Posts

Showing posts from July, 2012

ramadhan day 4

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

hari ni dah masuk hari ke 4 kita berpuasa. dah makin sronok dan terbiasa. cumanya saya mengantuk. mcm tak cukup tidor. kenapa tidak,mlm tidor lambat,pg bgn awal. time lunch tghari ni je nak take a nap kejap. dpt lelap sat pun jadilah. bg hilang mengantuk. kalau tak nanti tersengguk2 di kaunter,malu dgn students. ngehehe

sejak beranak 2 ni, tak sempat nak beriya2 sgt time berbuka. semua pun ala-kadar sj. bg saya dan suami, cukup ada nasik, dan 1 @ 2 jenis lauk, dah cukup. abg aleh plak bukan jenis mkn kueh2 punya org. dia carik nasik ja time berbuka. kalau murtabak @ roti john ka, ok. tp kalau kueh2 kecik2 ni dia tak mkn sgt. lega saya. selamat 1 hal. hehe

 sebelum berbuka,kena bg makhluk Allah 2 org tu kenyang dulu. saya suapkan makan nawal dan ali dulu. bila dorang dah kenyang, takdelah nak bising2 time org lain berbuka. tp kadang2 dia saja je nak mengacau,nak tumpang meriah. kalau kat umah ma oklah, sbb ada ramai org. kala…

Ramadan Kareem~!!

Image
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

"Ramadhan ialah medan untuk mendidik nafsu agar tunduk kepada wahyu, maka perkara yang paling utama perlu dijaga dalam bulan ini ialah mengawal nafsu seperti nafsu makan, nafsu seks, nafsu jawatan, nafsu harta, nafsu pangkat, nafsu pengaruh, nafsu popular, nafsu tidur, nafsu malas, nafsu shopping, nafsu suka membid'ahkan orang dan lain-lain nafsu. Kalau dalam bulan yang syaitan 'diikat' ini pun kita masih gagal memanfaatkan peluang yang diberi untuk mendidik nafsu maka rugilah jiwa yang akan berterusan menjadi hamba kepada nafsunya !"

-Ustaz Emran Ahmad-


cute betul~!

Image
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

sebagai peminat Maher Zain, lagu  My little Girl ini adalah lagu paling 'comel' dlm byk2 lagu beliau.
serius sgt comel. dgn lirik dia yg menyentuh hati. dgn usra baby dia, dgn video ni yg cute. mmg buat mata saya basah bila kenang anak2 di rumah. ni kalau bapa2 yg baru dpt baby girl ni mesti tersentuh habis.

nah, layankan videoclip dr Maher Zain. serius cute,kan?




My Little Girl Lyrics feat. Aya Zain By: Maher Zain

You are a miracle
You are a blessing from above
You brought joy to my soul
And pleasure to my eyes

In my heart I can feel it
An unexplainable feeling
Being a father
The best thing that I could ever ask for

Pre-chorus:
Just thinking of you makes me smile
Holding you, looking in your eyes
I’m so grateful for having you
And everyday I pray
I pray that you’ll find your way

Chorus:
You know I love you, I love you
My little girl, my little girl
I ask God to bless you, and protect you always
My little girl, my l…

tegas skitt..

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

saya ni orgnya taklah garang sgt. kalau org dengar suara saya je pun, org tak takut. suara halus mcm doraemon. siap main2kan saya lg adalah.. jadi susah skit kalau nak garang2 dgn org. tp kalau untuk menjadi tegas, saya cuba.

tp kadang2 gagal jgk.

mcm ni, saya ni kerjanya di kaunter. student sepatutnya bg kad pelajar kalau nak gunakan komputer untuk internet. kadang2 student x bwk. terlupa lah. tercicir lah. saya usaha tak mau bg dia guna, iyelah, dah takde kad kan? tp kesian pulak tgk muka masing2. dahla dtg jauh2. kdg2 hujan lebat dtg library. tp peraturan tetap peraturan lah kan. susah lah. saya ni jenis org mudah dibwk berbincang. kalau student tu mintak maaf bla bla, saya ok je. bg je dia masuk. tp dgn syarat next time dia kena bwklah. tiada peluang kedua lg. kesian mmg kesian, tp peraturan tetap peraturan.

itu cerita kerja.

ini cerita perihal anak2 pulak. si Ali tu tak nak duduk atas seat dia. dia nak jgk duduk di riba…

110712 - Ali Nufail is 1 ~!!!

Image
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

kewujudannya di dlm rahim adalah surprise yg sangat tak terduga. kejutan yg sgt menggembirakan. keseronokan beribadat ketika mengerjakan haji di kota suci mekah dan madinah semakin bertambah bila tau 'dia' ada di dlm saya. terus saya panggil dia Ali, sbb saya mengharapkan dia kuat dan berani seprti Saidina Ali. Saya masih aktif dan dpt melaksanakan ibadah dgn baik. cuma saya tak boleh lapar,nanti saya nak muntah. itu sj. Alhamdulillah. cerita penuh disini.

sepanjang kehamilan saya baik2 saja, cumanya itulah. saya kena GDM (kencing manis masa mengandung) so asyik ulang alik ke klinik dan hosp utk amik darah,jumpa doc,check-up bla bla. mmg boring. tp nak dpt anak, mmg kena berkorban lah.

dan proses kelahirannya, mmg mengundang airmata. saya dah tak ingat kesakitan proses melahirkan Ali, tp saya takkan lupa bilamana doc mengesahkan ali dlm keadaan kronik,kritikal, dan tenat. dia dilahirkan secara normal, dan lahirnya ta…

akhirnya, selesai jgk.

Image
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

sepanjang hayat saya, setiap tahun saya cuma tinggal puasa 4-6 hari. rasanya tak pernah sampai 7 hari. dan selalunya akan selesai bila syawal habis. sbb org buat puasa sunat syawal, tp saya puasa ganti. tapi tahun lps, saya telah memecahkan rekod peribadi dgn meninggalkan puasa selama 12 hari. paling lama sepanjang hayat. sbb saya melahirkan ali bulan julai, dan ramadan tiba pd bulan ogos, mmg kena sgt lah. tp mujur jgk cuma 12 hari. tak terbayang kalau kena sampai 30 hari spt sesetgh ibu2. yg 12 hari ni pun jenuh nak habiskan!

salah saya jgk sbb tak mula ganti puasa awal2. asyik bertangguh sj. bkn apa, saya perasan setiap kali saya puasa, hasil pam susu saya utk ali berkurang. dah la susu tak byk mana. hari demi hari asyik bertangguh sj. bulan syawal saya puasa 3 hari je. selebihnya saya mula ganti start dr april hari tu. itu pun sbb ali dah minum formula. takpelah, hasil pam pun mmg dah tak byk mana, jd lebih baik bayar hu…

tak abis2 angry bird.

Image
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

budak2 skrg, mana main brick game. depa main angry bird.
samalah mcm nawal. semua nak angry bird. beg. kasut. baju.
dan baru2 ni, birthday dia, pun dia request nak kek angry bird. beberapa minggu sblm birthday dah mintak. pastu hari2 dok mintak nk mkn kek angry bird.  isk isk isk.

takpalah, kita cuba tunaikan.

 nawal dgn basikal baru hadiah dr ayahngah dan ayah cik, bapa2 saudaranya.
nahh..kek angry bird,choc moist, tak sempat nak tempah kat sapa2 beli kat damiral je. gara2 nawal masuk hosp.
 dgn tokma. nawal dah comot dgn krim kek.

yeah, happy birthday sayang.

buat mkn2 kat umah ma, dgn keluarga terdekat sj, ummi tak larat nak masak byk2 buat besaq2.

for the 3rd time.

Image
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

jarang2 betul update belog skrg. dah la malas, ditambah lg dgn kekangan masa. sejak 3000 student baru masuk,library ni sgt sebuk. nak kena handle kaunter, buat kelas kemahiran utk student baru, filing dan ntahapehape lg. (tp buka fb sempat plak. haha)

sampaikan nawal masuk wad pun tak sempat nak tulis. penting ni,utk rujukan masa depan saya.

ceritanya mcm ni, masa hari walimah adik saya hidayah tu, pd 7hb 6 (khamis), nawal dah tunjuk ciri2 tak sihat dia. dia ckp dia sakit perut, saya agak sbb dia tak mkn,mungkin masuk angin. takde lah pulak panas badan. hari jumaat kami sibuk dgn kenduri aqiqah Arissa, anak sedara saya. nawal nmpk ok je. hari sabtu kami ke Alor Setar utk walimah sebelah keluarga hafiz pulak. nawal  nampak sihat dan ceria. tp cuaca hari tu mmg panas betul. kesian budak2 ni berpeluh2.

hari ahad 10hb, kami blk ke lahar yooi. nawal sgt baik hari tu. dia tak lasak langsung, tak ckp byk. suruh mkn dia mkn. suruh t…