Posts

Showing posts from July, 2011

Ali Nufail -> kuat!

Image
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

Ali Nufail, kamu buat ummi menangis dan tersenyum..

Alhamdulillah, rasanya tak henti saya ucap Alhamdulillah dlm hati mahupun dimulut. Kuasa Allah yg sgt hebat, yg saya saksikan sendiri. di depan mata, berlaku utk anak sendiri.

anak yg awalnya diberitahu doc "kronik",'kritikal', ' harapan tipis' dan lain2,  Alhamdulillah, kini beransur sembuh. Ali sudah tidak bergantung pd ubat-ubatan lagi. tidak perlu alat bantuan pernafasan lagi, dan hari ini, dia mungkin tidak perlu air masuk ikut kaki lg. dia hanya perlu susu, kasih syg dan doa dr semua. Insya Allah.

td, tepat jam 10 pg, saya diberi peluang oleh doc utk menyusukan Ali. rasa nak melompat gembira lps doc bgtau,"ok, u ada susu badan kan? u boleh try bg susu kat baby." Subhanallah, Ali pandai menghisap wpun 12 hari dia terlewat utk menikmatinya. Good boy, Ali!

perasaan kali pertama mendukung anak slps 12 hari melahirkan, rasa itu menakjubka…

pertama kali...

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...                                                                        

Hari ini , 19hb july, 8 hari setelah bersalinkan Ali, saya baru dpt dengar tangisannya. subhanallah. tangisan yg sepatutnya saya dgr sejurus dia keluar dr rahim saya, tertunda sehingga 8 hari lamanya. hari ni jgk tgn mungilnya menggengam jari saya, hari ni pertama kali juga saya melihatnya menguap dan bersin. subhanallah. indahnya perasaan ini. terima kasih Allah kerana beri peluang utk saya lalui semua ini..                                                                                                    
          Ali lebih baik skrg. dos ubatnya cuma tinggal r1 saluran (dr awal dulu 9 saluran!) tiub utk alat bantuan pernafasan jg telah dibuang. perkembangan ali sgt positif dan pantas! hanya Allah Maha Berkuasa atas semua ini. subhanallah!                                            
          Betapa saya rindu utk memeluknya. dan saya takkan berhenti …

Rindu yg sgt sgt sgt sgt!

SAYA RINDUKAN ALI. SUNGGUH. WPUN HARI2 SAYA JENGUK DIA DI HOSPITAL,TP SAYA MASIH RINDUKAN DIA. TERINGIN NAK PELUK BADAN MONTEL DIA...TERINGIN NAK SUSUKAN DIA..TERINGIN NAK PICIT2 TGN DAN KAKI GEBU DIA..TERINGIN NAK CIUM2 PIPI MUNGIL DIA..YA ALLAH,RINDUNYAAAAAAAA!!!!!!                                                         *JGN MARAH SAYA GUNA HURUF BESAR.HANDPON NI GELONG XLEH TUKAR JD TULISAN KECIK. SORIIIIII! NAK LAPTOP DGN BROADBAND 1!!!

:: Kelahirannya adalah rahmat dan ujian ::

Image
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani..

Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah..

Semua yang berlaku adalah takdir dr Ilahi.

Saya selamat melahirkan Ali Nufail tanggal 5.27pm, Isnin 11 July 2011 secara normal setelah 24 jam bertarung dgn kesakitan. dan hampir 5 jam dlm bilik bersalin. Rezeki saya agaknya. tak apa,kifarah dosa. :)

bila saya berjaya pushkan Ali keluar, Ya Allah, hanya Engkau sj yg tahu betapa saya lega sgt2. berkali2 alhamdulillah keluar dr mulut saya.tp aneh, bayi saya tidak menangis. semua org panik. dgn segera bayi saya dirawat, dipasang tiub, dan entah apa lg. misi sempat tunjukkan saya bayi sekejap saja, sbb dia perlu diselamatkan segera.dia tidak lemas, dia tidak tertelan najis. tp entah kenapa paru2nya sgt lemah utk berfungsi.

akhirnya, baby Ali ditempatkan di ICU, kerana tekanan udara/oksigen dlm paru2nya sgt rendah. maka sejak dr awal, tiub dan ubat-ubatan menjadi sebahagian dr dirinya.Doctor tidak menjanjikan apa2, kami diminta utk bers…

Moga semua baik2 saja

Image
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

Hari ni check-up di klinik kubang semang. ya, dah jd rutin mingguan bila masuk 35 weeks. setiap Isnin.
penat den.
masih gagah lg utk memandu,wpun kdg2 senak. nasib baiklah kereta abg aleh tu power stereng, (hehe,mesti salah eja kalau BI nih), walaupun manual, masih ok lg lah. tak berhajat lg nak minta suami hantar dan ambil dr tmpt kerja. kesian kat dia.

Doc bgtau td, kalau sampai rabu minggu depan,13hb saya masih tak sakit dan tiada tanda2 utk bersalin,saya kena serah diri di hospital. sbb saya tak boleh bersalin lebih dr due date (due date 14/7) berikutan dr GDM on diet control yg saya hidap. alahai. risau + nervous. Allah Maha Mengetahui apa yg terbaik utk saya. kalau ikut pengalaman yg sulong, saya bersalin 2 hari sblm due. dan saya harap kali ni pun sama lah.

jadi, sisa2 masa yg ada ni, saya buatlah apayg patut, termasuk makan apa yg saya teringin nak makan. hehehe

ahad lps, suami yg sgt baik hati.layan je kalau bini ck…