia. ummi tumpang seronok tgk anak ceria.
 nawal mula2 agak malu dan segan, maklumlah ramai budak. 3 minit je,lps tu, dia pun sama naik lah. ligat dan lasak.
 …

nawal dan sungai dua

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...


nawal : hari tu nawal mkn kat sini dgn toklin,makteh,makndak,makcik.(sambil tunjuk kedai boy burger,penanti) ayah tak p..(dgn nada kerekkk..)
ayah : takpalah, nawal x bwk ayah. hari tu ayah p kfc dgn umi,dgn adik. (saja sakat anak,nak suruh anak jeles)
nawal : ayah mkn kfc kat mana? (jeles lettew..)
ayah : kat Sungai Dua.
nawal : kenapa ayah tak mkn kat sungai satu???

HAHAHAHAHAHAHAHAHA!!

(FYI : kat pulau pinang ni ada dua tempat yg namanya Sungai Dua. 1 kat pulau, 1 kat seberang.)

adakah sudah berakhir?

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

selepas kembali bekerja setelah seminggu beraya, saya semakin malas mengepam susu. sebelum ni hasil pun dah tak byk mana. kdg2 cuma bwk blk 2 botol x 3oz. mmg sgt sdikit. saya lg seronok directfeeding bila bersama dgn ali. bancuh susu pun tak, rendam susu pun tak. jd cuti raya seminggu tu ali mmg best giler dpt menempek je dgn umi.

yg membuatkan saya tak semangat nak mengepam tu, sbb ali x suka minum susu dr botol,cawan atau seumpamanya. kalau dia minum pun jarang2 habis sebotol. setakat yg saya tgk, paling byk 2oz. kalau bancuh lebih, buang.(kalau susu halibs, saya yg habiskan sbb sedap.)  taktaulah kalau saya yg tak pandai bg susu botol kat dia. bila tanya pengasuh, mmg mcm tu jgk. dlm  sehari paling byk 2x je dia minum susu.selebihnya dia mkn dan minum air masak. padanlah badan slim je. agaknya sbb tu susu saya pun tak meriah mcm ibu2 lain, tp masih cukup utk keperluan ali yg spesis tak minum byk.

jd siang hari saya tak p…

Syawal 2012/1433H - Part 3 n final

Image
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

ok, ni last kot gambaq raya. dah letih nak tempek. takde crita pun. gambar ni masa kawan2 dtg beraya di rumah pd syawal ke 4. seronok, tp tak bst sgt sbb ada yg tak dpt hadir. sifah demam, ilyia balik bangi, sarah kena blk awal sbb ada kematian. so tak dpt kumpul ramai2 jgk. takpa, setakat yg ada sajalah.

 tetamu pertama yg sampai. sedondon dgn arissa,anak abg an. sarah, kami doakan kalian dikurniakan 'rezeki' yg soleh solehah sbg bekalan dunia akhirat, amin...



 fasa awal. sblm sarah berangkat ke Ipoh. dr kiri : sarah, wani, Nina anak fizah, Fizah dan feeya, saya dan ali.  tgk ali, dia dah nak start enjin ghiyau dia.

oh, dia taknak bergambar.  letak bwh pun nangis.

meh la kakak nawal, kita amik gambar. biarlah adik nak nangis.

dr kiri ; wani, pizah, arn, royd, mira dan saya.
 + ifah, isteri muhammad
 bersama hubs masing2. (aik,hubs?sejak bila aku pandai guna word nih?haha)
kawan2 sejati. ketika sedih dan gembira. ket…