Tuesday, 1 June 2010

Nawal yg 'beghona'

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

saya tak tau nak translate bahasa kelantan 'beghona' ke bahasa surat sebagai apa.
mungkin kakak atau shaliza boleh tolong. :) saya rasa mengamuk atau membentak lebih kurang mcm tu lah. tp lebih tepat guna perkataan kelate sbg beghona lah. hehehe

begini :
sejak bercuti 4 hari bersama anak, asyik berkepit je dgn anak. saya noticed perangai dia dah pelbagai skrg nih.
kuat membebel tu tak apalah, saya mmg suka. tak kisah.
tapi ni kuat mengamuk mak aaiii..!! sikit2 nak marah. abih semua org ditepisnya. ayah dia sendiri pun kena pukul. kalau dia tak dpt org lain, dia cakar muka sendiri.

dah 2 hari, nawal menangis secara bersungguh2 bila saya tinggalkan dia kat rumah Mak Lang nya.
tak seperti selalu, dia sengih2 saja bila pak lang dukung, kali ni dia siap dgn hentak2 kaki, nangis tutup2 muka dgn tgn, air mata brjuraian..alahai..kesian sungguh bila tgk. nak tinggal mmg tak senang hati, tp kena tinggal lah jgk.

Bila baca blog Thara, rupanya Aydein pun kuat mengamuk juga.
agaknya, budak masuk umur setahun mmg peel dia begitu ke??


kesian tgk nawal dlm gambar ni. saya bukan dera ok, ini cuma nak melatih dia mengenal rumput dan tanah.

10 comments:

sarah said...

riena...mmg depa mkin besar makin wat perangai....uwais pun cam tu, kalu kita bangkang dia mesti nangis sambil lembik2 kan badan dia.bila dukung lentok2 dia menangis sambil jerit2.nyaring giler dia jerit2

kinna said...

ha, beghona tu lebey kurang mengamuk, uat perangai la..
p/s: dia nk perhatian tu k riena..

Kniedaz said...

amboi..pandai ngamuk tu yg tak tahan...ada kot yg dia radangkan tu..salah satu sebabnya lama dok berkepit tetiba kena tinggal balik..huhu

RieNa said...

sarah : haa..gaya nangis mcm Uwais lah, buat lembik bdn, sampai lenguh tgn kita.

kinah : ha, betul lah tu. buat perangai. nawal ni dah terlebih perhatian dah ni. masa dia ngamuk tu ramai ja yg dok layan dia.mungkin sbb terlebih perhatian la kot. hahahaha

RieNa said...

k ida: dia nak dok dgn ummi dia 24/7, mana boleh..

agak2 mintak dgn bos bwk nawal dtg kerja boley?? hahahahaha

shaliza said...

betula la tu 'beghona'= buat perangai. Normal la,lagi2 semua beri perhatian penuh kat dia kan. makin besar makin bnyk perangai.

RieNa said...

lagi besar lg mcm2 perangai. sabar sajalah.. :)

Ummu afif said...

beghona : buat perangai : serba tak kena

Thara said...

kak riena, mujur kak riena buat entry ni. tiqah sebenarnya dah 2, 3 hari risau dgn perubahan aydein ni. seriously, lately ni dia mcm cepat gila nak melenting. sikit2 nak mengamuk, nak menjerit, nak pukul. papa kena, mama pon kena, bibik lagi lah kena kalau dia dah start mengamuk. baru tiqah tanya aien tadi, have we been pampering him too much? is he spoilt? aien just ckp, haish tak lah.

but seriously, this is worrying. should i be worried?

RieNa said...

Tiqah : no lah. takyah lah worried. k riena rasa ini proses pembesaran budak dan jgk cabaran utk kita as a parents.

kalau dia baik je mcm baby, mcmana kita nak tgk dia as a toddler kan?

apa2pun, sbg ibu,tentu proses pembelajaran kita tak pernah berhenti.rite? :)

Langkawi 2017

Bulan 7, lps raya hari tu. Saya rasa nakk sgt p bercuti. Saya sorg. Tanpa anak2. Tp takkan bolehlaa nak tinggal anis nuha, sbb masih menyusu...