Posts

Showing posts from August, 2012

Mencabar.

Image
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...



berpuasa ketika org lain tidak berpuasa, mencabar. berpuasa ketika org lain beraya, lagi mencabar. baru selesai 2 hari, ada lg 5 hari nak setel. Moga Allah beri kekuatan, amin. (dah tak nak dah tangguh2 ganti puasa. sakit jiwa raga.)





(dah tanya suami,boleh tak nk buat spek cenggitu? tau dia jwb apa? "jgn nak mengada..." nampak sgt dia tak suka. hahahha)

tragedi 250812..

Image
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

syawal hari tu, usianya cecah 3 tahun 2 bulan. mulut petah, otak cerdik, lasak, dan yg seusia dengannya. dia pandai bawak diri, mudah rapat dgn org yg baik dgn dia. dan selalu buat keletah yg menghiburkan hati.


saya bernyanyi2 dlm kereta semasa pulang k rumah :

nawal : umi jgn nyanyi.
saya : alaaa,kenapa..
nawal : umi nyanyi tak elok.
saya : bukan tak elok, tak sedap. umi nyanyi tak sedap.
nawal : bukan tak sedap, tak elok. tak sedap tu kalau makan saja.
saya : hahaha! ooo..ok. umi nyanyi tak elok.
nawal : meh nawal nyanyi, nawal nyanyi elok.
saya : hah, ya la tuuuuuuu....




 ni dia sedang buat aksi silat. belajar kat sekolah katanya. tp step ini ja yg dia tahu. seterusnya takde dah. haha
hari sabtu lepas, kakak ipar saya buat open house dirumahnya, saya dlm bilik  ali dgn ayahnya kat luar tgh berbual2. nawal asyik main je, pi blk pi blk. biasalah, budak lasak. lps tui entah mcmana, boleh jatuh longkang dpn rumah. bila tanya d…

Syawal 2012/1433H - Part 1

Image
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

Assalamualaikum semua! masih beraya ke? saya je yg gedik2 datang kerja, bukan apa, cuti tahun berbaki tak byk mana. jd kena lah berjimat cermat. ingat duit je kena berjimat? cuti pun kena berjimat tau. jd, disebabkan dah takde apa kat rumah, kakak sekeluarga pun dah balik bangi, jd marilah kita bekerja. seronok jgk kerja di kala org lain bercuti. lengang je.

gambar raya sgt byk. jd saya nak tempek disini. seronok raya sbb nawal dah besar, ali pun. cumanya ali tu kuat meghap. sikit2 nangis. sikit2 nangis. tak boleh berenggang langsung dgn saya. haih. penangan susu ibu agaknya, oh ya, ali sudah setahun sebulan, tp belum boleh berjalan. berdiri,memanjat semua dah ok,berjalan je dia agak takut2. takpelah. sooner or later, dia akan berjalan jgk.

                          ali segak berbaju melayu dan berkopiah. kalau dia berjalan mesti lg comel.

setiap kali raya, jadual saya sama sj. lps berbuka puasa last day di rumah ma, saya ke…

:: Salam Aidilfitri 1433H ::

Image
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

sempena Syawal yang bakal menjelang tiba, saya sekeluarga dgn rendah hati, ingin memohon ampun dan maaf dari semua, atas segala kekurangan dan kesilapan kami atas perbuatan dan tutur kata. tambah2 saya yg menulis blog ini. kpd rakan2 yg sudi menjengah blog yg tak seberapa ini, saya amat hargainya dan saya mohon maaf atas segala kesilapan. semoga kita semua akan sentiasa dirahmat dan dilindungi Allah SWT, aminn...

semoga kami diberi usia yg diberkati dan berakhir dgn penamat yg baik, amin..
(gambar dari tahun pertama kawen sehingga raya tahun lps. tak sabaq nak amik gambar tahun ini, dan semoga dpt juga amik gambar bersama pd tahun2 akan datang..amin.)

bila saya jd api, dia akan jd air..

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

Suatu pagi 25 Ramadhan, sepasang suami isteri menonton buletin pagi.

suami : bagusnya, bini yb ABC pakai tudung elok no..

isteri : a'ah, mmg bini dia pakai tudung elok. baguihla camtu..

suami : kan baguih kalau semua bini2 menteri lain pun mcm tu.

isteri : ya, bkn mcm si XYZ tu, dahla rambut kembang, tak berasa langsung nak tutup skit. dah tu bersalam dgn org lelaki selamba sj. tgk bini yb ABC, dia tak sua tgn pun bersalam dgn org laki. bla bla bla..

suami : dah la tu..dok mengata kat dia..berdosa tau dak..

isteri : (terdiam dan tersengih..) astaghfirullah...

Moral : jgn dok mengata kat org,mcmana tak elok pun dia, bkn hak kita utk berkata buruk ttg dia. awat, ingat kita tu baguih sgt..?? Astaghfirullahal'azim..




beruntung isteri td, dikurniakan suami yg menegur bila dia buat salah, utk kebaikan bersama. Alhamdulillah..

LCW, u're a Hero..

Image
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

saya kan peminat badminton. jd bila chong wei kalah, rasa sedih sampai hampir menangis.kesian tgk chong wei pulun habis-habisan utk menang,tp apakan daya, tuah mmg memihak pd lin dan yg kerek sombong berlagak nak mati tu.

tak apalah, bukan rezeki dia. mungkin lain kali. saya nakkk sgt tgk dia kalahkan lin dan. biaq padan muka dia. huh!

 ini saat-saat kegembiraan masa LCW kalahkan Chen Long ( China) masa semifinal. kita pun seronok gila kan? sekurg2nya kita tau akan dpt pingat, samada perak atau emas.
 touching tgk ni. kalaulah dia ni muslim, mungkin ini adalah sujud syukurnya.
lambaian utk penyokong-penyokong setia.
sejurus selepas kekalahan dgn Lin Dan. dia termenung panjang. Rashid Sidek bgtau yg Chong Wei tak kata apa2, just diam sj. agaknya dia terlalu kecewa sampai tak bleh keluarkan sebarang ayat.
 kesian betul. saya hampir menangis tgk ini. kesian sgt. dia dah pulun habis2, tp takde rezeki dia. 
 ini lagi sedih. saya …

boleh?

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

nak pencenlah dari tulis blog. boleh?