Thursday, 13 January 2011

9.2!!

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang...

 last week, 6/2 - saya buat test MGTT di klinik kubang semang. Ya, yg minum air gula 1 mug tu, utk check kencing manis.

puasa dr jam 10 mlm, amik darah jam 8 pg, minum air gula 1 mug, bertahan 2 jam,  kemudian kul 10pg amik darah lg.

dan resultnya - 9.2!

mmg tinggi.
tak pasal2 ada kencing manis utk kehamilan kali ni. masa mengandungkan nawal dulu takde pulak.
patutlah lately rasa selalu pening kepala, dan kerap dahaga.

Sesetengah wanita mempunyai potensi untuk menghidap penyakit diabetes ketika hamil. Ciri-ciri ini seperti berikut:
·  Jika ahli keluarga terdekat seperti ibu, nenek, adik beradik menghidap penyakit kencing manis, wanita itu juga mempunyai kemungkinan menghidap penyakit yang sama. Ada kemungkinan, penyakit ini timbul.
·   Wanita yang pernah mengalami keguguran khususnya keguguran berulang-ulang kali atau keguguran yang berlaku selepas kehamilan mencapai ke peringkat empat bulan atau lebih.
·   Wanita yang pernah melahirkan anak terlalu besar khususnya melebihi 10 paun.
·   Wanita yang pernah mengalami masalah kerumitan bayi dalam rahim atau bayi mati sebaik sahaja dilahirkan.
·   Wanita yang terlalu gemuk iaitu melebihi had timbangan bagi ukuran tingginya.
·   Wanita yang pernah melahirkan anak cacat.

info dr web : http://www.hamidarshat.com/zuriat-buku-138/138-kencing-manis.html


alahai...takpalah,kita jg mkn lps ni..

moga semuanya selamat..amin.

3 comments:

M.A.M.A S.O.F.E.A said...

Salam Na,

Lps ni kena jg mkn la nampaknya:)
takut baby nanti besar dan kena caesar.

Pizah lak sekarang ni hb rendah sgt 7.1..isnin selasa lepas kena warded..masuk air..

Berat lak turun pregnant kali ni.nak kata tak makan, makan jer..

Lum lagi kena buat MGTT..harap2 tak yah la.seriau tgk org lain yg hazab nak habis 1 gelas tu..Time Nina dulu pun tak kena..Jgn la kena..

Memang dugaan betul pregnant kali ni.Kena banyak rehat..bayangkan straight MC 4 hari..

Kena sabar banyak2 kan..harap dipermudahkan segalanya...

AMIN

armouris said...

lagi info tentang kencing manis di SIHAT SELALU - Penawar Kencing Manis Mujarab

shaliza said...

Salam,
Bila ngandung mmg macam2 kan.
Sabar....ikut arahan doc & jaga makan.

Langkawi 2017

Bulan 7, lps raya hari tu. Saya rasa nakk sgt p bercuti. Saya sorg. Tanpa anak2. Tp takkan bolehlaa nak tinggal anis nuha, sbb masih menyusu...