Thursday, 25 February 2010

:: Baby Walker, selamat @ tidak? ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

Riena Yusuf sedang berkira2 nak hadiahkan Nawal sebiji walker,memandangkan dia dah boleh duduk dan blajar memanjat. tp doc2 tak berapa nak bg. apa pendapat kalian???

- itu adalah status saya di FB hari ni.

masa awal2 Nawal lahir dulu saya dan abg aleh dah pikir tentang walker nih. siap demand lg dr abang2 yg nak kasik hadiah kat nawal, bleh pilih nak beli stroller, carseat atau walker. mcm lah walker tu penting sgt utk anak.

bila nawal dah mula blajar merangkak dan memanjat, kisah walker timbul semula. rasa mcm teringinnya nak letakkan nawal dlm walker. senang dia bergerak, bleh explore 1 rumah, takda lah risau dia merayap atas lantai dan kutip apa saja masuk mulut, tak risau dia sepahkan isi rumah, kita pun senang buat kerja dgn biarkan dia bermain dgn walkernya, mcm tu lah saya pikir.

tapi Dr Sarah Sofian pernah bgtau saya, persatuan2 doctor2 malaysia ni sebenarnya dlm proses (atau dah laksanakan,saya pun tak sure) untuk memulaukan penggunaan walker dan jugak buaian, sbb byk sgt kes kemalangan bayi dirumaah adalah dgn 2 benda ni. dah jd benda yg sgt merbahaya untuk baby pulak. jadi dia sgt tak galakkan saya bg nawal walker. lebih baik dia belajar berjalan dgn sendiri tanpa bantuan walker.

ok, mari kita baca disini : Ummu Saif - 1

dan juga di sini : Ummu Saif 2

saya pun dah rasa tak excited lagi nak belikan Nawal walker..tapi jangan gelakkan saya pulak kalau tetiba kuar gambar Nawal naik walker nanti.huhu. sama kes mcm dulu beriya-iya tak nak kasik nawal En Puting, last2 En Puting tu lah kwn baik dia malam2.

susah sebenarnya jadi ibu nih...hmmmm...

mcm mana kalian, walker ok ke tak??

4 comments:

enjelinajolipit said...

kalo rumah takde tangga ke bawah, pemukaan lantai ok, pintu ke luar bekunci, ok kot dari lepas budak tu merangkak merayap kemudian panjat, kemudian jatuh. lagi naya kan...

RieNa said...

naya naya naya.

Thara said...

hmm tu lah dilemma walker ni kan. paeds tiqah pon awal2 lagi ckp jgn pakai walker. selain tak menggalakkan baby develop skills "di atas lantai", walker juge membahayakan baby. in fact, tiqah penah dgr penceramah pakar kanak2 ni, siap soh tanam semua walker dkt umah. sampai begitu skali. hmm. tapi i guess its up to u lah kot mcm mana kan. laen ibu, laen cara die didik anak. tapi kalau bagi tiqah, jgn lah kot. let her grow & explore freely. :)

exersaucer is a good substitute for walker altho it is a bit pricey. tapi bende tu best, kasik baby leka with the toys around it :)

RieNa said...

1st time dgr psl exersaucer, nk nyebut pun tak reti.heh!

tp ok jgk, menarik dan x bahaya. harga mmg lah mahal skit tp kalau dpt yg 2nd hand ok lah.

boleh dipikirkan. thanx tiqah!!

Langkawi 2017

Bulan 7, lps raya hari tu. Saya rasa nakk sgt p bercuti. Saya sorg. Tanpa anak2. Tp takkan bolehlaa nak tinggal anis nuha, sbb masih menyusu...