From Taiping with Love ...

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

abg aleh entah kenapa, last week lg dia ajak saya gi jalan2 ke Taiping. mulanya dia plan nak pegi hari ahad ni, tp saya ada kursus haji. bila tau je saya cuti hari rabu 7/7, terus on plan nak ke Taiping. semalam dia tutup kedai ok, TUTUP kedai. saya happy tersangatnya bila suami sanggup bercuti sbb nak bwk saya dan anak berjalan-jalan. (ya, isteri seorang businessman, saya faham.)

bertolak jam 10.30 pagi dari rumah ma.

berenti kejap di RnR Bukit Merah. Nawal naik kereta terus mengantuk. mcm biasa, dia tidor saja.

sampai di Taiping hujan renyai2. agak mendukacitakan. tp takpa, kita tunggu hujan berhenti. Alhamdulillah. cuaca baik, mendung dan tak panas.

ramai betul org P.Pinang di Zoo Taiping semalam. kakak jual tiket tu bgtau, hampir 80% yg datang zoo hari ni adalah dr P.Pinang. hehe. termasuk kami lah.

harga tiket Zoo Taiping : dewasa - RM12
kanak2 atas 3 tahun - RM8

nawal excited jumpa encik Orang Utan. terus lompat dr stroller. nak dukung saja. mujurlah ayahnya gagah utk mendukungnya dr awal hingga akhir.
org utan kat belakang tu napa ntah. dok bersandar saja.

gambar ni dedicated utk adik opismate yg tersayang UBI. hahahaha


tgh2 syok tgk binatang, hujan turun..rehat kejap.






dan nawal telah berkenalan dgn Encik Gajah. hehehehe





tapi nawal lebih excited main dgn payung kecilnya.


singgah solat di masjid tgh pekan. teruskan perjalanan ke Kuala Sepetang. terima kasih Wani sbb bagi petunjuk jalan. sbb kami mmg blur taktau nak ke arah mana.

ok, dr awal lg nampak signboard Mak Jah Mee Banjir Udang. mmg hajat nak ke situ la. rupa-rupanya kedai mak jah tutup! uwaaa!! mmg kecewa sgt. mmg ada banyak kedai2 lain cth ; pak hashim dan mak teh. dan disebabkan takmau kecewa, maka kami makan di kedai mak teh.

tapi kecewa jugak, sbb mi kuah dia tak sedap. mee goreng boleh tahan.

mee kuah abg aleh.

mee goreng saya.

harga ; mee - udang kolam : RM6
mee-  udang laut : RM10 / RM12
kami mkn mee  - udang laut.

ok, mkn dah kenyang. marilah kita pulang.

pukul 5.10pm, bertolak dr k.sepetang. kasik chance ayah tidor. dan saya memandu pulang..


Alhamdulillah, saya happy dgn trip ni. walaupun dekat dan kejap je. yang penting masa berkualiti dgn suami dan anak tercinta, bkn senang ok!
terima kasih suamiku sayang, terima kasih banyak2. kami sgt menghargainya.. ai lebiulah~!!!

teringin nak bwk anak2 saudara yg lain ke Zoo. tempat paling happening utk bebudak.

Comments

kinna said…
wa..syoknye..sy nk p gak..tgg bl2 lalu situ time blk kg..hehe
RieNa said…
taiping bestlah. sejuk.
Thara Sofian said…
nak bwk aydein pegi zoo jugaaaaak! nak nak lagi skarang dia nampak excited gila kalau nampak meow ke moomoo ke, sampai terkejang kejang badan psl excited sgt! hahaha.

bile kak riena ckp psl org utan tu, teringat pulak zaman tiqah kecik2 dulu masa ayah bwk pi zoo taiping. kesian betol haiwan2 dkt situ. sedeh je tengok. singa dkt situ nampak kurussss gila & tak bertenaga. tiqah rasa kalau tiqah lompat masuk dlm kandang dia masa tu pon, dia tak makan tiqah kot? hehehe.

anyhow, i should really bring aydein to the zoo soon! :D good info on mee kuah mak jah. harus ku terjah nanti! :D
RieNa said…
yelah,tiqah mesti dah biasa dgn taiping kan?dulu2 ayun selalu ckp nak blk taiping,nak raya kat taiping,asyik2 taiping.hehehe

org utan tu je dok diam tang tu. yg lain2 ok. dah tua sgt tak larat dah kot.

try lah mee mak jah nanti pastu bgtau k riena ya!

Popular posts from this blog

Derita sakit gigi.

:: perihal susu ::

Salam Terakhir ...