Wednesday, 24 February 2010

:: tips kurangkan perbelanjaan, mari belajar.hehe ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...
nampak ke?? ha,kecik sgt?? boleh klik kat gambar,nanti dia besar skit.

tak nampak jgk? takpelah, meh saya rumuskan.

Tips kurangkan perbelanjaan ( utk org yg bukan jutawan mcm saya.huhu)

1. buat bajet sendiri setiap kali dpt gaji atau pendapatan lain. senang ckp, buat list apa nak bayar pd setiap bulan . cth : bil air api, belanja dapur, astero, nurseri anak dan lain2.

2. kalau ikutkan, am nya lah, perbelanjaan tak bleh lebih dr pendapatan. yg tu semua org tau kan...

3. masa buat list tu, benda penting kena dok atas sekali, didahulukan berbanding benda2 yg tak penting.

4 & 5 & 6 . masa ini lah kita nilai balik apa yg patut dan tak patut kita guna dlm hidup kita seharian. kalau rasa tak penting, bolehlah buang terus. yang tak perlu, buat apa nak membazir kan? ok, kalau ada benda yg tak penting cth: aircond, astro, internet, boleh lah kontek pihak2 tertentu utk review balik apa yg patut anda buat.

7. amalkan langkah berjimat cermat dlm penggunaan tenaga dlm rumah anda. tutup suis2 yg tak perlu, jgn mandi lama2, peti ais jgn buka lama2, tv jgn tgk byk2. mcm tu lah lbh kurang.

8. lepas dah setel semua, cuba bandingkan perbelanjaan anda sebelum dan selepas anda buat bajet. tgk mcm mana bijak ke tak kita ni dlm menguruskan perbelanjaan. kalau ada duit lebih dlm langkah penjimatan nih, jgn p enjoy plak, cuba lah simpan dlm akaun atau buat pelaburan..

cewahhh~!!! pandai pulak Riena bg tips hari ni. hehehe.

sekian,
dr bekas penuntut Ekonomi tp tak praktik pun apa yg dia belajar. hahahaha

sumber : Kosmo 22/2/10 m/s 53

No comments:

Aidil Fitri 2017 ~ Part 3

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani... walaupun dah berlalu sebulan lebih, saya tetap nak masukkan entry ni jugak. s...