Thursday, 21 January 2010

:: Aqilah Humaira & Aisyah Nawal ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

Humaira ni anak mak langnya nawal = sepupu nawal lah.
nawal suka betul kat kakak maira ni. tiap kali di agah mesti ketawa terkekek2. kak maira dah 2 tahun 2 bulan, pendiam,tak suka bercakap,tp rajin. dia jenis pemerhati dan kemudian diam2 dia buat. lepas tu suka senyum tersipu2 malu. comel betul!

tapi itulah, kalau kak maira ni demam, lps tu nawal pun demam. kak maira ni berhingus,esoknya nawal pulak berhingus. mcm mana nak elak dr berjangkit dgn kak maira?

lagi, mcm mana nak ubat/rawat baby yg berhingus? sbb kesian nawal susah nak tido malam-malam.








rambut nawal mcm tu lah, kena selalu taruk minyak dan sikat. kalau tak, serabut. nak bubuh sepit semua jenis besi dan agak sakit kalau diletak atas kepala. kesian nawal rambut tak cantik.

malam bila ntah, saya suami isteri tgh dinner,rumah takde meja makan, mkn dpn tv je.nawal plak mcm mana entah terjaga dr tido, apa lagi, merayaplah dia ke arah makanan. penat nak kepung dia dr mengagau masuk dlm pinggan. saya ckp kat abg aleh,

"kalau ada maid bleh kita mkn dgn aman, bibik bleh pegang nawal." - sungguh, saya bukan nak suruh abg aleh carik maid, sumpah takdak niat. saja gatal mulut nk ckp. iyalah,mana mampu nk pakai maid, lgpun rumah kecik comel je bilik ada 1 nak ada maid apanya. tau abg aleh jwb apa?

"hmm..lepas tu susah hati tinggal anak kat maid, pastu sedih bila anak rapat dgn maid, lps tu lg sedih bila maid lebih tahu psl anak kita dr kita sendiri, lps tu marah bila maid buat anak kita.."

ok,ok. abg aleh ckp betul. tak apalah kalau saya terpaksa mkn cpt2 sbb anak nak masuk dlm pinggan dah. tak apa kalau saya buat semua kerja rumah dan jg anak dlm masa yg sama. tak apa,tak apa.saya rela. anak dok dgn mak lang siang sj pun saya dah terlepas byk benda.
sedih... sedih...

setiap benda ada pro dan kontranya. termasuk lah dlm menggajikan org utk jaga rumah kita. terpulang pd kita mcm mana utk menanganinya.

(kalau saya mampu, ada rumah besar tak larat sapu sampah pun saya rasa saya nak maid jgk.hehehe.boleh kan bang?)


nanti abg aleh nak beli meja mkn yg boleh lipat tu, mcm kat warung tu. senang. nak guna buka,tak nak guna lipat balik. rumah kecik takleh buh perabut byk2. aisyah nawal sangat kuat merayap skrg. tak boleh mkn di bawah dah.

3 comments:

Thara said...

rambut nawal serabut takpe, janji chomels. :) and ure right, akak humaira die tu pon chomels!

and about the maid tu, betol, byk pros and cons nya. terpulang pada the parents mcm mana nak pakai maids. bagi tiqah and some moms that i know, kitorang prefer buat semua sendirik eventho ada maid. maid ni cuma tolong mudahkan keje je. tiqah salu remind aien, eventho kita ada bibik, jgn semua serah pada bibik. bibik is here to help, not to take over. buat mcm takde bibik. :)

nawal sesema? :( i can imagine how hard it is for her! penah aydein dulu selsema, terok sangat, sampai kena pakai sucker, utk sedut selsema die tu. sampai ade darah sikit keluar, psl sedut kuat sgt kot. lepastu doctor ckp jgn pakai sucker dah, it doesnt help much. jgn even kasik ubat selsema, it will only make the baby drowsy. so die suggest kasik nasal spray. and alhamdulillah, it works. baby nasal spray yang tiqah pakai nama dia Tonimer. spray tu, bila spray masuk idong nawal, it will help to lancarkan ruang idong nawal, kasik tak block.

satu lagi, rumah kak riena ada air panas tak? kalau ada, cuba bukak air panas tu biar mengalir, sampai terkempam satu bilik air dgn stim. lepastu, bwk masuk nawal dlm bilik air tu, and let her breathe the stim. it will help to reduce her blocked nose.

hope this helps!

RieNa said...

kalau kita masak air kasik dia sedut wap2 yg naik tu aci tak??ngeee~!!


thanx tiqah, info tiqah sgt membantu.

Thara said...

haa bole jugak. letak air panas dalam baldi ke kasik die sedut kan? cuba lah. and see how it goes.

eh takde papelah. tiqah cuma share experience je. pasal penah jadik dkt aydein. mmg kesian. tido die tak lena psl selsema tu. dulu masa kena sedut keluar hingus die pakai sucker tu, terjerit jerit dia nangis sampai die trauma lepastu. asal tersentuh idung die je, misti die teros nangis. mmg patah hati tgk die masatu. kesian.

anyways. get well soon, nawal! and for the ummi, be strong! ;)

Langkawi 2017

Bulan 7, lps raya hari tu. Saya rasa nakk sgt p bercuti. Saya sorg. Tanpa anak2. Tp takkan bolehlaa nak tinggal anis nuha, sbb masih menyusu...