Tuesday, 24 July 2012

ramadhan day 4

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

hari ni dah masuk hari ke 4 kita berpuasa. dah makin sronok dan terbiasa. cumanya saya mengantuk. mcm tak cukup tidor. kenapa tidak,mlm tidor lambat,pg bgn awal. time lunch tghari ni je nak take a nap kejap. dpt lelap sat pun jadilah. bg hilang mengantuk. kalau tak nanti tersengguk2 di kaunter,malu dgn students. ngehehe

sejak beranak 2 ni, tak sempat nak beriya2 sgt time berbuka. semua pun ala-kadar sj. bg saya dan suami, cukup ada nasik, dan 1 @ 2 jenis lauk, dah cukup. abg aleh plak bukan jenis mkn kueh2 punya org. dia carik nasik ja time berbuka. kalau murtabak @ roti john ka, ok. tp kalau kueh2 kecik2 ni dia tak mkn sgt. lega saya. selamat 1 hal. hehe

 sebelum berbuka,kena bg makhluk Allah 2 org tu kenyang dulu. saya suapkan makan nawal dan ali dulu. bila dorang dah kenyang, takdelah nak bising2 time org lain berbuka. tp kadang2 dia saja je nak mengacau,nak tumpang meriah. kalau kat umah ma oklah, sbb ada ramai org. kalau kat umah sendiri, kadang2 kami terpaksa bergilir mkn. tgk keadaan mcmana. kadang2 tak sempat hidang sbb ali kacau. jd kena mkn taruk atas je. hahaha teruk betul kami ni. tp its ok, bukan sampai tak boleh berbuka langsung. semua baik2 saja. under controlled. hehe

setakat ni saya belum sempat bertarawih di masjid. buat di rumah saja. itu pun slps anak2 tidor. kalau pukul 11 diorang tidor, dekat pukul 12 jgk baru saya boleh tidor. anak2 pun dah pandai tidor lewat skrg. nak bermanja agaknya. pukul 12 lebih baru nak lelap, pukul 4.30 dah nak bgn. dlm pd tu pun 2,3 kali bgn susukan ali. ngantuk, letih, usah ckplah. tp kalau dah jd ibu, itulah nikmatnya,kan? baru je rasa nak lelap, jam dah bunyi. huhu. kenalah bgn, tak boleh ralit. nanti terlewat.

eh,byk plak celoteh riena hari ni. nak bg hilang mengantuk lah tu.

hehe

ni saya share kenangan puasa zaman kanak2 dulu. seronok bila dikenang kembali. terutama gelagat abg2 yg nakal tu.

memori puasa zaman kanak2 : Ma akan letak kopi o @ teh o dlm peti ais masa lps sahur. dan akan tgk air tu ptg nanti lps ma blk kerja. kalau berkurangan, adalah makhluk mana yg minum tu. kantoii..haha. siaplah semua kena soalsiasat.


memori puasa zaman kanak2 (2) : ma jumpa kulit rambutan bersusun tepi pintu,sedangkan pg sebelum ma keluar ma dah sapu kat pintu tu. jd sapa punya kerja?kantoiii lagi..(xleh buang dlm tong sampah,nanti org lain nampak.)

memori puasa zaman kanak2 3 : darjah 2, mintak dgn cikgu nak p toilet, tp sebenarnya p kat sinki sebelah kantin. teguk air paip. dahaga betui time tu. hoho

Friday, 20 July 2012

Ramadan Kareem~!!

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

"Ramadhan ialah medan untuk mendidik nafsu agar tunduk kepada wahyu, maka perkara yang paling utama perlu dijaga dalam bulan ini ialah mengawal nafsu seperti nafsu makan, nafsu seks, nafsu jawatan, nafsu harta, nafsu pangkat, nafsu pengaruh, nafsu popular, nafsu tidur, nafsu malas, nafsu shopping, nafsu suka membid'ahkan orang dan lain-lain nafsu. Kalau dalam bulan yang syaitan 'diikat' ini pun kita masih gagal memanfaatkan peluang yang diberi untuk mendidik nafsu maka rugilah jiwa yang akan berterusan menjadi hamba kepada nafsunya !"

-Ustaz Emran Ahmad-



Thursday, 12 July 2012

cute betul~!

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

sebagai peminat Maher Zain, lagu  My little Girl ini adalah lagu paling 'comel' dlm byk2 lagu beliau.
serius sgt comel. dgn lirik dia yg menyentuh hati. dgn usra baby dia, dgn video ni yg cute. mmg buat mata saya basah bila kenang anak2 di rumah. ni kalau bapa2 yg baru dpt baby girl ni mesti tersentuh habis.

nah, layankan videoclip dr Maher Zain. serius cute,kan?




My Little Girl Lyrics feat. Aya Zain

By: Maher Zain

You are a miracle
You are a blessing from above
You brought joy to my soul
And pleasure to my eyes

In my heart I can feel it
An unexplainable feeling
Being a father
The best thing that I could ever ask for

Pre-chorus:
Just thinking of you makes me smile
Holding you, looking in your eyes
I’m so grateful for having you
And everyday I pray
I pray that you’ll find your way

Chorus:
You know I love you, I love you
My little girl, my little girl
I ask God to bless you, and protect you always
My little girl, my little girl

You’re like a shining star
So beautiful you are
My baby girl
You light up my world

I pray that I’ll get the chance
To be around and watch you grow
And witness your first steps
And the first time when you will call me “dad”

PRE-CHORUS

CHORUS
I could spend hours watching you
You’re so innocent, so wonderful and pure
O God I can not express my gratitude!
But I’ll raise her good, ‘cause all I want is to please You
And now I pray You’ll guide her steps forever
CHORUS

Wednesday, 11 July 2012

tegas skitt..

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

saya ni orgnya taklah garang sgt. kalau org dengar suara saya je pun, org tak takut. suara halus mcm doraemon. siap main2kan saya lg adalah.. jadi susah skit kalau nak garang2 dgn org. tp kalau untuk menjadi tegas, saya cuba.

tp kadang2 gagal jgk.

mcm ni, saya ni kerjanya di kaunter. student sepatutnya bg kad pelajar kalau nak gunakan komputer untuk internet. kadang2 student x bwk. terlupa lah. tercicir lah. saya usaha tak mau bg dia guna, iyelah, dah takde kad kan? tp kesian pulak tgk muka masing2. dahla dtg jauh2. kdg2 hujan lebat dtg library. tp peraturan tetap peraturan lah kan. susah lah. saya ni jenis org mudah dibwk berbincang. kalau student tu mintak maaf bla bla, saya ok je. bg je dia masuk. tp dgn syarat next time dia kena bwklah. tiada peluang kedua lg. kesian mmg kesian, tp peraturan tetap peraturan.

itu cerita kerja.

ini cerita perihal anak2 pulak. si Ali tu tak nak duduk atas seat dia. dia nak jgk duduk di ribaan saya bila saya drive. tidakkah itu merbahaya? mmg saya terpaksa susukan dia semasa memandu sbb dia mengamuk2 tak nak duduk di seat. sebelum ni saya yg risau tgk org drive sambil riba anak, ini jadi kat saya plak. saya tak nak lah jdkan itu kebiasaan ali. susah nanti. tp saya x mampu nak bertegas. nanti menjerit2, melompat2, panjat2 bdn saya, langsung tak leh drive, duduklah kami kat tepi jalan sampai mlm.

pg td saya cuba jgk. saya tampar perlahan paha dan kaki dia, bgtau yg saya x suka dia duduk atas saya. knowing ali yg sensitif 'dalam hati ada taman' punya budak, kena amboiii skit pun dah nangis. apatah lg kena pukul. mmg meraung lah. saya pukul perlahan je.mmg niat nak mengajar,bkn nk lps geram. ok, dia duduk lah kejap atas seat. lps tu dia bgn lg,panjat saya lg, saya marah lg. mcm tu lah keadaannya dari rumah lahar yooi sampai rumah pengasuh di taman guar perahu. bising dgn tangisan ali je dlm kereta. saya tak peduli dah. asalkan saya tak memandu dgn dia atas ribaan saya.

ptg ni taktau lah lg mcm mana. alahai, mmg saya kena tegas dgn anak2 ni. utk kesejahteraan jgk. biar menyesal dahulu, jgn menyesal kemudian.

110712 - Ali Nufail is 1 ~!!!

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

kewujudannya di dlm rahim adalah surprise yg sangat tak terduga. kejutan yg sgt menggembirakan. keseronokan beribadat ketika mengerjakan haji di kota suci mekah dan madinah semakin bertambah bila tau 'dia' ada di dlm saya. terus saya panggil dia Ali, sbb saya mengharapkan dia kuat dan berani seprti Saidina Ali. Saya masih aktif dan dpt melaksanakan ibadah dgn baik. cuma saya tak boleh lapar,nanti saya nak muntah. itu sj. Alhamdulillah. cerita penuh disini.

sepanjang kehamilan saya baik2 saja, cumanya itulah. saya kena GDM (kencing manis masa mengandung) so asyik ulang alik ke klinik dan hosp utk amik darah,jumpa doc,check-up bla bla. mmg boring. tp nak dpt anak, mmg kena berkorban lah.

dan proses kelahirannya, mmg mengundang airmata. saya dah tak ingat kesakitan proses melahirkan Ali, tp saya takkan lupa bilamana doc mengesahkan ali dlm keadaan kronik,kritikal, dan tenat. dia dilahirkan secara normal, dan lahirnya tanpa tangisan. anehkan, bila kita harapkan tangisan bayi bila dia lahir, tp takde!
paru2 ali kurg oksigen dan menyebabkan dia tidak dapat bernafas dgn normal.(sbb itu dia tak menangis.) setelah 13 hari di ICU, dgn izin Allah, setelah dirawat dgn pelbagai ubat dan usaha doktor, akhirnya Ali sembuh dan dibenarkan pulang ke rumah. Itu adalah nikmat Allah yg sgt saya sekeluarga syukuri.nak tau cerita panjang,ada saya coretkan sepanjang bulan Julai tahun lepas.

gambar2 ketika Ali di NICU. hidup saya berteman airmata dan doa saja ketika ini. terima kasih atas doa dan kata2 semangat dr rakan2 di FB.

sepanjang hampir setahun ini, Ali memberi saya seribu erti. Dia istimewa dgn caranya tersendiri. kuat menangis. tak suka susu formula, tak suka strangers, selalu demam dan selsema, tp itu semua adalah tanda2  keistimewaan dan bertuahnya Ali.

dan hari ini. bayi yg dilahirkan tidak menangis itu, sudah berusia setahun. sudah pandai berdiri sendiri. sedang belajar bertatih. dah kurg menangis. dah mudah dijaga. pandai bermain. pandai buat kelakar dan sgt sygkan kakaknya. kalau dulu tak brapa ada org yg suka mendukung dan bermain dgnnya sbb suka menangis, tp skrg dah ok skit. bolehla buat main.



Ali Nufail permata hati ayah ummi , kamu byk mengajar ummi tentang erti sabar dan tawakal. kamu ajar ummi utk serah segalanya pd Allah. Kamu ajar ummi utk yakin yg setiap sesuatu ada jalan keluar. terima kasih. ummi panjatkan setinggi2 kesyukuran kpd Yg Maha Esa. hanya Allah Maha Berkuasa atas setiap sesuatu. Alhamdulillah, doa ummi semasa kamu dlm icu dulu, meminta supaya Allah meminjamkan kamu selama mungkin, sedang dimakbulkan Allah. dan ummi takkan berhenti memohon pdNya.






Ali Nufail,

Selamat Hari Lahir yg pertama. semoga Allah memberkatimu sepanjang usia. semoga kamu terus jd anak yg baik,berakhlak mulia, pintar dan bijaksana, yg soleh, yg membahagiakan ummi dan ayah dan dpt membawa kami ke syurga. amin ya rabbi..

sayang dr,
Ummi, Ayah & Kakak.

Monday, 9 July 2012

akhirnya, selesai jgk.

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

sepanjang hayat saya, setiap tahun saya cuma tinggal puasa 4-6 hari. rasanya tak pernah sampai 7 hari. dan selalunya akan selesai bila syawal habis. sbb org buat puasa sunat syawal, tp saya puasa ganti. tapi tahun lps, saya telah memecahkan rekod peribadi dgn meninggalkan puasa selama 12 hari. paling lama sepanjang hayat. sbb saya melahirkan ali bulan julai, dan ramadan tiba pd bulan ogos, mmg kena sgt lah. tp mujur jgk cuma 12 hari. tak terbayang kalau kena sampai 30 hari spt sesetgh ibu2. yg 12 hari ni pun jenuh nak habiskan!

salah saya jgk sbb tak mula ganti puasa awal2. asyik bertangguh sj. bkn apa, saya perasan setiap kali saya puasa, hasil pam susu saya utk ali berkurang. dah la susu tak byk mana. hari demi hari asyik bertangguh sj. bulan syawal saya puasa 3 hari je. selebihnya saya mula ganti start dr april hari tu. itu pun sbb ali dah minum formula. takpelah, hasil pam pun mmg dah tak byk mana, jd lebih baik bayar hutang yg wajib ni.

jadi hari ini, insyaallah, selesailah sudah puasa ganti. alhamdulillah. syukur pd Allah kerana beri saya kekuatan.

tak sabar tunggu ramadhan. ali pun saya dah campurkan susu EBM dan jgk formula. susu yg menjadi pilihan Ali ialah Susu Halib's, keluaran Bumiputera Islam. :) Alhamdulillah..

ali cuma minum 3 botol waktu siang. so saya bg 2 botol ebm dan 1 botol susu halib. kdg2 kalau hasil pam tak memberangsangkan, ali minum lebih susu halib.

Thursday, 5 July 2012

tak abis2 angry bird.

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

budak2 skrg, mana main brick game. depa main angry bird.
samalah mcm nawal. semua nak angry bird. beg. kasut. baju.
dan baru2 ni, birthday dia, pun dia request nak kek angry bird. beberapa minggu sblm birthday dah mintak. pastu hari2 dok mintak nk mkn kek angry bird.  isk isk isk.

takpalah, kita cuba tunaikan.

 nawal dgn basikal baru hadiah dr ayahngah dan ayah cik, bapa2 saudaranya.

nahh..kek angry bird,choc moist, tak sempat nak tempah kat sapa2 beli kat damiral je. gara2 nawal masuk hosp.

 dgn tokma. nawal dah comot dgn krim kek.


yeah, happy birthday sayang.

buat mkn2 kat umah ma, dgn keluarga terdekat sj, ummi tak larat nak masak byk2 buat besaq2.

Tuesday, 3 July 2012

for the 3rd time.

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

jarang2 betul update belog skrg. dah la malas, ditambah lg dgn kekangan masa. sejak 3000 student baru masuk,library ni sgt sebuk. nak kena handle kaunter, buat kelas kemahiran utk student baru, filing dan ntahapehape lg. (tp buka fb sempat plak. haha)

sampaikan nawal masuk wad pun tak sempat nak tulis. penting ni,utk rujukan masa depan saya.

ceritanya mcm ni, masa hari walimah adik saya hidayah tu, pd 7hb 6 (khamis), nawal dah tunjuk ciri2 tak sihat dia. dia ckp dia sakit perut, saya agak sbb dia tak mkn,mungkin masuk angin. takde lah pulak panas badan. hari jumaat kami sibuk dgn kenduri aqiqah Arissa, anak sedara saya. nawal nmpk ok je. hari sabtu kami ke Alor Setar utk walimah sebelah keluarga hafiz pulak. nawal  nampak sihat dan ceria. tp cuaca hari tu mmg panas betul. kesian budak2 ni berpeluh2.

hari ahad 10hb, kami blk ke lahar yooi. nawal sgt baik hari tu. dia tak lasak langsung, tak ckp byk. suruh mkn dia mkn. suruh tidor dia tidor. suruh tgk tv, dia baring je tgk tv. saya dah tak sedap hati tgk dia mcm tu. itu bkn nawal seperti selalu. nawal yg biasa suka bertanya.kalau saya larang apa2 mesti dia tanya kenapa, then baru dia ikut. kalau saya suruh apa2, dia akan bergurau dulu, then baru dia buat apa saya suruh. tp hari tu nawal agak aneh.

dan mlmnya, dia ke dapur amik pinggan utk mkn nasi, sampai je depan, dia ckp dia sakit perut. terketar2. dlm masa seminit je antara dia sihat dgn sakit perut tu.bila tgk dia sakit perut sambil menggeletar tu, kami laki bini paniklah. sapu minyak pun dia tak ok, pujuk2 pun tak jln, dlm 10 min kami bersiap terus bwk dia ke hosp terdekat - kepala batas.

atas kereta nawal tak berhenti menggeletar sambil ckp 'sakit perut'. tp dia tak menangis. kuat betul. saya rasakan suhu bdn dia makin panas. cepat betul suhu dia naik. sampai wad kecemasan, misi check suhu bdn dia,terus nawal muntah. mmg dramatik betul time tu.

dipendekkan cerita, kena tahan wad lah.

ini masa kat emergency room. mmg lembik sgt time ni. dia baru lps kena 'tarik' lps dia muntah.suhu time ni 39.5. sakit perut dia hilang lps dia muntah. angin kot. tp kenapa sampai terketar2 kalau iya pun sakit perut? tak paham.

dlm wad, dah hampir jam 11 mlm. mujurlah mak tam sudi jaga nawal. terima kasih byk2 maktam. jasamu sgt kami hargai.

keesokkan harinya, Isnin. dia nampak ok skit. suhu dah turun ke 38. dah tak sakit perut lg.

hari ke 3, masih demam. kejap naik kejap turun.

dan mlmnya suhu dia naik sampai 40. mujur tak 'tarik'. mmg sgt menakutkan.

ini hari ke 3  kot. kena masuk air dan antibiotik ikut tgn.

tgklah, tgn sampai bengkak2 sbb kena cucuk. dahla tgn tu montel.

katil sebelah katil depan silih berganti org, tp nawal masih tak leh keluar lg. dia lah paling senior dlm wad.

gambar ni hari jumaat, dia dah sihat, tak demam lg. tp doc suruh stay sampai esok tunggu tgk kot2 dia demam lg. sebaik sj gambar ni diambil, dia terjatuh dr katil, terjunam ke depan. mujur kat depan dia tu ada kerusi. nasib baik tak jatuh ke lantai. isk isk isk. nawal..nawal..kalau tak kena tambah seminggu lg. nampaknya nawal saya dah 'kembali'. lasak dan suka bertanya. lps edisi jatuh katil, dia jatuh di tandas plak, terlentang, mujur sempat control kepala. haih. mcm2 ini budak.
misi kata dah nak kena balik nawal ni, lg lama dok,satgi lg mcm2 insiden. hahaha!


ini favourite spot nawal. bilik buku, suka betul kita bacakan buku crita utk dia, sbb lps tu dia bleh tanya 
byk2.




yeay! merdeka! hari kebebasan selepas 7 hari dlm wad kanak2 HKB. Alhamdulillah.



dan ini gambar sehari selepas hari lahir nawal. seminggu selepas episod masuk wad. dah kembali sihat dan ceria. Alhamdulillah.

phewww..penat tulis. tp kena tulis jgk utk rekod masa depan. dah, sekian.

baby baru

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani... New member of the family. kegunaan harian. perjalanan hari-hari dr LY - ...