Friday, 28 September 2012

Dilema seorang Ibu.

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

anak saudara saya yg sulong, si kak long Afifah, telah menamatkan pengajiannya di Uniten ogos lps. dan bakal bergraduan pada 3 november ini.

masa dia bgtau saya lama dulu yg dia dijangka konvo pd tarikh tersebut, saya dah teringat yg ibu dia @ kakak saya akan ke tanah suci sbg petugas haji pd oktober. saya rasa kakak tak sempat balik sbb raya haji pun 26/10.  biasanya kakak akan pulang bertugas selepas 2 @ 3 minggu aidiladha. jd kebrangkalian utk ibu dia tak dpt hadir konvo kak long adalah sgt tinggi.

dan  semalam, dah confirm yg kak long bakal konvo pd 3/11, dan kakak pun dah dpt tarikh berangkat pd 15 oktober. Insyaallah.


dan kakak ada meluahkan rasanya dlm FB kak long. :

(nangis guling2 tu kiranya sedih sgt la, takdela kakak berguling2 sbb sedih.)



alahai, sedih la pulak.. tahun lepas kakak tak p bertugas sbb bos tak izin, tahun ni dpt p tapi anak pulak nak konvo. kalau ikut ayah kak long, dia suruh ibu p sj, anak2 biar dia handle. lgpun katanya k long nak amik master,ada konvo lg. insyaallah. ( itupun kalau k long rajinlah kan..)



kakak dan anak sulongnya.

dan ini nasihat dr seorang ayah utk anaknya :


nasihat ini sgt menyentuh perasaan.


apa-apapun, Allah dah aturkan yg terbaik. masing2 kena redha dan tawakal dgn segala perancangan Allah Taala. dan saya percaya kakak dan afifah redha dengan ketentuan Allah.

Thursday, 27 September 2012

Welcome sang kancil.

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...


setelah berbulan mencari,akhirnya jumpa jgk. terima kasih ma, kakak dan mak (tokyam) kerana membantu merealisasikan hajat ini. semoga Allah merahmati kita semua (termasuk kancil tu jgk). amin. Welcome to the family, sang kancil PFD 1593, semoga terus berjasa pd keluarga. U/P : Azman Yusuf Azlan Yusof

setelah puas berfikir-fikir, ditimbang tolak, korek sana sini, alhamdulillah, tercapai hajat utk miliki kancil sbg second car. utk kegunaan suami dan ibu mertua. semoga Allah permudahkan urusan kami semua dan melindungi kami dr segala keburukan. amin..

wpun ada sang kancil 2nd hand, wira bercalar tetap dihati. Innova baru sila tunggu utk beberapa tahun lg. Amin. hohohoho! 

 bukan kereta ni, tp sebijik mcm ini lah. mcm abg an punya.

Wednesday, 26 September 2012

26092012 - day 5

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

saya rasa usaha ni agak sukar utk saya. dahlah kerja tak berpeluh, duduk dlm library yg sejuk gedi mcm dok kutub utara, musim hujan pulak tu, yg menyukarkan usaha utk exercise di luar rumah. dah puas lompat2 dlm rumah, susahnya nak berpeluh!

haih, byk betul alasan saya. Moga Allah permudahkan usaha. amin.

Tuesday, 25 September 2012

mohon like.

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

ini pertama kali saya masuk contest dlm facebook. itu pun sbb nak bg sokongan pd hanim,supplier susu halibs yg ali minum tu. tp hadiah dia mmg menarik, pen reader Al-Quran. nak beli agak mahal jgk.  jadi saya mohon rakan2 yg ada FB tolong 'like' gambar ali dlm contest tu.

saya pilih gambar ni sbb latar belakangnya yg sgt ceria, hijau dan merah mmg warna terang yg sgt ceria.

jd, pls klik link ini dan like pd pic ali ya!

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=524909070869681&set=a.524908807536374.139770.450297031664219&type=1&theater

terima kasih byk2~!!!!

Monday, 24 September 2012

Ali, latest achievement.

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

Ali sudah 14 bulan, seminggu dan 6 hari, baru boleh berjalan setelah hampir sebulan belajar bertatih. agak lewat berbanding kakaknya, nawal yg boleh berjalan pd usia 13 bulan. oklah, better late than never. syg ali!

video ni direkod pd 16 september lepas. mmg asyik terjatuh2 saja.

dan ini video latest yg direkod pd 22 hb lepas. kira oklah tu.

skrg ni asyik nak berjalan saja. maklumlah, budak baru dpt kaki. jatuh dan bangun lagi. pernah berdarah bibir sbb nak kejar ummi. dah pandai mintak apa2 dgn bahasanya sendiri. pandai mengamuk kalau apa yg dia mintak tak dpt. pandai berebut jugak terutama dgn kakak. sampai kakak tu asyik merajuk je dgn adik.
dah besar dah ali, dah pandai 'bergaduh' dgn kakak.

wpun begitu, ali masih budak cengeng. yg asyik menangis bila ummi ada. perangai nak berkepit dgn ummi tu susah nak ubah. alahai..

24092012 - day 3

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...







untuk kesan yg lebih cpt, saya kena kurangkan nasik. atau tak perlu mkn nasi langsung. huhuhu.. lapaq nasikkkk....

moga berjaya. u can do it, riena!!

Thursday, 20 September 2012

saya mesti boleh!

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

esok, saya akan memulakan satu misi. misi yg tertangguh sekian lama. kali ni saya akan memaksa diri saya untuk buat sehabis baik. saya mesti boleh. saya mampu! saya kuat!

saya kena tulis dlm blog, sbb utk ingatkan diri sendiri.

all da best riena, semoga Allah merahmati. amin.

Friday, 14 September 2012

indahnya iman @ astro oasis

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

bg mereka yg bakal menunaikan haji, atau ingin menambahkan ilmu, boleh saksikan 'Indahnya Iman' pd setiap hari,selepas azan isyak. di channel Astro Oasis. ada ramai ustaz/ustazah yg bakal berkongsi ilmu termasuk kakak saya. :)

selamat menonton dan selamat beramal. semoga ada manfaatnya utk kita. amin.

Thursday, 13 September 2012

Jamuan Aidilfitri Perpustakaan 2012

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

Syawal hampir tiba ke penghujungnya. Alhamdulillah dan syabas kpd mereka yg berjaya puasa 6. saya? huhu..saya harap saya masih punya usia lg tahun dpn. buat masa skrg, gantilah puasa sesegera mungkin.

hari ni, 13/9, opis saya buat jamuan hari raya. biasalah kalau tak buat mcm tak lengkap je. kalau tahun lps saya tak join sbb masih dlm cuti bersalin, tahun ni saya yg asyik tanya bos bila nak buat. haha. selagi tak meeting, selagi tu saya bising..

gambar2 kat bawah ni antara menu2 yg ada. kitorang mmg sengaja tak masukkan menu 'nasi' dlm jamuan kali ni. sbb tau dah,kalau mkn nasik mesti kenyang terus, tak larat nk mkn yg lain.. yg ada Nasi Impit.

 laksa, ketupat, rendang, kuih, puding, kek.

 sate. salad buah, kek laici, lontong, nasi impit,kuah kacang

 ohh,ini yg paling cepat habis. kek Red Velvet tempah dr kawan saya, C-fah. thanx pah, tak sihat pun buat jgk kek utk aku.

 penuh meja dgn makanan. mewah kita ni. huhuhu

 org start makan pukul 11 pg, saya sampai pukul 11.45pg. biasalah, byk hal di rumah. saya kerja shift ptg, itu yg lambat. nak amik kek kat sifah lg.

 trima kasih suami, tolong hantar,tolong ambik, tolong bwk brg.baguih abg aleh ni, tak pernah merungut kalau mintak tolong apa2. laki sapa lah yg baguih ni. huhuhu

 saya, kak ema, kak zu, dan cik zila. cik zila tu nampak je kecik, tp makan boleh tahan. bestlah camtu. cuba saya yg makan, huhuhu gemukk terus.

 mereka2 yg sambut birthday bulan 7,8 dan 9. patutnya kek tu kena tulis nama depa, tp buleh saya lupa nk bgtau c-fah. sori lah kengkawan, i tak berniat nak boikot. tp i rasa birthday bulan 4,5,6 tak sambut lg rasanya. terus lompat p bulan 7,8,9. di mana keadilan!! hahahahaha!!

 saya, roslan, syariful dan kak ida.


shafarin. kak yashmah, saya dan kak ita.
 hari ni saja pakai tudung bawal 3 tone bidang 60. saya beli online sbb kalau cari kat kedai mmg susah nk jumpa bidang 60.dah lama tak bertudung bawal ni,kekok plak. biasa mudah je pakai tudung instant tu.

so hari ni kekenyangan. kerja lah dgn tenang dan aman sampai pukul 10 mlm karang.



Wednesday, 12 September 2012

Wordless wednesday.

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...



anak2 adalah harta yang tak ternilai. Aisyah dan Ali, ummi sayang kalian..

Monday, 10 September 2012

hak bermain hak kami!

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

ahad lepas, ikut perancangan asal kami sekeluarga nak ke Sik, rumah kakak ipar saya. nawal dah beriya2 nak mandi sungai rumah abg ajim sepupunya tu. tapi terpaksa kensel sbb rupanya kakak ipar saya tiada di rumah kerana berkursus. miscommunication betul dorang nih.

jd disebabkan kasihankan nawal yg dah excited sgt nak p mandi sungai, ayahnya pujuk dia dgn membawanya ke indoor games di Jusco perda tu. nawal kalau sebut mainan,mmg teruja lah dia. semua budak pun mcm tu lah. so here's the pictures yg sempat ummi dia snap masa kat sana.


 seronok betul ali. ummi ayah dia biar je dia nak merangkak ke, memanjat ke, berenang ke, kalau kat rumah,berkumandang lah suara kuat umi,"jangan!" "bahaya tu ali!" "ali,tak boleh panjat tu!"


 ceria betul dia. ummi tumpang seronok tgk anak ceria.

 nawal mula2 agak malu dan segan, maklumlah ramai budak. 3 minit je,lps tu, dia pun sama naik lah. ligat dan lasak.

 ali lebih byk berkubang dlm kolam bola ni. masih takut2 nak melasak. dia pun baru boleh berjalan, melangkah pun takut2. asyik tersembam saja.

 nawal yg jahitan di dagu dah dibuka. yg tinggal cuma parut, moga parutnya hilang lah cepat. anyway,anak dara ummi masih comel wpun berparut di dagu. huhuhu




 seronok tgk nawal main dlm kolam bola ni, geram je nak join. hahaha!

 takpelah,umi main kat tepi2 je. jadilah,lepas gian. haha
 seronok tgk dua beradik ni main. lain kali boleh bwk lagi.


malam sebelum tu, taska nawal buat jamuan hari raya. umi berhajat nak amik gambar nawal bersama cikgu2 dia. tp cikgu2 dia nampak sibuk, so tak jadi lah. amik gambar ummi dgn ayah je lah.


tu je kot. taktau nak crita apa dah. *tetiba habis. haha

Friday, 7 September 2012

nawal dan sungai dua

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...


nawal : hari tu nawal mkn kat sini dgn toklin,makteh,makndak,makcik.(sambil tunjuk kedai boy burger,penanti) ayah tak p..(dgn nada kerekkk..)
ayah : takpalah, nawal x bwk ayah. hari tu ayah p kfc dgn umi,dgn adik. (saja sakat anak,nak suruh anak jeles)
nawal : ayah mkn kfc kat mana? (jeles lettew..)
ayah : kat Sungai Dua.
nawal : kenapa ayah tak mkn kat sungai satu???

HAHAHAHAHAHAHAHAHA!!

(FYI : kat pulau pinang ni ada dua tempat yg namanya Sungai Dua. 1 kat pulau, 1 kat seberang.)

Thursday, 6 September 2012

adakah sudah berakhir?

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

selepas kembali bekerja setelah seminggu beraya, saya semakin malas mengepam susu. sebelum ni hasil pun dah tak byk mana. kdg2 cuma bwk blk 2 botol x 3oz. mmg sgt sdikit. saya lg seronok directfeeding bila bersama dgn ali. bancuh susu pun tak, rendam susu pun tak. jd cuti raya seminggu tu ali mmg best giler dpt menempek je dgn umi.

yg membuatkan saya tak semangat nak mengepam tu, sbb ali x suka minum susu dr botol,cawan atau seumpamanya. kalau dia minum pun jarang2 habis sebotol. setakat yg saya tgk, paling byk 2oz. kalau bancuh lebih, buang.(kalau susu halibs, saya yg habiskan sbb sedap.)  taktaulah kalau saya yg tak pandai bg susu botol kat dia. bila tanya pengasuh, mmg mcm tu jgk. dlm  sehari paling byk 2x je dia minum susu.selebihnya dia mkn dan minum air masak. padanlah badan slim je. agaknya sbb tu susu saya pun tak meriah mcm ibu2 lain, tp masih cukup utk keperluan ali yg spesis tak minum byk.

jd siang hari saya tak pam. saya akan terus susukan ali bila pulang kerja.dlm pukul 6 ptg. dan sepanjang mlm mmg ali akan menyusu dgn saya sj, tanpa susu botol.

mmg saya rasa ini mcm tak kena. saya takut lama2 susu akan kering. janganlah. saya masih mahu susukan ali sampai dia tak perlukan saya lg atau bila dia dah 2 thn.

ada tak ibu yg siang dia x pam, tp mlm still df tanpa bantuan FM? saya takut nk tanya kat kump menyusu dlm FB, nanti kena 'bubuh' dgn soalan2 atau cdgn mcm2. "knapa x pam,knapa bg fm, buat jgk bg baby nak ebm..bla bla bla.." huhuhu..takut saya yg stress nanti.

apapun bg saya, breastfeed adalah pilihan ibu dan anak. mana2 yg ibu dan anak tu selesa dan suka, teruskan. setiap manusia tak sama. masing2 punya cara. yg terbaik mestilah susu ibu. dan kalau anak tu dpt/boleh minum susu ibu dia dlm bentuk apa pun(beku,fresh,direct,) bertuahlah anak itu.

moga perjalanan breastfeeding saya dan ali belum berakhir, dan terus sampai bulan 7 thn dpn. amin.

skrg pun, masa menyusu ali,bila teringat bakal wean-off dia dlm masa 10 bulan lg, saya dah sedih. sedih sampai basah mata. itu belum sampai masa lg tu, bygkan kalau dah sampai masa? jgn pikir,jgn pikir. buat masa skrg, just enjoy the moment!

Tuesday, 4 September 2012

Syawal 2012/1433H - Part 3 n final

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

ok, ni last kot gambaq raya. dah letih nak tempek. takde crita pun. gambar ni masa kawan2 dtg beraya di rumah pd syawal ke 4. seronok, tp tak bst sgt sbb ada yg tak dpt hadir. sifah demam, ilyia balik bangi, sarah kena blk awal sbb ada kematian. so tak dpt kumpul ramai2 jgk. takpa, setakat yg ada sajalah.

 tetamu pertama yg sampai. sedondon dgn arissa,anak abg an. sarah, kami doakan kalian dikurniakan 'rezeki' yg soleh solehah sbg bekalan dunia akhirat, amin...



 fasa awal. sblm sarah berangkat ke Ipoh. dr kiri : sarah, wani, Nina anak fizah, Fizah dan feeya, saya dan ali.
 tgk ali, dia dah nak start enjin ghiyau dia.


oh, dia taknak bergambar.
 letak bwh pun nangis.


meh la kakak nawal, kita amik gambar. biarlah adik nak nangis.


dr kiri ; wani, pizah, arn, royd, mira dan saya.

 + ifah, isteri muhammad

 bersama hubs masing2. (aik,hubs?sejak bila aku pandai guna word nih?haha)

kawan2 sejati. ketika sedih dan gembira. ketika susah dan senang. moga ukhwah kita kekal bersama hingga ke syurga. amin.

Langkawi 2017

Bulan 7, lps raya hari tu. Saya rasa nakk sgt p bercuti. Saya sorg. Tanpa anak2. Tp takkan bolehlaa nak tinggal anis nuha, sbb masih menyusu...