Thursday, 28 April 2011

Kiblat

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...


Dari fwd emel :

Subject: Mengapa Piring Astro Mengadap Kiblat?




*Jelas, Kaabah bukan sekadar kiblat tetapi juga sebagai pusat tumpuan

manusia dalam urusan dunia atau kehidupan. Contoh yang paling mudah sekali,

tentu anda ada stesen televisyen berbayar iaitu Astro. Pastinya setiap Astro

ada 'piring para bola' untuk menerima maklumat yang dipancarkan dari

satelit. Untuk mendapatkan siaran yang jelas, piring itu akan dihalakan ke

arah Kiblat atau Kaabah. Kalau tidak percaya cuba tengok balik piring Astro

di bumbung anda menghadap ke mana?



KENAPA BEGITU? Mudah saja jawapannya Mekah adalah pusat bumi. Sama ada

percaya atau tidak jawapannya mudah ditemui semasa kali pertama Neil

Armstrong menjejakkan kaki ke bulan pada 20 Julai 1969. Di dalam satu temu

bual di stesen TV Al Majid, Arab Saudi, Dr. Abd Al-Baset Al-Sayyed dari

pusat Penyelidikan Kebangsaan Mesir mengulas, angkawasan pertama itu telah

membuktikan, Mekah adalah pusat bumi.



Katanya ia telah dibuktikan secara saintifik semasa Neil Armstrong di dalam

perjalanan ke bulan. Ketika itu dia berjaya mengesan satu radiasi yang

dipancarkan dari bumi. Radiasi itu di dalam gelombang pendek. Situasi itu

sesuatu yang pelik dan mereka cuba mencari jawapan dan membuat penelitian.

Akhirnya mereka berjaya mengesan bahawa radiasi itu dipancarkan dari Mekah

atau secara tepatnya dari Kaabah.



"Yang paling mengejutkan radiasi itu bersifat infiniti (tidak

berpenghujung). Apabila Armstrong menjejakkan kaki ke Marikh, radiasi itu

masih boleh dikesan. Radiasi itu mempunyai sifat yang istimewa dan paling

penting ia infiniti. Saya percaya inilah yang menhubungkan Kaabah di bumi

dengan Kaabah di alam akhirat.



"Bayangkan anda berada di kutub utara dan saya berada di kutub selatan,di

tengah-tengah adalah zon keseimbagan magnet atau zon magnetisme sifar dan

itulah Mekah. Kalau hendak dibuktikan boleh. bawa kompas ke Kaabah dan anda

dapati jarum kompas itu tidak akan bergerak. Ini bermakna Kaabah adalah zon

magnetisme sifar. Tarikan untuk ke dua-dua medan adalah sama kuat.



Hal sedemikian katanya, turut memberi kesan pada kesihatan dan umur

seseorang. Sebab itulah orang yang tinggal di Mekah lebih sihat dan panjang

umur. Tekanan graviti yang tertumpu di kawasan itu memberi kesan pada

peredaran darah dan pergerakan biologi kehidupan.



"Ini telah dibuktikan bahawa ia boleh memberi kesan pada hemoglobin untuk

membawa darah yang mengandungi oksigen ke seluruh tusi badan. Bermakna bila

anda berada di Mekah, keupayaan darah untuk membawa oksigen ke seluruh tisu

badan secara semula jadi jauh lebih baik berbanding tempat lain di dunia

ini," jelasnya



Pelbagai bukti saintifik dari kajian para saintis juga telah membuktikan

bahawa Kaabah berada di "Centre of the earth". Jika anda berkesempatan ke

Mekah Al-Mukaramah cuba bawa kompas ke arah Kaabah dan lihat jarum kompas

tersebut tidak akan menunjuk mana-mana arah sama Barat, Timur, Selatan atau

ke mana-mana arah kerana Kaabah sememangnya berada di pusat atau

ditengah-tengah bumi. Neil Amstrong juga mengesahkan fakta ini.



Maha Kaya Allah, dengan hanya melakukan Tawaf kesihatan kita akan bertambah

baik. Tidak hairanlah jika ramai yang mengetahui rahsia ini sentiasa

merindui untuk ke Mekah... Bagi yang bukan Islam kaji-kajilah fakta ini dan

anda pasti akan mendapat kebenaran-Nya. Marilah kita belajar ilmu dan

mengkaji Islam yang amat indah ini..


------------------------------------------------------------------------------------------------------

Subhanallah. hebatnya Allah. dan tiba2 rindukan Kaabah.

Wednesday, 27 April 2011

masa kita akan tiba..

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

25 April 2011, 4.15 pm - terima panggilan dr adik, Mizah.

" k ina, mak ada tepon k ina dak?"
"takdak pun. pasaipa mijah?"
" ni, tok teh dah tak dak. baru meninggai td ni."
"innalillah..."

nada suara mijah lebih kpd kelam kabut, tidak bernada sayu dan sendu spt mana dia maklumkan saya akan ketiadaan ayah dulu. mungkin Mizah sudah cukup kuat utk terima berita kehilangan nenek @ ibu kpd emaknya.

Tok teh aka Tok limah ialah ibu kpd Mak Lin, ibu tiri saya. dan tentunya ibu mertua arwah ayah. walaupun kami tidak selalu berjumpa, namun mesranya tok teh pd saya seperti cucunya sendiri. eh, mmg cucu dia pun. :) beliau meninggal dunia pd usia 86 tahun, akibat sakit tua. Al-Fatihah buat arwah nenda.

iya, nenda meninggal betul2 selepas 2 bulan pemergian ayah. Allah Maha Berkuasa, senang sj Dia buat kejadian ini genap 2 bulan. Subhanallah.

siapa yg paling dikasihani utk pemergian ini?

kata Khairani pd Hidayah, " kesian kat kita kan..."
balas Hidayah pd Khairani, " a'ah..tp kesian lg kat mak.."

ya, Mak la yg paling kesian. kehilangan suami pd 2 bln lps, dan kehilangan ibu pula pd isnin lps. Ujian besar utk mak. Allah tahu mak kuat utk menanggung ujian ini. Moga Allah terus beri mak kekuatan, utk terus kuat dan jd kekuatan utk kami, anak2 nya. Amin.

semasa tok teh dikapankan, anak2 cucu2 ambil kesempatan ini utk mencium arwah buat kali terakhir, saya berada di penjuru ruang, ditemani Ma, berada di hujung kepala arwah nenek. Sambil mengelap airmata sendiri, saya menyaksikan kepiluan pd wajah setiap anak2 tok - mak lin, pak chaq, mak teh, pakcik bin, paksu tat, mak njang, cucu2 tok - ramaaiii cucu2 tok. semua besar panjang. yg perempuan tersedu2, yg lelaki pun sama. sungguh, kali ni takde lg yg kontrol macho, semua tak dpt lindungi perasaan masing2. bagaimana perasaan kehilangan ibu. perasaan kehilangan nenek.

dan semuanya bagai dipotretkan kembali. tatkala jenazah ayah dikapankan. mungkin ketika itu saya tak perhati org lain sgt, sbb saya cuma pandang wajah ayah, seolah2 tak nak melepaskan wajah itu pergi. mungkin masa tu org lain yg menyaksikan kepiluan pd wajah anak2 dan cucu2 yg kehilangan ayah dan datuk mereka. yg saya tau waktu itu, Afif dan Ili tak boleh cium ayah, sbb diorang menangis teruk, airmata tak berhenti, dan siapa yg tak boleh tahan airmata dr jatuh ke wajah arwah, tak eloklah nak cium arwah.

(panjang dah tulis ni,bila nak berhenti?)

hmmm..saya sudah kehilangan ayah. mak lin sudah kehilangan ibu. dan entah giliran siapa pula selepas ini. berbaktilah pd ayah ibu selagi masih ada hayat mereka. dan buatlah kebaikan sebanyak mungkin selagi masih ada hayat kita.

kerana mati itu pasti. cuma kita tak tahu bila. mungkin 10 thn lg, mungkin sekejap lg.

fuhhhh..(sambil lap peluh di dahi..)

Friday, 22 April 2011

apa khabar?

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

mak aiii..malas menulis blog semakin menjadi2 skrg nih.
sungguh, takde perkara menarik yg berlaku. kalau ada pun, hmmm..malas nak share.

oleh itu, marilah kita cerita yg terkini tentang mak buyung ini :

semalam gi check-up di Hosp BM. nampaknya setiap bulan saya kena jumpa doc pakar di hosp utk memantau keadaan saya dan baby, disebabkan saya melahirkan secara pembedahan utk anak pertama dulu.dan juga kerana saya ada GDM semasa mengandung kali ini. apa itu GDM? mari rujuk di sini.

saya cuma perlukan diet control, takdelah sampai kena cucuk insulin. Alhamdulillah. so setiap kali nak buat ujian BSP, saya jaga makan, kalau tak buat, tak jaga makan. hahaha! terukkan saya?
haa,apa itu BSP? saya pun tak pasti BSP itu stand for what,tp bahasa bukunya mcm ni :
Pemantauan glukosa di dalam darah dilakukan dengan mencucuk jari untuk mendapatkan titis darah dan disukat dengan menggunakan alat khas untuk mendapat bacaannya.
saya perlu diuji darah beberapa kali dalam sehari. Secara amnya, ia dilakukan sebelum makan. Biasa saya buat 4x sehari, di klinik kubang semang, jam 8pg, 12 tghari, 5 ptg dan 10 mlm. bukan buat tiap2 hari, biasanya sehari sebelum jumpa doc, samada doc di klinik dan doc di hospital.

panjang cerita sbnrnya utk org yg kena diabetis masa hamil ni, nak buat mcm mana.ini faktor keturunan. saya warisinya dr arwah ayah. :)

utk hari rabu, result BSP saya cantik : 4.8 , 4.8 , 4.8 dan 5.8.
jadi doc cuma minta teruskan diet control saja. Alhamdulillah.
tumbesaran baby normal, tak besar seperti yg biasa dialami oleh ibu hamil yg ada diabetis. Alhamdulillah.
baby sudah 1.2kg. (byk masa lg utk kamu membesar,sayang..)
air ketuban pun ok.
semua baik2 saja. Alhamdulillah.

oh ya, nanti bila cukup masa 36 minggu, doc akan periksa samada saya boleh melahirkan secara normal atau kena ikut tingkap jgk. disebabkan hari tu saya operate kerana poor progress (bukaan setakat 4cm shj) maka kali ini bukaan itu akan diperiksa samada boleh sampai 10cm atau mmg ditakdirkan setakat itu sj. jadi kalau mmg tak boleh, kita boleh pilih tarikh utk di operate. fuhhhh..dengar pun dah meremang bulu  roma. takutnyaa..semoga Allah permudahkan jalan utk saya. sungguh saya nak bersalin normal. moga Allah izinkan.amin!

jantina? saya malas nak tanya doc,since dia pun tak ckp apa. saya dah discuss dgn abg aleh, kami nak surprisekan jantina baby kali ini. tentu seronok,kan? :) samada it's a boy @ girl, kami terima dgn lapang dada. semuanya adalah anugerah Allah yang sgt disyukuri. cuma nama kena ready utk kedua2nya. baju kita pakai baju kakak nawal saja. pink pun pink lahh...hahaha! baju baru mungkin sehelai dua sj, utk pakai gi klinik.

dan kos utk akikah, kena ready utk 2 ekor kambing. :)

semalam sudah masuk 28 minggu, suda 7 bulan. weehoo~!! (sambil lap peluh di dahi)
pantas masa berlalu, tak lama lg je nak sampai 36 minggu. lps tu kita check, lps tu kita tgk, samada tunggu sampai baby nak keluar, atau kita pilih tarikh utk keluarkan baby. Allah Maha Mengetahui apa yg terbaik utk saya.
tamat cerita tentang mak buyung.

-----------------------------------------------------------------------------------------

cerita tentang si Aisyah Nawal pulak.

dia sgt talkative, well, u know lah kan mewarisinya dr siapa. hua hua hua!
suka bertanya, "ni apo? tu apo?"
suka ajuk percakapan. so senang nak ajar dia sebut apa2 perkataan atau word.
selalu ajar dia baca doa, baca ABC, alif ba ta. sbb dia mahu mengikut.
jgn ajar bukan2, sbb dia senang nak ajuk. so,kena hati2.
kalau ada je yg cuba nak ajar ayat2 yg saya tak berkenan, cepat2 saya twist balik. penat jgk buat nih.

dah pandai berckp dlm 1 ayat. cth : umi, nak atan acik ngan ayoq.
translate : ummi, nak mkn nasik dgn teloq.
byk perkataan dia suka letak huruf A kat dpn. cth : teloq jd ayoq, sayoq pun ayoq jgk. kak long jd ayong, ibu jd abu, pempes jd apeh,tv jd abi, apa lg ntah,byk jgk lah.

pendek kata, kena dgr betul2 apa yg dia ckp. boleh konpius.

suka berkawan, suka baby, suka mkn, main. berat cuma 11 kg sj. tp lenguh jugak mendukung.
selalu cium adik (sbnrnya cium perut ummi sj. hahaha..sweet betul!)
suka buat muka comel bila kena marah.
suka mengamuk nak ikut ummi/ayah setiap kali kami nak keluar bekerja.
oh ya, kan ada iklan yg susu ada byk gula kan? nak beli anmum x mampu lg, so saya cuma kurgkan susu dlm sukatan setiap kali bancuh, dan nawal minum tanpa byk songeh. lega rasanya. dia tak perasan ke susu tu tawar skit? hohoho. bagus nawal, kamu mmg anak baik,yg selalu senangkan hati ummi.

dia lah kwn baik saya skrg, dah boleh ajak dia tgk wayang, sbb hari tu bwk dia tgk crita Cun yg Maya Karin dan Remy Ishak tu, dia so behave. nanti boleh bwk lg,kita tgk Nur Kasih plak ye!

oklah, crita dah habis. kita tamatkan dgn gambar 2 beranak yg bajet comel. hahaha!!

Wednesday, 13 April 2011

Azam, betul2 berazam!

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

semasa bersalinkan nawal dulu, 22 bulan yg lps, saya mungkin agak jahil dlm penyusuan ibu, walaupun saya byk membaca dr internet tentangnya.
tapi tak sebanyak sekarang dan setelah melalui pengalaman tentangnya.
dulu pun bkn sengaja saya tak nak susukan nawal, malah saya berusaha utk itu.
tapi entahlah,mungkin ada kesilapan saya, nawal cuma mahukannya selama 6 bulan shj.

kecewa, entah berapa hari saya sedih kerana itu.

kali ini saya berazam, betul2 berazam.
saya nak susukan anak saya aka adik nawal.
akan berusaha bersungguh2.
takmau malas2,byk alasan mcm dulu.
walaupun sakit belakang, luka, anak saya jaundice, saya tak pedulik!
wpun pam susu tak semahal ribu2 mcm org lain, saya akan rajin mengepam.
ini janji dgn diri sendiri.
(sbb tu tulis dlm blog,supaya saya akan selalu ingat)

masa di mekah dulu, saya ada minum susu unta, masa tu ma pesan,suruh saya doa supaya susu bdn saya byk,bleh susukan anak sepuasnya. (masa tu dah tahu saya pregnant).

dan sejak pregnant, saya amik produk dr Salindah. salah satu usaha utk well-prepared utk menyusu nanti.
saya pun baru tahu,produk dr Shaklee pun boleh membantu menambah susu ibu jgk. kita tgklah nanti mcm mana.

dan buat masa skrg, saya berusaha utk timba ilmu sebanyaknya,dan berdoa supaya Allah permudahkan jalan utk saya.
trima kasih utk Farah Farhan, pemilik butik Sarakids, atas perkongsian ilmu dan pengalamannya melalui blog. saya respek usaha beliau dan jgk ibu2 lain yg bersemangat utk menyusukan anak.

saya juga mahu jd sebahagian dr mereka.

doakan saya berjaya. :)

Thursday, 7 April 2011

XPDC @ Sabah Part 3 - final.

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

sedikit info :

1. boleh ke org mengandung naik kapal terbang?
oh, utk flight Air Asia, sebelum naik kapal terbang,kena maklumkan kat staf yg kita pregnant. dia akan tanya berapa minggu. kena isi  dan tandatangan satu surat yg mengatakan yg kita tak salahkan Air Asia kalau jd apa2 kat kita. ada 3 salinan, 1 utk kita, 1 utk staff air asia dan 1 lg utk pramugari atas flight.

27 minggu ke bawah, sign surat je dah boleh naik.
28 minggu - 34 minggu - kena ada surat doc yg mengatakan kita cukup sihat dan fit utk naik kapal terbang.
35 minggu - ops, sorry, kapal terbang tak nak tanggung risiko bwk pregnant lady dlm waktu2 genting camni.

yg tu yg saya baca di belakang surat tu lah, taktau la kalau boleh naik jgk wpun dah 38 minggu. hehe. try tgk lah camna. kekekeke


2. berapa harga tiket Air Asia gi KK?
emm..kakak saya booked tiket sejak Januari, yg harga murah punya,siapa cpt dia dpt tu. kalau utk kami ber3, jumlahnya rm390 sekali dgn makan atas flight dan utk berat beg. purata rm130 sorg. nawal 1 tiket, saya tak riba dia, dia ada seat sendiri.

3. berapa harga kondo semalam? dan sewa van?
ok, kakak amik 1 kondo utk 2 mlm dan 1 van pandu sendiri. semuanya rm1060. rasanya sewa van utk 3 hari tu rm350 dan kondo rm355 semalam. (kakak, tlg betulkan kalau salah.lupa dah ina)

minyak isi sendiri, mujur pakai diesel, mmg save byk. makan masak sendiri,lg jimat kot.

kalau ada yg nak no ctc ejen bgtau lah. nanti saya tanya kakak. wakil ejen tu, si Kamil tu ok, mudah berkira, kira senang la berurusan dgn dia.


ejen ni dia asingkan kondo utk muslim dan non muslim, so kita tak ragu2 nak guna periuk belanga peti ais dia.


cerita2 di sebalik cuti-cuti Malaysia :
1. ma terjatuh semasa nak berangkat pulang. jatuh tersembam. dagu calar skit. mujur tak apa2. ma terjelepuk sbb dok tgk si nawal.
2. rantai emas nawal jatuh entah di mana. saya rasa masa turun dr kinabalu park, kami ada singgah di sebuah pasar. masa tu lah agaknya. tak apalah, nak buat mcm mana..takde rezeki..
3. abg aleh muntah atas kapal terbang masa balik. dia sakit kepala sgt2, dok mengucap ja. saya naik risau,takut jd apa2. taktaulah kenapa, lps dia muntah baru ok skit, angin kot.
4. ramai antara kami yg cirit birit. masak sendiri pun boleh cirit2. hahahahaah!! mujur tak parah.
5. abg man terlanggar anak kucing kakak masa nak blk penang. pecah perut. semua sedih. kesian anak kucing tu...


itu lah setakat ni. kalau ada apa2 nak tanya, silakan lah. saya pun tak tau nak cerita apa lg. ramai yg dah pernah pegi sabah, saya je yg baru sampai. huhuhuhuhu

XPDC @ Sabah Part 2

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

ok meh kita sambung.

hari pertama belum berakhir, lps check in kat kondo jam 6, kami tinggalkan anak2 di rumah, sambil di awasi oleh abg aleh, kami gi pasar  mlm dekat dgn kondo, dekat pasar Philippines tu, bertujuan utk beli ikan utk masak sepanjang kami di sana.

mmg ikan fresh2, harga murah sgt. ikan selayang @ nama glemer ikan sardin, 2 kg baru rm3.
sotong sekilo rm6, kalau tak salah lah.
udang besar sekilo rm12.
ikan kayu sekilo rm3.
ikan merah sekilo rm4.
byk lagi lah.
(kakak, kalau salah tlg betulkan.)
mmg rasa nak beli bwk blk penang. hahaha!

jd mlm tu kami masak2, mkn pun puas hati. sbbnya kat sini nak cari makanan halal tu agak susah, sbb nak kenal org yg masak tu muslim ke tidak payah skit. mmg ada kedai tulis makanan islam, tp rasanya kalau masak sendiri lg puas hati kot. dgn ramai2 mcm ni.

jam 9.30 dah tidor. mmg letih sgt.

hari ke dua bermula seawal jam 5. (kan kat sabah subuh masuk awal.)
kami keluar rumah jam 7.30, dgn bekalan mkn tengahari yg siap dimasak oleh kakak dan ma.
singgah di Pasar Tamu. ohhh best gila Pasar Tamu ni, dan saya boleh  plak turun tak bwk duit, ruginya!!!
keronsang,rantai tgn, semua murah2. mcm2 ada. operasi setiap pg Ahad, sampai jam 12.30 tgh hari saja.
kalau nak beli ole2 kat sini lah tempat yg sesuai.

dok sini sampai jam 9.30 pg.



kat belakang tu lah pasar tamu.

destinasi seterusnya, ke Kudat. nak pegi hujung dunia. atau lebih tepat hujung borneo.

ok, mari kita rujuk peta sabah di entry ini.

bentuk negeri sabah kan mcm kepala anjing. kita nak pegi kat hujung telinga anjing tu. disitulah terletaknya Tip of Borneo. di hujung peta. menarik kan?
tp redahlah perjalanan selama 3 jam. dgn jalannya bkn mcm highwat PLUS kita. 


dari KK ke Kudat, makan masa selama 3 jam. tu pun kalau tak singgah mana2. dlm van masing2 riuh bercerita. yg nak tidor pun silakan lah. driver terpilih  adalah abg man, lagi. haha! 
saya cume menikmati pemandangan sepanjang perjalanan. tgk rumah2 di sabah mcm mana, perkampungan mcm mana, seronok jgk.

kami singgah di Rungus Long House, nak tgk macamana rupa rumah panjang di Sabah.


  budak gumuk dgn ibunya, dpn rumah panjang.


 ma dan cucu


ummi dan nawal - rantai sudah hilang!!!!

 huhuhuhu..kat mana agaknya kamu jatuhkan rantai kamu tu, nawal syg...

 ummi dah termenung bila sedar rantai anaknya hilang..nak beli plak bkn senang oi! dah la emas mahal skrg ni.

 redhalah, dah takde rezeki anak kita - pujuk suami.

 ada 1 keluarga kaum rungus, yg menginap di rumah panjang ini. kira mcm pengusaha rumah panjang ni lah.

dan cucunya sgt comel, sbb mak dan ayah dia hensem dan cantik! org asli sabah ni cantik2 rupanya ye?

kami teruskan perjalanan ke Simpang Mengayau, daerah Kudat. nak sampai hujung borneo ni!

Pukul 1.30 kami sampai di Simpang Mengayau, dimana terletaknya The Tip of Borneo. meh tgk gambar.

  kat sini dah takleh bwk kereta. kena menapak la skit. berbukit. pregnant lady mcm saya gagah gila nak memanjat.

 Subhanallah, cantik sgt2 pantainya.

abg man kata, "abg man tak pernah tgk laut cantik mcm ni."


 kakak berada di hujung pantai.

 pandangan dr jauh..


 pantai yg jernih, tp takde org mandi, sbb nak turun tu tinggi.

 dari atas.

tgh panas bergambar dgn globe.

 dan lagi..
 dan lagi...

 kami dah sampai di The Tip of Borneo!

 sapa boleh baca ni mmg terer. sbb kelabu. hehehe




ok dah. panas terik ni. tak larat dah. takut demam. perut pun dah berkeroncong ni.
jom turun bwh skit, kita berkelah tepi pantai.



lapar..time ni masuk nasi je telan, masuk je telan. takde kunyah2 dah. hahaha!

kawasan pantai agak tak terjaga. walaupun takde sampah sarap, tp dipenuhi semak samun dan kayu2 buruk. mcm takde majlis bandaran yg jaga. tong sampah pun tak byk. anjing je banyak. 




 selepas driver kitorang aka abg man berehat, kumpul tenaga, kami memulakan perjalanan pulang. dalam pukul 3 lebih kurang.

pegi pekan kudat, solat jamak di masjid. pekan kudat sunyi lah. mungkin sbb dah petang. kebanyakan urusan semua dilakukan sebelah pg.

sampai KK jam 8 mlm. letihhhhh..nak masak pun tak larat. kita bungkus KFC saja.

ohh, mlm tu tgk ABP dgn anak2 saudara. yang dewasa semua tidor awal. saya gelak sampai keras pipi tgk usop welcha masa last tu. 
day 3 - masa utk pulang.

pagi2 takde program apa, cuma masak dan mkn baki ikan2 yg masih ada. mengemas beg2 dan anak2 sauara mandi kolam.

pukul 10pg, org2 dewasa ke pasar philippines, utk beli ikan kering/ikan bilis utk dibawa pulang.

harga ikan bilis, sekilo - rm15 (siap siang)
udang kering sekilo rm28.
dan pelbagai ikan kering ikut selera anda.

pukul 12 - check out.

dan pusing2 bandar KK sampai jam 2. flight kakak sekeluarga + ma dan abg man jam 3.30, flight saya dan keluarga jam 6.30. ok, kat mana kami nak melangut ni lps antar dorang??

ohh..mujur tuan punya van aka Kamil bg kami guna van sampai kami ke airport jam 4. lega rasanya. bolehla pusing2 lagi.





sesi melepak di pantai Tanjung Rhu. 

kami serahkan van pd kamil tepat jam 4, kamil dah siap tunggu di airport.
flight jam 6.30 tepat, sampai LCCT jam 9. 
letih tp seronok.

balik penang pg selasa jam 6.45 am, sampai penang jam 12.15pm, terus masuk kerja shift petang.

ok, sambung kemudian. ada sedikit info dan corat-coret.





30 tahun sudah.

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

tidak seperti tahun2 lalu, tahun ni rasa malas nak tulis blk sms birthday.
tp saya amat menghargai utk semua yg doakan saya semalam melalui sms, fb, blog mahupun dpn2 saya. terima kasih sgt2.

utk yg sms : wani, abg lan, una, kak ilah, syaza, ma syg, mael uitm, bank islam, digi, sifah,arn dan abg man. trima kasih byk2.

dlm fb pun : 30 org lebih. nak print screen tp tak terbuat.

utk suami tercinta : abg adalah cinta hati ayg, terima kasih utk segalanya.

hadiah terbaik utk birthday kali ini ? percutian di Sabah weekend lps. terima kasih utk keluarga dan suami tersyg. kalian buah hati saya.

semoga Allah merahmati dan memberkati saya dlm setiap langkah saya. amin.

Wednesday, 6 April 2011

XPDC @ Sabah Part 1

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

Perjalanan kami ber5 (baca : saya, suami, nawal, ma dan abg man) bermula jam 6.45 ptg dr Kg Petani menuju ke BBB. sampai bangi dlm jam 11.30 mlm.

kakak bgtau esok pg kena kuar rumah jam 4.30pg. tp cik nawal dia buat perangai tak nak tido dan meraung2 sampai jam 4 pg. bygkan, saya tak tido langsung. kepala dah pusing.

tiba di LCCT jam 6.05am. flight terbang kul 6.30, dah lah kena pintu hujung sekali, F106. penat berjalan dgn kepala pening. cik nawal boleh plak dok gelak2 mcm tak bersalah. sabar je lah.

saya, abg aleh dan nawal naik flight asing dr kakak sekeluarga, ma dan abg man. flight diorang jam 8.00, so kami sampai di KK jam 9.00, menanti dgn sabar sampai diorang sampai jam 10.30 pg.

kami disambut oleh Kamil, wakil dr agen yg kakak booked kondo dan kereta. dia sudah siapkan kami sebuah van Nissan 3.0D yg boleh memuatkan 15 org, jd sgt selesa utk kami yg 11 org ni. (baca : kakak, abg pi, anak2 - ifah, syaza, afif,ili , saya, abg aleh, ma, abg man dan si kecik nawal.)

mcm ini lah rupa van tu. ok kan?



dan mcm ni lah kami di dalamnya. oklah,takla sesak sgt.


disebabkan kami hanya boleh check in jam 2 ptg, maka kami teruskan xpdc kami ke Kundasang, utk melihat gunung kinabalu secara dekat. dan abg man telah terpilih utk menjadi driver kami. keh keh keh

jauh perjalanan dr KK ke Kundasang, lebih kurang 2 jam 30 minit. jalan dia mcm nak naik cameron highlands,tp rasanya yg ni ok lg kot. sbb saya tak pening pun. hehe

sepanjang perjalanan ke sana, sikit demi sikit kita bleh lihat gunung kinabalu. subhanallah, cantik! 








walaupun masa ni jam dah hampir 1 ptg, tp cuaca sejuk  dan redup. kami berhenti di satu kawasan utk bergambar.

 saya masih dgn baju masa naik kapal terbang. mana nak cari org yg pegi panjat gunung kinabalu pakai jubah?? saya sorg je. hahahahaha!!


 sebuk sj abg man ni, org nak capture puncak kinabalu tu. haih!



 ok, 1,2,3 lompat!!! tp abg man pasaipa mcm nak terberak sj?? kah kah kah kah!!!

 ok, sekali lagi. 1,2,3, lompat!!! kalau tak mengandung mesti saya lompat jgk. hihihi



konon2 tgh angkat awan. ek eleh.

sampai di kinabalu park jam 1.30 pm. tempat ni selalu disebut org sbg kaki gunung kinabalu,tp sbnrnya kalau nak panjat gunung kinabalu, ada chek point di tempat lain utk mula. kat sini mcm kawasan rekreasi utk perkelahan atau apa2. kami lunch disini - makanan dah tapau dr KK.


lapar gila. mkn mcm org kebulur, tp mmg tgh kebulur pun.

gambar2 seterusnya adalah di kinabalu park. cuaca sejuk wpun tak sesejuk cameron.

nawal yg serabai. baju pun tak tukar,ummi dia malas buka beg.

 Suami siapalah ni yg gagah perkasa??ehem ehem!


 anak saya yg tak reti duduk diam. rantai di leher tinggal kenangan.



 nawal dan ayah ngah nya.


 abg cik afif ikat tali kasut, dia pun sebut nak ikat jgk.
 ma bersama anak2 perempuannya - si sulong dan si bongsu.



 ya, ini penaja terbesar kita, ibu dan ayah long - semoga Allah murahkan lagi rezeki kalian dan merahmati hidup kalian sekeluarga. amin. sayang kalian sepenuh hati.

 ini keluarga kecil tp besar yg besar bdn je la. haha

 nawal dan tok ma tgk apa tu?



alhamdulillah, bkn senang nak berkumpul mcm ni. tu pun ralat sbb masih ada yg tak dpt join sekali. takpa, nanti kita plan xpdc lain ok!



alahaiii!!! anak siapa ni?? sekali lg, rantai di leher tinggal kenangan.. *sedih. T_T

kami turun lebih kurg jam 3.30 ptg, sampai KK jam 6 ptg.
dan kami menginap di Mutiara Court Kondominium, bersebelahan Promenade Hotel.

kondo ni selesa, ada 3 bilik,dapur,ruang tamu, lupa nak amik gambar dlm rumah mcm mana. ada swimming pool dsb.

ok, akan bersambung pd part seterusnya. nantikan. cewwaaahh!!

Langkawi 2017

Bulan 7, lps raya hari tu. Saya rasa nakk sgt p bercuti. Saya sorg. Tanpa anak2. Tp takkan bolehlaa nak tinggal anis nuha, sbb masih menyusu...