Thursday, 8 April 2010

:: hati-hati di jalan. ingat org yg sayang kat anda ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

hari ni masuk hari ke 3 saya ke tempat kerja dgn menaiki motosikal.

aik? kenapa dgn kereta?
takda apa, saja je nak merempit dgn motor. rindu rasanya. teringat zaman muda belia gadis remaja dulu, berulang-alik ke kampus dgn motor, ke tempat kerja dgn motor. sehinggalah bergelar isteri dan mengandung, motor sudah ditinggalkan sepi. bak kata pepatah, "sudah dpt wira bercalar, kriss hijau tak berguna lg." haha.

abis tu bwk nawal mcm mana?
nawal dok dlm bakul dpn. haha. tak-tak, itu lawak bodoh sahaja. sebenarnya minggu ni dan minggu dpn, nawal di jaga oleh kak long dan kak niknya, anak saudara saya berdua tu tgh cuti takda buat apa. so ada kerahan tenaga utk jd tukang masak dan tukang cuci baju Tok Ma dan babysitter nawal. dari rumah saya di Lahar Yooi kami naik kereta, sampai kg petani saya tinggalkan nawal, dr kg petani saya naik motor sampai uitm ptg pauh. dan mcm tu lah bila baliknya.

seronok naik motor ni. bg saya lah, byk kelebihannya. antaranya :
:: menghirup udara segar di sawah padi jln permatang nibong. oh,asyikk!
:: jimat minyak. kalau biasa minyak kereta rm60 seminggu, ni saya rasa rm25 seminggu kot. lg rm10 minyak motor. so baru rm35.
:: cepat sampai sbb dapat mengharungi jammed dgn kacak bergaya.woha!
:: senang parking takyah berebut tempat parking pun dekat sebelah opis saja.
:: waktu lunch senang beli makanan takyah susah nak bwk kereta nak park lg leceh betul.

tapi itulah, setiap benda ada pro dan kontra nya. begitulah jugak bila naik motor. antara keburukannya ialah :
:: dah siap wangi2 ni, sekali sampai opis bau asap. lagi naya kalau ikut belakang lori sampah. mak aii!! habih bau vanilla body shop saya. huhuhu!
:: kalau hujan, sendiri mau ingatlah. sediakan baju hujan sebelum hujan ok.
:: risiko utk kena ragut. so kena beware dgn brg berharga.

Apa-apapun, saya mmg suka naik motor. i used to ride a bike before. so mmg takde hal kalau bab2 merempit nih. yg penting, hati2 di jalan raya dan memandu dgn berhemah..


motor kriss yg kacak bergaya.

kena pulak dgn helmet hitam kesatria baja hitam hadiah birthday.

mmg perjalanan ke tempat kerja buat saya enjoy!

5 comments:

Hasni said...

aku tak pandai n mmg tak pernah ada lesen motor riena woiiiii

RieNa said...

isk isk. rugi2.
tak rasa nikmat kena asap kereta lain. hahaha

Ummu afif said...

Hati2, ingat aa yang tersayang sedang menunggu di rumah.

RieNa said...

hehe. ingat, mesti ingat..

Thara said...

betol betol. elok2 tau bwk motor. gerun dgr case2 yg melibatkan motor. sighs. dah la penah jadik pada adik sendiri. pastu adik sendiri tak reti nak serik serik. hmm. nak buat cemana. apa2 pon, bwk motor elok2. biar lambat asal selamat. sekian pesanan dari penaja.

Langkawi 2017

Bulan 7, lps raya hari tu. Saya rasa nakk sgt p bercuti. Saya sorg. Tanpa anak2. Tp takkan bolehlaa nak tinggal anis nuha, sbb masih menyusu...