Posts

Showing posts from April, 2011

Kiblat

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...


Dari fwd emel :

Subject: Mengapa Piring Astro Mengadap Kiblat?




*Jelas, Kaabah bukan sekadar kiblat tetapi juga sebagai pusat tumpuan

manusia dalam urusan dunia atau kehidupan. Contoh yang paling mudah sekali,

tentu anda ada stesen televisyen berbayar iaitu Astro. Pastinya setiap Astro

ada 'piring para bola' untuk menerima maklumat yang dipancarkan dari

satelit. Untuk mendapatkan siaran yang jelas, piring itu akan dihalakan ke

arah Kiblat atau Kaabah. Kalau tidak percaya cuba tengok balik piring Astro

di bumbung anda menghadap ke mana?



KENAPA BEGITU? Mudah saja jawapannya Mekah adalah pusat bumi. Sama ada

percaya atau tidak jawapannya mudah ditemui semasa kali pertama Neil

Armstrong menjejakkan kaki ke bulan pada 20 Julai 1969. Di dalam satu temu

bual di stesen TV Al Majid, Arab Saudi, Dr. Abd Al-Baset Al-Sayyed dari

pusat Penyelidikan Kebangsaan Mesir mengulas, angkawasan pertama itu telah

membuktikan, Mekah adalah pusa…

masa kita akan tiba..

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

25 April 2011, 4.15 pm - terima panggilan dr adik, Mizah.

" k ina, mak ada tepon k ina dak?"
"takdak pun. pasaipa mijah?"
" ni, tok teh dah tak dak. baru meninggai td ni."
"innalillah..."

nada suara mijah lebih kpd kelam kabut, tidak bernada sayu dan sendu spt mana dia maklumkan saya akan ketiadaan ayah dulu. mungkin Mizah sudah cukup kuat utk terima berita kehilangan nenek @ ibu kpd emaknya.

Tok teh aka Tok limah ialah ibu kpd Mak Lin, ibu tiri saya. dan tentunya ibu mertua arwah ayah. walaupun kami tidak selalu berjumpa, namun mesranya tok teh pd saya seperti cucunya sendiri. eh, mmg cucu dia pun. :) beliau meninggal dunia pd usia 86 tahun, akibat sakit tua. Al-Fatihah buat arwah nenda.

iya, nenda meninggal betul2 selepas 2 bulan pemergian ayah. Allah Maha Berkuasa, senang sj Dia buat kejadian ini genap 2 bulan. Subhanallah.

siapa yg paling dikasihani utk pemergian ini?

kata Khairani …

apa khabar?

Image
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

mak aiii..malas menulis blog semakin menjadi2 skrg nih.
sungguh, takde perkara menarik yg berlaku. kalau ada pun, hmmm..malas nak share.

oleh itu, marilah kita cerita yg terkini tentang mak buyung ini :

semalam gi check-up di Hosp BM. nampaknya setiap bulan saya kena jumpa doc pakar di hosp utk memantau keadaan saya dan baby, disebabkan saya melahirkan secara pembedahan utk anak pertama dulu.dan juga kerana saya ada GDM semasa mengandung kali ini. apa itu GDM? mari rujuk di sini.

saya cuma perlukan diet control, takdelah sampai kena cucuk insulin. Alhamdulillah. so setiap kali nak buat ujian BSP, saya jaga makan, kalau tak buat, tak jaga makan. hahaha! terukkan saya?
haa,apa itu BSP? saya pun tak pasti BSP itu stand for what,tp bahasa bukunya mcm ni :
Pemantauan glukosa di dalam darah dilakukan dengan mencucuk jari untuk mendapatkan titis darah dan disukat dengan menggunakan alat khas untuk mendapat bacaannya.
saya perlu diu…

Azam, betul2 berazam!

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

semasa bersalinkan nawal dulu, 22 bulan yg lps, saya mungkin agak jahil dlm penyusuan ibu, walaupun saya byk membaca dr internet tentangnya.
tapi tak sebanyak sekarang dan setelah melalui pengalaman tentangnya.
dulu pun bkn sengaja saya tak nak susukan nawal, malah saya berusaha utk itu.
tapi entahlah,mungkin ada kesilapan saya, nawal cuma mahukannya selama 6 bulan shj.

kecewa, entah berapa hari saya sedih kerana itu.

kali ini saya berazam, betul2 berazam.
saya nak susukan anak saya aka adik nawal.
akan berusaha bersungguh2.
takmau malas2,byk alasan mcm dulu.
walaupun sakit belakang, luka, anak saya jaundice, saya tak pedulik!
wpun pam susu tak semahal ribu2 mcm org lain, saya akan rajin mengepam.
ini janji dgn diri sendiri.
(sbb tu tulis dlm blog,supaya saya akan selalu ingat)

masa di mekah dulu, saya ada minum susu unta, masa tu ma pesan,suruh saya doa supaya susu bdn saya byk,bleh susukan anak sepuasnya. (masa tu dah tahu…

XPDC @ Sabah Part 3 - final.

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

sedikit info :

1. boleh ke org mengandung naik kapal terbang?
oh, utk flight Air Asia, sebelum naik kapal terbang,kena maklumkan kat staf yg kita pregnant. dia akan tanya berapa minggu. kena isi  dan tandatangan satu surat yg mengatakan yg kita tak salahkan Air Asia kalau jd apa2 kat kita. ada 3 salinan, 1 utk kita, 1 utk staff air asia dan 1 lg utk pramugari atas flight.

27 minggu ke bawah, sign surat je dah boleh naik.
28 minggu - 34 minggu - kena ada surat doc yg mengatakan kita cukup sihat dan fit utk naik kapal terbang.
35 minggu - ops, sorry, kapal terbang tak nak tanggung risiko bwk pregnant lady dlm waktu2 genting camni.

yg tu yg saya baca di belakang surat tu lah, taktau la kalau boleh naik jgk wpun dah 38 minggu. hehe. try tgk lah camna. kekekeke


2. berapa harga tiket Air Asia gi KK?
emm..kakak saya booked tiket sejak Januari, yg harga murah punya,siapa cpt dia dpt tu. kalau utk kami ber3, jumlahnya rm390 sekali dgn …

XPDC @ Sabah Part 2

Image
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

ok meh kita sambung.

hari pertama belum berakhir, lps check in kat kondo jam 6, kami tinggalkan anak2 di rumah, sambil di awasi oleh abg aleh, kami gi pasar  mlm dekat dgn kondo, dekat pasar Philippines tu, bertujuan utk beli ikan utk masak sepanjang kami di sana.

mmg ikan fresh2, harga murah sgt. ikan selayang @ nama glemer ikan sardin, 2 kg baru rm3.
sotong sekilo rm6, kalau tak salah lah.
udang besar sekilo rm12.
ikan kayu sekilo rm3.
ikan merah sekilo rm4.
byk lagi lah.
(kakak, kalau salah tlg betulkan.)
mmg rasa nak beli bwk blk penang. hahaha!

jd mlm tu kami masak2, mkn pun puas hati. sbbnya kat sini nak cari makanan halal tu agak susah, sbb nak kenal org yg masak tu muslim ke tidak payah skit. mmg ada kedai tulis makanan islam, tp rasanya kalau masak sendiri lg puas hati kot. dgn ramai2 mcm ni.

jam 9.30 dah tidor. mmg letih sgt.

hari ke dua bermula seawal jam 5. (kan kat sabah subuh masuk awal.)
kami keluar rumah jam…

30 tahun sudah.

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

tidak seperti tahun2 lalu, tahun ni rasa malas nak tulis blk sms birthday.
tp saya amat menghargai utk semua yg doakan saya semalam melalui sms, fb, blog mahupun dpn2 saya. terima kasih sgt2.

utk yg sms : wani, abg lan, una, kak ilah, syaza, ma syg, mael uitm, bank islam, digi, sifah,arn dan abg man. trima kasih byk2.

dlm fb pun : 30 org lebih. nak print screen tp tak terbuat.

utk suami tercinta : abg adalah cinta hati ayg, terima kasih utk segalanya.

hadiah terbaik utk birthday kali ini ? percutian di Sabah weekend lps. terima kasih utk keluarga dan suami tersyg. kalian buah hati saya.

semoga Allah merahmati dan memberkati saya dlm setiap langkah saya. amin.

XPDC @ Sabah Part 1

Image
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

Perjalanan kami ber5 (baca : saya, suami, nawal, ma dan abg man) bermula jam 6.45 ptg dr Kg Petani menuju ke BBB. sampai bangi dlm jam 11.30 mlm.

kakak bgtau esok pg kena kuar rumah jam 4.30pg. tp cik nawal dia buat perangai tak nak tido dan meraung2 sampai jam 4 pg. bygkan, saya tak tido langsung. kepala dah pusing.

tiba di LCCT jam 6.05am. flight terbang kul 6.30, dah lah kena pintu hujung sekali, F106. penat berjalan dgn kepala pening. cik nawal boleh plak dok gelak2 mcm tak bersalah. sabar je lah.

saya, abg aleh dan nawal naik flight asing dr kakak sekeluarga, ma dan abg man. flight diorang jam 8.00, so kami sampai di KK jam 9.00, menanti dgn sabar sampai diorang sampai jam 10.30 pg.

kami disambut oleh Kamil, wakil dr agen yg kakak booked kondo dan kereta. dia sudah siapkan kami sebuah van Nissan 3.0D yg boleh memuatkan 15 org, jd sgt selesa utk kami yg 11 org ni. (baca : kakak, abg pi, anak2 - ifah, syaza, afif,ili , sa…