Thursday, 21 January 2010

:: ada apa dengan cola.. ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

Nawal..
ummi nak mengadu nih...
td kan, ummi baca status dlm fb kwn ummi, dia tulis : Finally...rumors yg mengatakan elaun COLA akan ditarik menjadi kenyataan....so kepada suma kengkawan yg keja gomen, starting from March our COLA akan lenyap dari payslip anda....uuuwwwaaaa......

ummi terkejut..nawal tau berapa jumlah elaun cola ummi?? RM300 nawal..300..

oh,nawal taktau elaun cola tu apa?? ok, elaun cola tu, ialah elaun sara hidup, rasanya lah. ummi pun tak sure COLA tu stand for what. nanti ummi check balik. haa, aunty Thara ckp, COLA : Cost Of Living Allowance. tp itulah, maknanya, starting bulan Mac nanti, gaji ummi akan berkurang sebanyak 300.

Nawal sayang,
mungkin bg org lain, apa lah sgt dgn 300 tu, lekat celah gigi je, tp tidak bg kita anak..300 tu besar maknanya. ummi kerja sbb nak tolong ayah, kalau ayah dah kaya nanti jd millionaire insya-allah, ummi pun tak nak keja dah.. tp jauh lagi perjalanan kita nak..300 tu besar maknanya utk kita sekeluarga, dan mungkin utk org lain juga..kalau nanti tak ada 300 tu, mcm mana agaknya perbelanjaan kita ya?

ummi dah runsing nawal. pening ummi dibuatnya...hati ummi rasa sesak ni..

ummi dah sms ayah, ayah pun turut sayu hati dgn berita ni..

betul sayang, rezeki bukan dr status gaji ummi. bukan ditentukan oleh mereka2 yg menentukan gaji ummi. rezeki itu dr Allah Taala. berdoalah sayang, kalaulah berita ini benar, moga Allah tetap melimpahi kita dgn rezeki yg halal. (moga Allah mengilhamkan ummi utk menguruskan kewangan keluarga kita dgn lebih bijak.)

tapi..ummi tak bersedia utk kehilangan elaun cola itu!! tidakk..tidak sama sekali!!harap2nya ini hanya khabar angin, bukan betul2!

nawal, lepas ni belajar pakai lampin ye??huhuhu. dan setialah dgn susu dumex, uwaa!!

thanx nawal, sbb setia dgr luahan ummi awak nih.

2 comments:

Thara said...

COLA = Cost Of Living Allowance

kalau betol rumors ni, tiqah pon turut rasa simpati. seriously. kalau tiqah dkt tempat kak riena pon, misti rasa sesak jugak. 300 bole beli 4 kotak susu ok. campur satu pampers! tak bole buat petition ke?

RieNa said...

hah,betul. mujur tiqah tahu cola tu ape.

300 = 30 tin susu dumex nawal yg kecik punye.boleh mkn 150 hari @ 5 bulan.

tak sahih lg. kalau betul rasanya CUEPACS akan berjuang habis2an utk kami. :(

Langkawi 2017

Bulan 7, lps raya hari tu. Saya rasa nakk sgt p bercuti. Saya sorg. Tanpa anak2. Tp takkan bolehlaa nak tinggal anis nuha, sbb masih menyusu...