Posts

Showing posts from January, 2010

soalan cepumas.

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

kalau saya tak nak tulis blog dah, takpe ke..???

:: bayangkann...(edited & republished) ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

(entry ni ada edit skit.tambahan kat bawah.)

kalian bayangkan...
kalian balik dr kerja, pecut kereta laju2..sbb tak sabar nak balik jumpa anak.
sampai je rumah pengasuh/nursery/mak lang nawal (keh keh), berdiri kat muka pintu, bg salam assalamualaikummm!!

anak korang yg tgh main laju je berpaling ke muka pintu.
berenang / menyulur laju2 hingga ke pintu.
lepas tu siap hulur tangan mintak kita ambil dia.
sambil sengih-sengih dgn comel sekali.

hepi. bahagia. gumbira. seronok. teruja.

itu lah Nawal. hari-hari buat saya tak sabar utk pulang jemput dia.

skrg saya dah paham. kenapa ma seronok bila anak2 bukakan pintu utk dia bila dia balik. ambil barang dr tgn dia. dan bila kita tak buka pintu, dok kosentret kat tv, ma akan kurang berseri bila masuk rumah. saya faham dah. faham dah. dah janji dgn diri sendiri bila nanti ma pulang, saya akan meluru ke pintu, bukakan pintu dan senyum yg terpaling manis sekali.

janji.

:: JUMAAT ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

Peringatan hari Jumaat.

27/11/09 - Aidil Adha hari Jumaat.
18/12/09 - Maal Hijrah hari Jumaat
25/12/09 - Krismas hari Jumaat.
01/01/09 - Tahun baru hari Jumaat.
26/02/10 - Maulud Nabi hari Jumaat
28/05/10 - hari Wesak hari Jumaat
10/09/10 - Aidil Fitri hari Jumaat.
27/08/10 - Nuzul Quran hari Jumaat
05/11/10 - Deepavali hari Jumaat.

Kiamat juga hari Jumaat.

Soalnya, Jumaat bila kah???

Bersedia kah kita???

:: Khamis. ::

Image
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

org kata jgn bercakap kalau sedang marah. atau ketika emosi tak stabil. buruk padahnya,

sama jugak konsep jgn menaip blog ketika marah atau berserabut. tapi bg saya ini salah 1 terapi kala bengang, marah, sedih malah gembira sekali pun.

ok, chill. tarik nafas riena.

astaghfirullahil'azim...

(ais kacang ni takda kena mengena dlm ini cerita. abg chik punya ais kacang,shah alam, 23/12/2009.)

:: entry takda tajuk, hanya luahan hati.::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

hari ni bangun pagi mcm biasa. sebelum subuh. (pukul 6 pun sebelum subuh,kan subuh lewat skit skrg?)

buat air & goreng nugget utk suami. keluar rumah jam 7.05 am. lewat skiit dr biasa. terus ke rumah ma. tok ma sudah rindukan cucu kecilnya. sampai rumah ma terus masuk dapur buat nasik goreng. aik, apsal tak pegi kerja terus ni?? oh, hari ni saya kerja petang.masuk pukul 1.

selesai goreng nasik. tolong ma jemur baju, sapu sampah. mandikan cik nawal. aik,napa nawal berak skit saja? tak keluar abih lah ummi, nanti2 lah pulak. kata nawal.(ok,itu tipu saja.) sementara sudahkan bakul baju yg terakhir, tunggu ma bersiap, cik nawal tgh main2 dgn ayahngah nya. tiba2 ayahngah bwk nawal yg sudah berbogel bahagian bawahnya.

"aik,pasaipa ni?"
- anak hang beraklah.patutlah ayahngah dukung bau busuk saja.
"pastu ayahngah basuhla?"
- ya lah. awat, tak percaya ka? org anak 4 laa~~!!

iyalah ummi,kan nawal bgtau td,nanti2 lah …

::Tahniah Arn! ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

sahabat saya, Noorihan dah selamat bersalin baby girl 3.2 kg jam 2.10 ptg ni.
rasa happy mcm lah dpt anak sendiri.

semoga baby dan umminya sehat sejahtera dan semoga baby jd anak yg solehah dan sentiasa menyenangkan hati org tuanya..aminnnnnnnnnnnnnnnn...

dah beberapa org kwn2 saya selamat dah, dan sorang dua lg menanti hari..good luck dear!!

(Arn dah masuk 3 anak, saya baru terkial2 nak besarkan sorg. rezeki masing2, takdir masing2. setiap yg jadi, Allah yg aturkan. Adala hikmah dan kebaikan dr Nya. jd Riena, jgn merungut ok.)

:: kerana puting.. ::

Image
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...


berita di Harian Metro hari ini buat saya tersentap. saya terus sms mak lang nawal bgtau dan mintak dia hati-hati. tambah2 nawal skrg suka benar main dgn puting dia. saya takut sangat. benda ni kita tak jangka, dan langsung kita tak duga akan berlaku. saya setuju dgn tindakan ibu bapa baby tu utk tak buat laporan polis dan tak nak baby dibedah siasat. ini takdir Ilahi. kita sebagai hambaNya harus pasrah dan akur dgn ketentuanNya walaupun perit utk kita terima.

takziah buat keluarga arwah baby. saya benar2 simpati.

saya rasa saya perlu singkirkan en. puting dr hidup anak saya.

:: cerita lama ::

Image
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

ini cerita lama. gambar lama. lama tak lama pun awal bulan / awal tahun baru-baru ini lah.
ummi bawak nawal jalan2 ke Mengkuang Dam. Ini first time nawal ke sini. dah lama ummi nak bwk dtg sini tp asyik tangguh2 je.

ummi ajak tok ma, kak nik syaza, abg cik afif, kakak ili dan abg akil. kami pegi waktu pagi. ayah nawal?? hmmmm...ayah tak berminat. nawal tak mau kawan ayah.



alamak,sapa amik gambar ni,tak nampak muka nawal. kami bukan pegi berjoging, api pegi jalan2 saja. tgk, semua pakai selipar saja. nawal lagi lah, pakai stokin saja.

tok ma sorang je yg pakai kasut. dan tok ma sorang je yg berjoging. kuat sungguh tok ma. ummi ni contohilah tok ma. apa lah ummi ni..

semua berebut nak tolak nawal. sbb malas nak joging. teruk betul. kalau lah nawal boleh berlari esok, tak nak dah nawal dok dlm tu, nawal nak lari2 dgn tok ma.

hai..looking at me??

happy nawal boleh menghirup udara segar dan menyaksikan matahari terbit. ummi ckp, nanti na…

nawal vs anak jepun

Image
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...


Pic ini ke kak long????
gambar yg kak long dia komen.

anak jepun yg kiri tu, wallpaper henset saya masa pregnant dulu. hehe. taktaulah nawal ni kenan anak jepun. nampaklah ada iras skit,tp taklah sebijik. ummi ayah melayu mcm mana anak nk jd jepun kan?? lainlah kalau anak Ben ahmad oyama.hehe.tetiba sebut nama Ben pulak. sorry ben!

tak kisahlah. asalkan nawal sihat dan jd anak yg baik.amin.

:: nawal kena buli ::

Image
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

lama nawal tak bercerita kan? nawal nak cerita,tp ummi tak sempat taip utk nawal. nawal mana lah reti taip sendiri. nanti kalau nawal pandai taip esok pandailah nawal buat sendiri. blog pun nawal buat sendiri. aisyahnawal.blogspot.com. hehehe

gambar2 kat bawah ni semua ummi ambik malam sebelum nawal genap 7 bulan. ummi ckp kat nawal yg nawal dah besar, ummi rasa baru semalam je ummi sakit perut kerana nawal, hari ni nawal dah boleh tergolek2 dpn ummi,gelak2 dgn ummi, dan buat ummi rindukan nawal hari2.

ummi pakaikan nawal tudung. ummi ckp nawal cantik pakai tudung. kalau tak pakai tudung tak cantik ke ummi? ummi ckp cantik jgk, tp Allah suka dan syg org yg pakai tudung. bila nawal besar nanti nawal mesti pakai tudung,tak boleh tidak.itu pesan ummi.insya-allah ummi, nawal ingat pesan ummi tu.

tp tudung ummi ni besar sgt lah, dah jd fesyen tudung Ct Nurhaliza dah.



amacam?? besar tak mata nawal??

iyyah..iyyah..tudung ni buat nawal ta…

:: lain kali jgn bikin gempaq ok ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...
----------------------------------------------------------------------------------------

From: POSTMASTER JPA [postmasterjpa@jpa.gov.my]
Sent: Thursday, January 21, 2010 3:38 PM
To: Warga JPA
Subject: Berita pemotongan/pengurangan COLA

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ,

Y. Bhg. Tan Sri /Datuk/ Dato'/ Datin / Dr. / Tuan/ Puan,
Untuk makluman bersama .

Kepada semua Warga JPA, berita mengenai pemotongan/pengurangan COLA adalah TIDAK BENAR dan TIDAK BERASAS sama sekali. Sila sebarkan maklumat ini kepada rakan-rakan yang lain bagi mengelakkan kekeliruan.

KUKK
Jabatan Perkhidmatan Awam
Malaysia
---------------------------------------------------------------------------------------------


lega..lega sangat sangat..alhamdulillah. terima kasih Allah..

:: ada apa dengan cola.. ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

Nawal..
ummi nak mengadu nih...
td kan, ummi baca status dlm fb kwn ummi, dia tulis : Finally...rumors yg mengatakan elaun COLA akan ditarik menjadi kenyataan....so kepada suma kengkawan yg keja gomen, starting from March our COLA akan lenyap dari payslip anda....uuuwwwaaaa......

ummi terkejut..nawal tau berapa jumlah elaun cola ummi?? RM300 nawal..300..

oh,nawal taktau elaun cola tu apa?? ok, elaun cola tu, ialah elaun sara hidup, rasanya lah. ummi pun tak sure COLA tu stand for what. nanti ummi check balik. haa, aunty Thara ckp, COLA : Cost Of Living Allowance. tp itulah, maknanya, starting bulan Mac nanti, gaji ummi akan berkurang sebanyak 300.

Nawal sayang,
mungkin bg org lain, apa lah sgt dgn 300 tu, lekat celah gigi je, tp tidak bg kita anak..300 tu besar maknanya. ummi kerja sbb nak tolong ayah, kalau ayah dah kaya nanti jd millionaire insya-allah, ummi pun tak nak keja dah.. tp jauh lagi perjalanan kita nak..300 tu besar…

:: Aqilah Humaira & Aisyah Nawal ::

Image
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

Humaira ni anak mak langnya nawal = sepupu nawal lah.
nawal suka betul kat kakak maira ni. tiap kali di agah mesti ketawa terkekek2. kak maira dah 2 tahun 2 bulan, pendiam,tak suka bercakap,tp rajin. dia jenis pemerhati dan kemudian diam2 dia buat. lepas tu suka senyum tersipu2 malu. comel betul!

tapi itulah, kalau kak maira ni demam, lps tu nawal pun demam. kak maira ni berhingus,esoknya nawal pulak berhingus. mcm mana nak elak dr berjangkit dgn kak maira?

lagi, mcm mana nak ubat/rawat baby yg berhingus? sbb kesian nawal susah nak tido malam-malam.








rambut nawal mcm tu lah, kena selalu taruk minyak dan sikat. kalau tak, serabut. nak bubuh sepit semua jenis besi dan agak sakit kalau diletak atas kepala. kesian nawal rambut tak cantik.

malam bila ntah, saya suami isteri tgh dinner,rumah takde meja makan, mkn dpn tv je.nawal plak mcm mana entah terjaga dr tido, apa lagi, merayaplah dia ke arah makanan. penat nak kepung dia dr mengaga…

:: main dalam bakul ::

Image
hari ahad lepas nawal kat umah tok ma, Nawal main kat umah belakang. tok ma bg nawal menyulur sepuas hati nawal, nawal plak asyik kejar bakul baju. last2 tok ma taruk nawal dalam bakul baju. ummi gelak saja lps tu amik gambar nawal.






nawal tak boleh duduk lg, tak pandai imbang bdn lah. sesekali ummi bg nawal duduk,lps tu nawal terbalik. hehe. skrg ni nawal dah belajar angkat punggung bila meniarap, terasa nak merangkak lah. tp bila angkat punggung kejap je lps tu nawal tersembam ke lantai. sakit jgk, tp nawal tak nangis pun. nawal gelak2 je. ummi ckp, kalau nak cepat pandai, nawal kena tahan sakit. nanti lama2 nawal bolehlah merangkak. kadang2 ada jugak ummi ajar nawal memanjat, seronok! tp tak boleh lama2 sbb nawal tak pandai berdiri dan berpaut lg, ummi takut nawal jatuh. hari sabtu ni nawal genap 7 bulan. nawal tak sabar nak berlari, nanti boleh main kejar2 dgn ummi dan ayah. seronoknya!

Perkahwinan Anak Lelaki Anwar Ibrahim

Image
I've got this from emel.
bila ye si Muhd Ihsan ni kawen? dah besar pun dia. dah kawen pun...
tak kisahlah dia anak siapa, tp pengantinnya sgt hensem n gorgeous!!



















kalau nak tgk lagi gambar2 lain, boleh tgk kat sini : http://danielzainphotography.blogspot.com/ gambar2 nya mmg superb lah!! cantik giler!!

:: Tentang dia ::

Image
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

dah berakhir dah episod pening2,runsing2,risau2, malas nak pikir dah. serah pada Allah semuanya. semoga ada episod akhir yg membahagiakan.amin.

weekend lepas, dok kemas2 almari buku, terjumpalah gambar2 en suami nih.



ini masa dia kena bentangkan tesis dia. saya ada tanya,dia bentang dlm bahasa apa? "bahasa indonlah.tesis tu pun tulis dlm bahasa indon." mak aii..patutlah bahasa melayu berterabur.


masa ni plak dia diinterview oleh penilai2 dia (pensyarah2) tentang tesis dia. masa ni berpeluh lah dia menjawab.

tahniah! setelah 6 thn merantau di negara org, akhirnya penghijrahan dia berbaloi. Ijazah Sarjana Muda Syariah menjadi miliknya.



bergambar dgn kawan2, dia di kiri sekali.





amik gambar kat kedai, saya rasa inilah kali terakhir dia bergaya kemas. lepas tu kembali ke imej asal : selamba selekeh melanus and kelabus. (sorry abg, termengata!) mcm mana pun abg, na sayang abg lah~! (kena bodek, sbb abg aleh dah mula baca blog s…

:: Silent Mode ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

Tuan blog minta izin untuk mendiamkan diri sebentar.
mungkin sehari, seminggu, tgk keadaan.

kerana hati dan mindanya sedang runsing.

(internet opiss mcm haraaaaaaaaammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm!!!)

:: mintak tangguh kejap ye? ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

ni Nawal nih. ummi suruh pesan, yg penulis " perjalanan menuju Baitullah ' tu tak dpt publish entry hari nih sbb penulis dia ada bengkel.
jd ummi ckp mungkin besok atau lusa atau tulat atau bila2 pun taktau lg.hehe

ok itu aje. burrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr~!! (menyembur dgn lidah)

:: Lunch Date ::

Image
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

hari ni lunch dgn Ma dan Jijie di Jusco Perda. makan Pizza Hut. beshhh!!

abih 50 tapi takpe saya suka hepi berbaloi-baloi dapat meluangkan masa dgn bonda tersayang dan sepupu yg happening.

Jijie sepupu saya yg sedang pregnant, menanti kelahiran pd mac nanti, 3 anak sebelum ni semua lelaki yg lasak tp cerdik dan semoga yg ini baby girl lah hendaknya.amin.

"mama ni asyik simpan duit kami kat Pak Haji je.knape biar Pak Haji tu simpan duit kita?" kata anaknya yg ke dua, Muaz.

"takpelah adik, biarlah Pak Haji tu simpan duit kita,dia baik dia tak guna pun duit kita." pujuk abgnya pulak, Anas.

Itu crita Jijie bila dia bgtau anak2nya yg dia simpan duit dorang dlm Tabung Haji. Kelakar betul.

oh ya. banyak benda yg saya dpt hari ni dr perbualan kami. takpalah nanti saya transfer bila saya ingat.

Jijie dah pindah DBP Perda sejak awal Januari. Sekarang tinggal di Tasek Gelugor. nampaknya dia berulang lg jauh dr saya, tp dia…

:: Cintai seseorang seadanya. ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

THE KEY TO SUCCEEDING IN MARRIAGE ISNOT FINDING THE RIGHT PERSON; IT'S LEARNING TO LOVE THE PERSON YOU FOUND..

:: kalau rasa penat, cuba ini ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

pernah tak kalian rasa dalam hari tu kalian rasa penat gila2. mcm tak larat sgt dah. bila nak tidor letak kepala terus lena. bila bangun esok rasa letih dan tak bersemangat utk menghadapi hidup.

saya selalu rasa mcm tu.

dan saya jumpa ini.

Penawar Kepenatan, amalkan...

Bagi mengatasi kepenatan melaksanakan tugas-tugas seharian sama ada di rumah mahupun di tempat kerja, bolehlah jadikan petua yang diajar oleh Rasulullah s.a.w. kepada puteri kesayangannya Saidatina Fatimah sebagai penawarnya. Suatu hari Saidatina Fatimah mengadu kepada suaminya Saidina Ali bin Abu Talib tentang kesakitan pada tangannya kerana keletihan menggiling gandum untukmembuat roti. Saidina Ali berkata :"Bapa kamu telah datang membawa balik tawanan perang. Berjumpalah dia dan mintalah seorang khadam untuk membantu mu."Saidatina Fatimah pergi bertemu bapanya dan menyatakan hasrat untuk mendapatkan seorang khadam bagi membantu tugas hariannya di rumah…

:: emel saya kena hack ::

Image
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

taktaulah kenapa. pg ni nak masuk emel sendiri (nur_azriena@yahoo.com) tak boleh. berkali2 saya cuba tp asyik error saja. lepas tu masuk emel ofis, ada emel spam dr emel yahoo saya tu.


Complements of the season!How are you doing?I hope you get this on time. Am sorry i did not inform you about my travelling to United kingdom for a program.I can barely think or type straight at this moment.Something really terrible is happening to me right now and I will be needing Your Urgent favour,I hope you come to my aid.
Yesterday,I had a trip here in Kent dover (UK) for a Seminar. Unfortunately for me I got Mugged at gun Point on my way to the hotel where i lodged.They went away With all i have got on me including my wallet where i have all my cash and credit card and also my cell phone.I wasn't injured because I quickly complied.since then i have been without any money, I am even owing the hotel bills here.Presently my traveling docu…

:: hari ini hari Selasa ::

Image
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

setiap hari mesti ada 1 entry. tulislah apa pun. yg penting ada 1 entry.

jadinya saya tulis ini :
Untuk mencari cinta sejati, kamu mesti mencari sahabat sejati dulu, Cinta bukan beerti mata kalian saling berpandangan, tapi lebih beerti bersama-sama melihat ke arah satu tujuan. Untuk mencintai seseorang seutuhnya, kamu harus mencintai keperibadiannya, bukan fizikalnya. Fikir dgn akal dan iman, bukan ikut hati semata.

sekian, terimalah gambar menjelir ni dari Cik Nawal.


Perjalanan Menuju Baitullah (Part 1)

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

Nur (bukan nama sebenar) sudah lama mengimpikannya. sejak 10 tahun lepas. kalau tak kerana ibu, mungkin Nur sama seperti ramai yg lain, memandang mudah hajatnya itu. Mujur lah ibu banyak menyedarkannya,memberikan semangat, dan menunjukkan jalan untuknya menunaikan hajat itu.

dan semalam, kali pertama utk tahun ini, Nur ke Kuliah Haji Ustaz Mat Teh O di Surau An-Nur, Bukit Indera Muda utk belajar dan mendengar kuliah haji. ...

(tiba-tiba penulis penat utk mengarang dlm bahasa baku.boleh tak buat secara santai saja? - boleh je, ini blog engkau kan...ok,terima kaseh.)

baby Nur kena tinggal kat umah kakak iparnya kejap. mujur ada makngahnya nak tlg jd baby sitter.

kuliah bermula jam 2.30 petang dan selesai bila masuk waktu Asar.
apa yang ustaz kuliahkan semalam?

Nur catitkan yang ini :

:: Ubah cara hidup kita sebelum pergi menunaikan haji. kalau kita tak bersedia betul2, Allah pun tak suka nak sambut kita.
:: Pentingnya penyucian hati se…

:: bila mengantuk mcm ni lah jadinya ::

Image
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

Nawal.................
Ummi rindu kamuu...............
baru tgh hari td ummi tinggalkan nawal kat mak lang, skrg dah rindu gila-gila dah.
jam baru pukul 7.50 pm...pukul 10 baru ummi boleh balik..
sampai rumah tok ma pukul 1028, nawal mesti dah tidor...
tak dapatlah ummi tgk mata nawal yg mata hitam sgt besar sampai mata putih nmpk sikit saja...
uwaaaa...rindu lahhhh...

skrg ni ummi ngantuk sgt..mata ummi pun dah tak larat buka ni...
mcm nak tertidor dah kat kaunter nih..
bila mengantuk mulalah ckp pun merepek2 saja..

tp ummi tak merepek bila ummi ckp ummi rindu nawal.... (kenapa nawal buat kembang hidung sampai mcm tu sekali???)

:: aku rindu kalian ::

Image
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...


dari kiri : Cekgu Royd (Johor),Dr Sarah (KL), Cik Wani (K.Batas), Ustzh Sumira (penaga), Cik C-Fah (nibong tebal) dan saya (lahar yooi-kg petani-ptg pauh)
tiada dlm gambar : Pizah dan Arn (bangi/kajang)

sungguh. aku rindu kalian. rindu sungguh.(picture was taken before ke kenduri Amril Johari, tak ingah lah bila.)

:: gambar zaman purbakala ::

Image
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

seronok bila tgk gambar lama2. dgn kaler kemerah-merahan.

ini masa saya baru 6 bulan, baya nawal lah kot.ma ckp rupa nawal mcm saya masa baby dulu.abg aleh pulak claim nawal mcm dia masa baby dulu (lps dia tunjuk gambar dia masa baby.) ye lah ye lah dah anak kita,nak serupa muka sapa lg kan?

percaya @ tidak, saya masa kecil sgt kurus kerempeng. masa sekolah rendah budak2 lelaki siap panggil saya papan lapis ok. tak caya tanya ilyia, atau sapa2 je lah yg sama sekolah rendah dgn saya dulu. mcm gambar bwh ni..oh..i'm so sweeetttttt...


hmmm..mcm nak blk dan belek lg gambar2 lama. kalau jumpa nanti saya scan lg.

:: Benci = Hate ::

Benci.

Benci.

Benci.

I hate this feeling.

hate it.

:: 5S utk Nawal's apparel ::

Image
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...


cubaan untuk mengemaskini baju2 Nawal. Sisih Susun Sapu Seragam Sentiasa praktik. 5S tiba-tiba.hehehe

disebabkan si Nawal ni bertubuh kecil, jd baju2 new born pun dia masih boleh pakai lg. jd byk sungguh baju2 dia dr masa dia new born sampai lah skrg. tu dah termasuk baju2 warisan dr sepupu2nya sebelum ni, baju2 hadiah dan baju2 mak paknya beli.

masa kemas kini baju2 nawal hari tu, (tu nampak tak nawal sedang lena, mana boleh buat kerja ni masa dia berjaga, bikin penat saja.) saya terpikir utk berhenti dr beli baju2 dia. banyak lah, penuh rak dia dgn baju2 dia saja.

tp itulah. nafsu ni tak mampu dibendung. melangkah ke Carefour pun mesti tuju bahagian baju baby, surf internet pun tgk baju baby. bulan lps saja dah berapa kali posmen dtg rumah hantar pesanan baju/seluar/socks/legging nawal, sampai mak heran napa cucu dia dpt byk bungkusan.

hmm..skrg masa utk belikan dia mainan pulak. sbb nawal ni jenis cpt boring kalau asyik diber…

:: rabu yg happy ::

Image
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

hari ni hari rabu.
ya ya, tak bgtau pun org tau lah. hari ni happy sebenarnya. pg2 dah keluar rumah, wpun hari ni kerja shift petang.
bwk nawal ke kg petani, utk melepaskan rindu Tok Ma dan Ayah Cik nya. lepak2 rumah Ma sampai pukul 8, pegi pejabat pos keluarkan dividen yang tak seberapa tu, hantar nawal ke rumah mak lang nya dan terus menuju ke bengkel kereta.

(tgk lah gaya nawal masa dia tido dlm kereta td,on the way nak gi umah mak lang. siap angkat kaki atas palang carseat dia tuh.bila saya angkat letak bwh,dia naikkan balik kaki tuh.isk isk..anak ummi nih..)

kenapa tak suruh suami je yg buat semua tu?

1. sbb dia tak tahu saya dpt duit dividen.(haip,sapa bgtau abg aleh siap dia!)

2. sbb saya nak surprise kan dia dgn tukarkan ekzosnya yg bising pung pung pung tu.nak bg tak berbunyi langsung pakai ekzos buluh..hahaha!
3. sbb saya nak menghabiskan masa dgn bonda tersayang pagi nih. dgn suami tersayang dah spent time together last ni…