Thursday, 15 April 2010

:: duta Kedai Jahit Amy ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..

Nawal sangat bertuah, sebab ada nenek a.k.a Tok Ma yang pandai menjahit.
Tok ma nawal dah menjahit sejak umur 14 thn, sekarang tok ma dah 61 tahun. punya lah lama tok ma menjahit. kesian tok ma. tangan tok ma dah bengkak sbb selalu pegang gunting.

mata tok ma pun dah letih bila menjahit. sebenarnya tok ma dah tak berapa nampak bila nak menjahit atau menggunting, tp sebab pengalaman tok ma yang lebih 40 tahun tu, tok ma dah boleh agak-agak je nak gunting kat mana, nak jahit kat mana. kiranya mmg otai habislah.

kedai jahit tok ma kat Mara BM tu pun dah lama tok ma sewa, dah 30 tahun..lama betul~!!

sayangnya, ummi nawal tak pandai menjahit. walaupun dah berkali-kali ummi nawal belajar menjahit dgn tok ma. tp masih tak pandai2. ummi tahu tulis blog je. jahit baju tak pandai. hehe.

ini baju nawal yang pertama tok ma jahitkan.
 cantik kan?

  ini baju kedua. 2-2 guna kain cotton yg lembut, tak panas dan serap air.


dan ini baju ke 3, seluar ummi jahit (cewah,ummi berjaya! haha) dan baju tok ma jahit, sbb ummi jahit lambat sgt, tok ma bosan tgk agaknya, terus tok ma jahit. cepat je siap.





kalau ummi pandai jahit, bolehlah ummi jahit banyak2 lepas tu jual. tp ummi tak pandai lg. nak kena practice lg. ummi, usaha tanpa jemu tau!!! nawal boleh jd model ummi, anytime ok, no charge. hehehe


                                                         
   ok. nanti nawal tulis lagi. tata~!!

6 comments:

leeja said...

Untung nawal yer.
kak liza boleh jahit (leh la sikit2) dan teringin nak jahit utk anak akak but mesinnyer yang tak dak.(alasan konon) Masa lepas spm dulu, bosan2, rajin la wat blouse/ skirt utk sepupu guna kain perca sbb mak akak masa tu ambik upah jahit baju. lebihan kain tu, akak la wat keja.

RieNa said...

syoknya pandai jahit! mcm riena ni dah blajar puluh2 kali tp tak pandai2 jgk. mmg takda bakat betullah.

itulah,membazir je kain perca byk2 kalau tak dibuat apa2. itu yg tokma nawal buat baju nawal tu.tu pun berplastik2 lagi kain perca tak buat apa2.

Kniedaz said...

bagus pandai jahit..senang...kida reti tp mls hoho

RieNa said...

bestnya kida reti..!
riena tak reti langsung. huhuhu

Thara said...

hoh bestnya nawal. ade special tailor especially for her! :) tapi best nya kan kalau kita dpt menjahit, especially kalau ade anak girl. bole jahit baju bermcm2 style dgn lace-lace semua. aaa tak saba nak baby girl pulak! :D

ps : nawal makin hari makin somels! :D

RieNa said...

mmg. kalau pandai jahit mcm2 nak buat. sygnya tak pandai. :((

tak apalah,mujur ada tokma, yg tak sabar nak buat baju kurung nawal utk raya nanti.hehehe

baby baru

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani... New member of the family. kegunaan harian. perjalanan hari-hari dr LY - ...