Friday, 29 January 2010

soalan cepumas.

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

kalau saya tak nak tulis blog dah, takpe ke..???

:: bayangkann...(edited & republished) ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

(entry ni ada edit skit.tambahan kat bawah.)

kalian bayangkan...
kalian balik dr kerja, pecut kereta laju2..sbb tak sabar nak balik jumpa anak.
sampai je rumah pengasuh/nursery/mak lang nawal (keh keh), berdiri kat muka pintu, bg salam assalamualaikummm!!

anak korang yg tgh main laju je berpaling ke muka pintu.
berenang / menyulur laju2 hingga ke pintu.
lepas tu siap hulur tangan mintak kita ambil dia.
sambil sengih-sengih dgn comel sekali.

hepi. bahagia. gumbira. seronok. teruja.

itu lah Nawal. hari-hari buat saya tak sabar utk pulang jemput dia.

skrg saya dah paham. kenapa ma seronok bila anak2 bukakan pintu utk dia bila dia balik. ambil barang dr tgn dia. dan bila kita tak buka pintu, dok kosentret kat tv, ma akan kurang berseri bila masuk rumah. saya faham dah. faham dah. dah janji dgn diri sendiri bila nanti ma pulang, saya akan meluru ke pintu, bukakan pintu dan senyum yg terpaling manis sekali.

janji.

:: JUMAAT ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

Peringatan hari Jumaat.

27/11/09 - Aidil Adha hari Jumaat.
18/12/09 - Maal Hijrah hari Jumaat
25/12/09 - Krismas hari Jumaat.
01/01/09 - Tahun baru hari Jumaat.
26/02/10 - Maulud Nabi hari Jumaat
28/05/10 - hari Wesak hari Jumaat
10/09/10 - Aidil Fitri hari Jumaat.
27/08/10 - Nuzul Quran hari Jumaat
05/11/10 - Deepavali hari Jumaat.

Kiamat juga hari Jumaat.

Soalnya, Jumaat bila kah???

Bersedia kah kita???

Thursday, 28 January 2010

:: Khamis. ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

org kata jgn bercakap kalau sedang marah. atau ketika emosi tak stabil. buruk padahnya,

sama jugak konsep jgn menaip blog ketika marah atau berserabut. tapi bg saya ini salah 1 terapi kala bengang, marah, sedih malah gembira sekali pun.

ok, chill. tarik nafas riena.

astaghfirullahil'azim...

(ais kacang ni takda kena mengena dlm ini cerita. abg chik punya ais kacang,shah alam, 23/12/2009.)

Wednesday, 27 January 2010

:: entry takda tajuk, hanya luahan hati.::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

hari ni bangun pagi mcm biasa. sebelum subuh. (pukul 6 pun sebelum subuh,kan subuh lewat skit skrg?)

buat air & goreng nugget utk suami. keluar rumah jam 7.05 am. lewat skiit dr biasa. terus ke rumah ma. tok ma sudah rindukan cucu kecilnya. sampai rumah ma terus masuk dapur buat nasik goreng. aik, apsal tak pegi kerja terus ni?? oh, hari ni saya kerja petang.masuk pukul 1.

selesai goreng nasik. tolong ma jemur baju, sapu sampah. mandikan cik nawal. aik,napa nawal berak skit saja? tak keluar abih lah ummi, nanti2 lah pulak. kata nawal.(ok,itu tipu saja.) sementara sudahkan bakul baju yg terakhir, tunggu ma bersiap, cik nawal tgh main2 dgn ayahngah nya. tiba2 ayahngah bwk nawal yg sudah berbogel bahagian bawahnya.

"aik,pasaipa ni?"
- anak hang beraklah.patutlah ayahngah dukung bau busuk saja.
"pastu ayahngah basuhla?"
- ya lah. awat, tak percaya ka? org anak 4 laa~~!!

iyalah ummi,kan nawal bgtau td,nanti2 lah nawal berak. saja nawal nak berak atas dukung ayahngah.. - kata nawal pula. (mmg sah-sah tipu.)


ok,kul 10 semua dah siap,jom keluar rumah, bwk ma dan nawal ke tmn guar perahu, tgk baby baru. ingat lagi tak cerita saya tentang ini : sayu hati. haa, siti dah pun selamat bersalin 7 hari lepas. alhamdulillah. Allah gantikan apa yg telah dia hilang. sgt comel dan bulat Adam Huzaimi. mujur tak kena lepuk dgn kakak nawal td.

pukul 11. hantar nawal ke rumah mak langnya. terus ke BM hantar ma pulak. pegi bank bayar segala hutang piutang, biar tak cukup makan pakai asalkan hutang bayar ok. tp insya-allah, tak pernah lg tak cukup makan kalau bayar hutang. :) makan tgh hari dgn ma, ma belanja. terima kasih bunda.

selesai semua urusan jam 1245. terus ke uitm. masuk kaunter. bekerja dgn gembira.

tp..penatlah..................

sekian, itu cerita saya hari ini. terima kaseh.

Tuesday, 26 January 2010

::Tahniah Arn! ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

sahabat saya, Noorihan dah selamat bersalin baby girl 3.2 kg jam 2.10 ptg ni.
rasa happy mcm lah dpt anak sendiri.

semoga baby dan umminya sehat sejahtera dan semoga baby jd anak yg solehah dan sentiasa menyenangkan hati org tuanya..aminnnnnnnnnnnnnnnn...

dah beberapa org kwn2 saya selamat dah, dan sorang dua lg menanti hari..good luck dear!!

(Arn dah masuk 3 anak, saya baru terkial2 nak besarkan sorg. rezeki masing2, takdir masing2. setiap yg jadi, Allah yg aturkan. Adala hikmah dan kebaikan dr Nya. jd Riena, jgn merungut ok.)

:: kerana puting.. ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...


berita di Harian Metro hari ini buat saya tersentap. saya terus sms mak lang nawal bgtau dan mintak dia hati-hati. tambah2 nawal skrg suka benar main dgn puting dia. saya takut sangat. benda ni kita tak jangka, dan langsung kita tak duga akan berlaku. saya setuju dgn tindakan ibu bapa baby tu utk tak buat laporan polis dan tak nak baby dibedah siasat. ini takdir Ilahi. kita sebagai hambaNya harus pasrah dan akur dgn ketentuanNya walaupun perit utk kita terima.

takziah buat keluarga arwah baby. saya benar2 simpati.

saya rasa saya perlu singkirkan en. puting dr hidup anak saya.

:: cerita lama ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

ini cerita lama. gambar lama. lama tak lama pun awal bulan / awal tahun baru-baru ini lah.
ummi bawak nawal jalan2 ke Mengkuang Dam. Ini first time nawal ke sini. dah lama ummi nak bwk dtg sini tp asyik tangguh2 je.

ummi ajak tok ma, kak nik syaza, abg cik afif, kakak ili dan abg akil. kami pegi waktu pagi. ayah nawal?? hmmmm...ayah tak berminat. nawal tak mau kawan ayah.



alamak,sapa amik gambar ni,tak nampak muka nawal. kami bukan pegi berjoging, api pegi jalan2 saja. tgk, semua pakai selipar saja. nawal lagi lah, pakai stokin saja.

tok ma sorang je yg pakai kasut. dan tok ma sorang je yg berjoging. kuat sungguh tok ma. ummi ni contohilah tok ma. apa lah ummi ni..

semua berebut nak tolak nawal. sbb malas nak joging. teruk betul. kalau lah nawal boleh berlari esok, tak nak dah nawal dok dlm tu, nawal nak lari2 dgn tok ma.

hai..looking at me??

happy nawal boleh menghirup udara segar dan menyaksikan matahari terbit. ummi ckp, nanti nawal boleh jalan, ummi nak buat photoshoot utk nawal kat sini. insya-allah. itu pun bergantung pd photographer lah. kan abg muhd kan?? (erkkk...abg ke pakcik, ummi??)


balik dr mengkuang dam, ummi mandikan nawal, minum susu dan nawal pun tidur..penatlah.

(stroller nawal tu, saya beli kat Carefour S.Jaya. tgk harga RM110,bila bayar,tgk bil, cuma RM50.rasa mcm nak melompat2! takde lak tulis diskaun ke apa kat situ. tp mmg syukur sgt lah. ada jgk stroller yg kecik comel utk nawal.sesuailah utk yg guna jarang2 sekali. tak dpt yg hensem dan gagah dan mantap dpt yg cute, comel dan ringan pun ok dah.alhamdulillah.)

Monday, 25 January 2010

nawal vs anak jepun

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...


Pic ini ke kak long????
gambar yg kak long dia komen.

anak jepun yg kiri tu, wallpaper henset saya masa pregnant dulu. hehe. taktaulah nawal ni kenan anak jepun. nampaklah ada iras skit,tp taklah sebijik. ummi ayah melayu mcm mana anak nk jd jepun kan?? lainlah kalau anak Ben ahmad oyama.hehe.tetiba sebut nama Ben pulak. sorry ben!

tak kisahlah. asalkan nawal sihat dan jd anak yg baik.amin.

:: nawal kena buli ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

lama nawal tak bercerita kan? nawal nak cerita,tp ummi tak sempat taip utk nawal. nawal mana lah reti taip sendiri. nanti kalau nawal pandai taip esok pandailah nawal buat sendiri. blog pun nawal buat sendiri. aisyahnawal.blogspot.com. hehehe

gambar2 kat bawah ni semua ummi ambik malam sebelum nawal genap 7 bulan. ummi ckp kat nawal yg nawal dah besar, ummi rasa baru semalam je ummi sakit perut kerana nawal, hari ni nawal dah boleh tergolek2 dpn ummi,gelak2 dgn ummi, dan buat ummi rindukan nawal hari2.

ummi pakaikan nawal tudung. ummi ckp nawal cantik pakai tudung. kalau tak pakai tudung tak cantik ke ummi? ummi ckp cantik jgk, tp Allah suka dan syg org yg pakai tudung. bila nawal besar nanti nawal mesti pakai tudung,tak boleh tidak.itu pesan ummi.insya-allah ummi, nawal ingat pesan ummi tu.

tp tudung ummi ni besar sgt lah, dah jd fesyen tudung Ct Nurhaliza dah.



amacam?? besar tak mata nawal??

iyyah..iyyah..tudung ni buat nawal takleh berganjak ke depan lah.ni ygnak marah ni. nasib ummi ada tolong alihkan utk nawal.

ayah ckp nanti ayah carikan tudung kecik utk nawal.

setiap kali ummi pakaikan nawal bedak, sikatkan rambut nawal, mesti ummi doa mcm ni," Ya Allah, Kau perelokkanlah akhlak anakku seperti mana kau perelokkan wajahnya..amin." nawal pun ckp amin jgk,tp dlm hatilah. Di mulut nawal senyum2 saja.

Nawal yang happy~!!

lepas tu ayah pulak pakaikan nawal kepiah ayah..

isk nape ummi dan ayah buli nawal nih???

tok yam~!! Tok ma~~!!! tgk ummi ayah ni...

tiap kali weekend mesti nawal sibuk. ke sana ke sini. byk rumah yg nawal kena pegi. biasa jadual nawal mcm ni lah :

sabtu pg - tghari : nawal di umah Lahar Yooi, masa ini lah ummi nak membasuh, nak mengemas rumah buat apa yg patutlah. nawal teman ummi saja. kejap2 nawal main dgn tok yam.

petang kul 3 ke atas : nawal pegi rumah mak njang (kakak ayah nawal) kat tasek gelugor. main2 dgn mak njang,pak njang, kak lia, kak dani dan kak nurul. nawal kena pegi umah ni sbb nanti depa rindu kat nawal.

kul 6 blk umah tok ma kat kg petani pulak.

Ahad : nawal main2 kat umah tok ma, lepas tu nawal pegi umah tok ayah kejap. nanti kalau tak pegi tok ayah rindu kat nawal jugak. pukul 2 ptg nawal pegi umah angah (kak ipar ummi) kat kg pelet, main2 dgn kak naja.kak nadia, abg akil, abg azzam. sementara ummi pegi kursus haji, nawal duduk lah situ sampai pukul 5.30.

lepas tu nawal blk lahar yooi pulak. mcm tu lah nawal setiap minggu. membahagikan kasih sayang nawal seadilnya. hehehe..

ummi nak tgk wayang dgn ayah pun tak sempat lg. sian ummi. ummi ckp sayang nak tinggalkan nawal, dah laa ummi tak dpt luang masa dgn nawal masa weekdays, masa weekend pun nak tinggal nawal jgk. sbb tu sampai skrg ummi tak pegi tgk lg crita Jackie Chan tu. entah sapa lah Jackie Chan tu. best sgt ke dia ummi?

haaa..ummi ckp nanti raya cina ummi nak bawak nawal pegi Bangi, rumah ibu. yeay!!!!! seronoknya!!!

Friday, 22 January 2010

:: lain kali jgn bikin gempaq ok ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...
----------------------------------------------------------------------------------------

From: POSTMASTER JPA [postmasterjpa@jpa.gov.my]
Sent: Thursday, January 21, 2010 3:38 PM
To: Warga JPA
Subject: Berita pemotongan/pengurangan COLA

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ,

Y. Bhg. Tan Sri /Datuk/ Dato'/ Datin / Dr. / Tuan/ Puan,
Untuk makluman bersama .

Kepada semua Warga JPA, berita mengenai pemotongan/pengurangan COLA adalah TIDAK BENAR dan TIDAK BERASAS sama sekali. Sila sebarkan maklumat ini kepada rakan-rakan yang lain bagi mengelakkan kekeliruan.

KUKK
Jabatan Perkhidmatan Awam
Malaysia
---------------------------------------------------------------------------------------------


lega..lega sangat sangat..alhamdulillah. terima kasih Allah..

Thursday, 21 January 2010

:: ada apa dengan cola.. ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

Nawal..
ummi nak mengadu nih...
td kan, ummi baca status dlm fb kwn ummi, dia tulis : Finally...rumors yg mengatakan elaun COLA akan ditarik menjadi kenyataan....so kepada suma kengkawan yg keja gomen, starting from March our COLA akan lenyap dari payslip anda....uuuwwwaaaa......

ummi terkejut..nawal tau berapa jumlah elaun cola ummi?? RM300 nawal..300..

oh,nawal taktau elaun cola tu apa?? ok, elaun cola tu, ialah elaun sara hidup, rasanya lah. ummi pun tak sure COLA tu stand for what. nanti ummi check balik. haa, aunty Thara ckp, COLA : Cost Of Living Allowance. tp itulah, maknanya, starting bulan Mac nanti, gaji ummi akan berkurang sebanyak 300.

Nawal sayang,
mungkin bg org lain, apa lah sgt dgn 300 tu, lekat celah gigi je, tp tidak bg kita anak..300 tu besar maknanya. ummi kerja sbb nak tolong ayah, kalau ayah dah kaya nanti jd millionaire insya-allah, ummi pun tak nak keja dah.. tp jauh lagi perjalanan kita nak..300 tu besar maknanya utk kita sekeluarga, dan mungkin utk org lain juga..kalau nanti tak ada 300 tu, mcm mana agaknya perbelanjaan kita ya?

ummi dah runsing nawal. pening ummi dibuatnya...hati ummi rasa sesak ni..

ummi dah sms ayah, ayah pun turut sayu hati dgn berita ni..

betul sayang, rezeki bukan dr status gaji ummi. bukan ditentukan oleh mereka2 yg menentukan gaji ummi. rezeki itu dr Allah Taala. berdoalah sayang, kalaulah berita ini benar, moga Allah tetap melimpahi kita dgn rezeki yg halal. (moga Allah mengilhamkan ummi utk menguruskan kewangan keluarga kita dgn lebih bijak.)

tapi..ummi tak bersedia utk kehilangan elaun cola itu!! tidakk..tidak sama sekali!!harap2nya ini hanya khabar angin, bukan betul2!

nawal, lepas ni belajar pakai lampin ye??huhuhu. dan setialah dgn susu dumex, uwaa!!

thanx nawal, sbb setia dgr luahan ummi awak nih.

:: Aqilah Humaira & Aisyah Nawal ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

Humaira ni anak mak langnya nawal = sepupu nawal lah.
nawal suka betul kat kakak maira ni. tiap kali di agah mesti ketawa terkekek2. kak maira dah 2 tahun 2 bulan, pendiam,tak suka bercakap,tp rajin. dia jenis pemerhati dan kemudian diam2 dia buat. lepas tu suka senyum tersipu2 malu. comel betul!

tapi itulah, kalau kak maira ni demam, lps tu nawal pun demam. kak maira ni berhingus,esoknya nawal pulak berhingus. mcm mana nak elak dr berjangkit dgn kak maira?

lagi, mcm mana nak ubat/rawat baby yg berhingus? sbb kesian nawal susah nak tido malam-malam.








rambut nawal mcm tu lah, kena selalu taruk minyak dan sikat. kalau tak, serabut. nak bubuh sepit semua jenis besi dan agak sakit kalau diletak atas kepala. kesian nawal rambut tak cantik.

malam bila ntah, saya suami isteri tgh dinner,rumah takde meja makan, mkn dpn tv je.nawal plak mcm mana entah terjaga dr tido, apa lagi, merayaplah dia ke arah makanan. penat nak kepung dia dr mengagau masuk dlm pinggan. saya ckp kat abg aleh,

"kalau ada maid bleh kita mkn dgn aman, bibik bleh pegang nawal." - sungguh, saya bukan nak suruh abg aleh carik maid, sumpah takdak niat. saja gatal mulut nk ckp. iyalah,mana mampu nk pakai maid, lgpun rumah kecik comel je bilik ada 1 nak ada maid apanya. tau abg aleh jwb apa?

"hmm..lepas tu susah hati tinggal anak kat maid, pastu sedih bila anak rapat dgn maid, lps tu lg sedih bila maid lebih tahu psl anak kita dr kita sendiri, lps tu marah bila maid buat anak kita.."

ok,ok. abg aleh ckp betul. tak apalah kalau saya terpaksa mkn cpt2 sbb anak nak masuk dlm pinggan dah. tak apa kalau saya buat semua kerja rumah dan jg anak dlm masa yg sama. tak apa,tak apa.saya rela. anak dok dgn mak lang siang sj pun saya dah terlepas byk benda.
sedih... sedih...

setiap benda ada pro dan kontranya. termasuk lah dlm menggajikan org utk jaga rumah kita. terpulang pd kita mcm mana utk menanganinya.

(kalau saya mampu, ada rumah besar tak larat sapu sampah pun saya rasa saya nak maid jgk.hehehe.boleh kan bang?)


nanti abg aleh nak beli meja mkn yg boleh lipat tu, mcm kat warung tu. senang. nak guna buka,tak nak guna lipat balik. rumah kecik takleh buh perabut byk2. aisyah nawal sangat kuat merayap skrg. tak boleh mkn di bawah dah.

Wednesday, 20 January 2010

:: main dalam bakul ::

hari ahad lepas nawal kat umah tok ma, Nawal main kat umah belakang. tok ma bg nawal menyulur sepuas hati nawal, nawal plak asyik kejar bakul baju. last2 tok ma taruk nawal dalam bakul baju. ummi gelak saja lps tu amik gambar nawal.






nawal tak boleh duduk lg, tak pandai imbang bdn lah. sesekali ummi bg nawal duduk,lps tu nawal terbalik. hehe.

skrg ni nawal dah belajar angkat punggung bila meniarap, terasa nak merangkak lah. tp bila angkat punggung kejap je lps tu nawal tersembam ke lantai. sakit jgk, tp nawal tak nangis pun. nawal gelak2 je.

ummi ckp, kalau nak cepat pandai, nawal kena tahan sakit. nanti lama2 nawal bolehlah merangkak. kadang2 ada jugak ummi ajar nawal memanjat, seronok! tp tak boleh lama2 sbb nawal tak pandai berdiri dan berpaut lg, ummi takut nawal jatuh.

hari sabtu ni nawal genap 7 bulan. nawal tak sabar nak berlari, nanti boleh main kejar2 dgn ummi dan ayah. seronoknya!

Perkahwinan Anak Lelaki Anwar Ibrahim

I've got this from emel.
bila ye si Muhd Ihsan ni kawen? dah besar pun dia. dah kawen pun...
tak kisahlah dia anak siapa, tp pengantinnya sgt hensem n gorgeous!!



















kalau nak tgk lagi gambar2 lain, boleh tgk kat sini : http://danielzainphotography.blogspot.com/
gambar2 nya mmg superb lah!! cantik giler!!

:: Tentang dia ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

dah berakhir dah episod pening2,runsing2,risau2, malas nak pikir dah. serah pada Allah semuanya. semoga ada episod akhir yg membahagiakan.amin.

weekend lepas, dok kemas2 almari buku, terjumpalah gambar2 en suami nih.



ini masa dia kena bentangkan tesis dia. saya ada tanya,dia bentang dlm bahasa apa? "bahasa indonlah.tesis tu pun tulis dlm bahasa indon." mak aii..patutlah bahasa melayu berterabur.


masa ni plak dia diinterview oleh penilai2 dia (pensyarah2) tentang tesis dia. masa ni berpeluh lah dia menjawab.

tahniah! setelah 6 thn merantau di negara org, akhirnya penghijrahan dia berbaloi. Ijazah Sarjana Muda Syariah menjadi miliknya.



bergambar dgn kawan2, dia di kiri sekali.





amik gambar kat kedai, saya rasa inilah kali terakhir dia bergaya kemas. lepas tu kembali ke imej asal : selamba selekeh melanus and kelabus. (sorry abg, termengata!)
mcm mana pun abg, na sayang abg lah~! (kena bodek, sbb abg aleh dah mula baca blog saya.huhuhu. part paling dia suka kalau bercerita psl anak dia lah.)
ramai yg bertanya,knapa abg aleh tak kerja sesuai dgn kelulusannya? cth : ustaz. ntahlah. dia tak nak. puas dipujuk. dia kata bukan jiwanya. dia suka berniaga. dan itulah yg dia buat dr dulu sampai skrg. walaupun dilanda onak dan duri, itulah jalan yg dia pilih.
sbg isteri, saya akur dgn kehendaknya.


Tuesday, 19 January 2010

:: Silent Mode ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

Tuan blog minta izin untuk mendiamkan diri sebentar.
mungkin sehari, seminggu, tgk keadaan.

kerana hati dan mindanya sedang runsing.

(internet opiss mcm haraaaaaaaaammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm!!!)

Monday, 18 January 2010

:: mintak tangguh kejap ye? ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

ni Nawal nih. ummi suruh pesan, yg penulis " perjalanan menuju Baitullah ' tu tak dpt publish entry hari nih sbb penulis dia ada bengkel.
jd ummi ckp mungkin besok atau lusa atau tulat atau bila2 pun taktau lg.hehe

ok itu aje. burrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr~!! (menyembur dgn lidah)

Friday, 15 January 2010

:: Lunch Date ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

hari ni lunch dgn Ma dan Jijie di Jusco Perda. makan Pizza Hut. beshhh!!

abih 50 tapi takpe saya suka hepi berbaloi-baloi dapat meluangkan masa dgn bonda tersayang dan sepupu yg happening.

Jijie sepupu saya yg sedang pregnant, menanti kelahiran pd mac nanti, 3 anak sebelum ni semua lelaki yg lasak tp cerdik dan semoga yg ini baby girl lah hendaknya.amin.

"mama ni asyik simpan duit kami kat Pak Haji je.knape biar Pak Haji tu simpan duit kita?" kata anaknya yg ke dua, Muaz.

"takpelah adik, biarlah Pak Haji tu simpan duit kita,dia baik dia tak guna pun duit kita." pujuk abgnya pulak, Anas.

Itu crita Jijie bila dia bgtau anak2nya yg dia simpan duit dorang dlm Tabung Haji. Kelakar betul.

oh ya. banyak benda yg saya dpt hari ni dr perbualan kami. takpalah nanti saya transfer bila saya ingat.

Jijie dah pindah DBP Perda sejak awal Januari. Sekarang tinggal di Tasek Gelugor. nampaknya dia berulang lg jauh dr saya, tp dia ok je bersyukur je sbb masa dia di KL dia lg jauh berulang. dr Sg Buloh ke DBP KL.tu tak campur hantar anak sekolah bla bla dia ckp jumlah semua sekali berulang dr rumah ke tempat kerja ialah 97 km!! mak aiii!!

(kakak, mai lah pindah penang.best oo dok penang!!)

Jumaat depan ada lunch date lg! yeay!

(ni spaghetti yg makan td.ngeee~!!)

Thursday, 14 January 2010

:: Cintai seseorang seadanya. ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

THE KEY TO SUCCEEDING IN MARRIAGE IS NOT FINDING THE RIGHT PERSON; IT'S LEARNING TO LOVE THE PERSON YOU FOUND..

Wednesday, 13 January 2010

:: kalau rasa penat, cuba ini ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

pernah tak kalian rasa dalam hari tu kalian rasa penat gila2. mcm tak larat sgt dah. bila nak tidor letak kepala terus lena. bila bangun esok rasa letih dan tak bersemangat utk menghadapi hidup.

saya selalu rasa mcm tu.

dan saya jumpa ini.

Penawar Kepenatan, amalkan...

Bagi mengatasi kepenatan melaksanakan tugas-tugas seharian sama ada di rumah mahupun di tempat kerja, bolehlah jadikan petua yang diajar oleh Rasulullah s.a.w. kepada puteri kesayangannya Saidatina Fatimah sebagai penawarnya. Suatu hari Saidatina Fatimah mengadu kepada suaminya Saidina Ali bin Abu Talib tentang kesakitan pada tangannya kerana keletihan menggiling gandum untuk
membuat roti. Saidina Ali berkata :"Bapa kamu telah datang membawa balik tawanan perang. Berjumpalah dia dan mintalah seorang khadam untuk membantu mu."Saidatina Fatimah pergi bertemu bapanya dan menyatakan hasrat untuk mendapatkan seorang khadam bagi membantu tugas hariannya di rumah. Bagaimanapun Rasulullah s.a..w. tidak mampu memenuhi permintaan anak kesayangannya itu. Lalu Baginda s.a.w. pergi menemui puterinya serta menantunya itu. Baginda s.a.w. berkata:"Apa kamu berdua mahu aku ajarkan perkara yang lebih baik daripada apa yang kamu minta daripadaku? Apabila kamu berdua berbaring untuk tidur, bertasbihlah (Subhanallah) 33 kali, bertahmid (Alhamdulillah) 33 kali dan bertakbir (Allahuakbar) 33 kali. Ia adalah lebih baik untuk kamu berdua daripada seorang khadam."

Inilah penawar ringkas yang Nabi s.a.w. ajarkan kepada anak dan menantunya bagi meringankan keletihan dan kesusahan hidup mereka berdua. Saidina Ali terus mengulang-ulang kalimah-kalimah Rasulullah.s. a.w. itu. Katanya "Demi Allah aku tidak pernah meninggalkannya
semenjak ia diajarkan kepadaku."Sayugia dicadangkan kepada ibu-ibu, suami-suami atau sesiapa sahaja yang merasai kepenatan setelah melakukan tugas-tugas harian supaya mengamalkan membaca 'Subhanallah' (33 kali), 'Alhamdulillah' (33 kali)dan 'Allahuakbar' (33 kali) pada setiap malam iaitu sebelum melelapkan mata. Lakukanlah dengan penuh ikhlas dan istiqamah (berterusan) , Insya-Allah petunjuk Nabawi ini mampu menyelesaikan bebanan-bebanan hidup seharian kita. Akan terserlah ceria di wajah pada keesokan hari dengan senyuman."Sebarkanl ah ajaranku walau satu ayat pun"(Sabda Rasulullah SAW)"Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar."


sama-samalah kita amalkan.

:: emel saya kena hack ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

taktaulah kenapa. pg ni nak masuk emel sendiri (nur_azriena@yahoo.com) tak boleh. berkali2 saya cuba tp asyik error saja. lepas tu masuk emel ofis, ada emel spam dr emel yahoo saya tu.


Complements of the season!How are you doing?I hope you get this on time. Am sorry i did not inform you about my travelling to United kingdom for a program.I can barely think or type straight at this moment.Something really terrible is happening to me right now and I will be needing Your Urgent favour,I hope you come to my aid.
Yesterday,I had a trip here in Kent dover (UK) for a Seminar. Unfortunately for me I got Mugged at gun Point on my way to the hotel where i lodged.They went away With all i have got on me including my wallet where i have all my cash and credit card and also my cell phone.I wasn't injured because I quickly complied.since then i have been without any money, I am even owing the hotel bills here.Presently my traveling documents are been held down by the hotel management pending the time i am able to Clear bills.I contacted the police here and they only asked me to write a statement about the incident and later reffered me to the embassy.I have spoken to the embassy here but they are not responding to the matter effectively.I am confused and so full of panic right now.I do not feel safe here any more. For now,i do not have a phone where i can be reached.All i have got here is my mail.I also have limited access to the computer.I will tell you more about my terrible experience here when i get back home.
I urgently require your financial assistance now.Please I need you to loan me about (1,450 Pounds) to sort-out my hotel bills and other expenses incurred so as to get myself back home soon.I Promise to refund your money immediately i return home.
I will appreciate any amount you can quickly arrange and send to me via Western Union or Money Gram with the details below.

Receivers Names: Nur Azriena
Receivers Address/location:19 New Dover Road,Canterbury
Dover Kent,CT1 3AH, United kingdom

Please remember to send me full details of the transfer or scanned copy of the transfer receipt so that i can receive over here without any Further delay or problem.let me know if you can be of any help Because you are the only person i can reach at this moment.
I await your Kind response soon.

Kind Regards
Nur


hah, ambik! speaking berabuk kemain lg. dah lah mintak duit kat org.dok UK plak tu. cabuk betul. mcm mana nak buat ni? mcm mana nak masuk emel saya balik??

uwaaa~!!
:cry:

Tuesday, 12 January 2010

:: hari ini hari Selasa ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

setiap hari mesti ada 1 entry. tulislah apa pun. yg penting ada 1 entry.

jadinya saya tulis ini :
Untuk mencari cinta sejati, kamu mesti mencari sahabat sejati dulu, Cinta bukan beerti mata kalian saling berpandangan, tapi lebih beerti bersama-sama melihat ke arah satu tujuan. Untuk mencintai seseorang seutuhnya, kamu harus mencintai keperibadiannya, bukan fizikalnya. Fikir dgn akal dan iman, bukan ikut hati semata.

sekian, terimalah gambar menjelir ni dari Cik Nawal.


Perjalanan Menuju Baitullah (Part 1)

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

Nur (bukan nama sebenar) sudah lama mengimpikannya. sejak 10 tahun lepas. kalau tak kerana ibu, mungkin Nur sama seperti ramai yg lain, memandang mudah hajatnya itu. Mujur lah ibu banyak menyedarkannya,memberikan semangat, dan menunjukkan jalan untuknya menunaikan hajat itu.

dan semalam, kali pertama utk tahun ini, Nur ke Kuliah Haji Ustaz Mat Teh O di Surau An-Nur, Bukit Indera Muda utk belajar dan mendengar kuliah haji. ...

(tiba-tiba penulis penat utk mengarang dlm bahasa baku.boleh tak buat secara santai saja? - boleh je, ini blog engkau kan...ok,terima kaseh.)

baby Nur kena tinggal kat umah kakak iparnya kejap. mujur ada makngahnya nak tlg jd baby sitter.

kuliah bermula jam 2.30 petang dan selesai bila masuk waktu Asar.
apa yang ustaz kuliahkan semalam?

Nur catitkan yang ini :

:: Ubah cara hidup kita sebelum pergi menunaikan haji. kalau kita tak bersedia betul2, Allah pun tak suka nak sambut kita.
:: Pentingnya penyucian hati sebelum ke Mekah.
:: Menjadi tetamu Allah : Apabila seseorang itu berkunjung ke Baitullah di tanah Suci Mekah, maka bermakna dia menyahut panggilan Ilahi utk menunaikan ibadah haji atau umrah atau kedua-duanya, dan dia telah menjadi tetamu Allah.
:: Sebagai tetamu kita kena lah berakhlak mulia, dan mematuhi segala peraturan dan disiplin yang ditetapkan,lebih2 lagi tetamu yang bergelar 'hamba' dan tuan rumah adalah Allah Yang Maha Agung lagi Maha Tinggi. Allah benci orang tang tidak menjaga kehormatan Tanah Haram.

Ibadah haji sebagai puncak ketaatan.
Ibadah haji sebagai ibadah paling agung. ia sebagai manisfestasi sebagai puncak ketaatan seorang hamba kepada Tuhannya dan bagi wanita haji itu sebagai Jihad. ini kerana untuk melaksanakannya bukan 1 benda mudah. ia memerlukan perjalanan yang jauh, belanja yang banyak, guna tenaga yang berlebihan dan masa yang panjang.

lagi , kena tinggalkan kampung halaman, isteri/suami, anak tercinta (part ni yg buat Nur bergenang air mata), ahli keluarga dan pekerjaan. pendek kata, untuk menunaikan haji itu seseorang itu melalui beberapa kesulitan dan cabaran yang besar.

janganlah ingat kalau nak gi haji ni duit kita akan habis. percayalah, tak ada yang fakir dengan sebab gi haji.

betulkan niat dan bersihkan hati. Ingat kita nak gi haji :
- kerana patuh dan taat kepada ALLAH SWT.
- kerana nak cukupkan 5 rukun Islam.

dan BUKAN niat kerana :
- nak berlagak.
-mengejar title Haji dan Hajah.
-nak pakai serban.
- sebab disuruh/dipaksa.
- wang dibiayai anak dan cucu.(kita sendiri tak ikhlas nak pegi.)
- berlumba-lumba kekerapan menunaikan haji.

Ibu Nur ada berbisik pada Nur, "Nur nak ke mekah ni, sbb Nur sendiri yang nak pegi atau sbb ibu suruh?"
jawab Nur," Nur mmg nak pegi ibu..mmg Nur nak pegi..terima kasih sbb tunjukkan jalan pada Nur."

Hikmah dan falsafah haji
- pengorbanan
- sabar dan tabah
- persaudaraan
- pengabdian diri kpd Allah
- dugaan-dugaan
- gambaran2
- melawan nafsu
- persamaan
- satu cita2.

cara-cara penyucian hati.
- Aqidah yang sihat dan kukuh
- Ilmu dan kefahaman Islam yg jitu.
- Pelihara solat 5 waktu.
- Tafakur dan zikrullah
- Taubat dan Istighfar
- Qiamullail
- sedekah

sifat2 terpuji yg perlu ada sebelum menunaikan haji.
- sabar, rajin, syukur, pemurah, ikhlas, ingat mati, redha, bertimbang rasa, taubat, amanah, berjimat, penyayang, menepati janji, tolong menolong.

sifat2 tercela yang perlu dibuang sebelum menunaikan haji.
- pemarah, riak/takbur, mungkir janji, penipu, pemalas, keji mengeji, bermegah, bermuka-muka, mengumpat, cerca, sombong, kufur nikmat,dengki khianat.

sebenarnya banyak lagi yg Ustaz Mat cakapkan kelmarin, cuma ini yg Nur catit ringkasannya. Ustaz mat pesan, sesiapa yg ada akaun tabung haji tu, kalau simpanan dah lebih RM1300, mendaftarlah utk menunaikan haji. jangan tunggu-tunggu lagi. kita taktau kita nak mati bila. atau kiamat datang bila. kalau kita dah berniat, sekurang2nya bila kita mati, ada jgk niat kita nak ke Mekah.

dan bg yg belum ada akaun tabung haji, mulakanlah. dgn nilai rm10 sekurg2nya. gerakkanlah hati dan langkah kita. belum terlambat utk kita mulakan langkah kita.

Nur meraup muka perlahan. dia dah mulakan langkah. semoga langkahnya ini lancar dibawah keizinan Allah jua. dia sudah bertekad, tahun ini dia mesti tunaikan jugak, sbb dah 5 tahun dia menangguhkannya. kali ini tidak lagi,walaupun ada seseorang, yg terpaksa ditinggalkannya disini.

"Anak, moga kita kuat dan tabah utk mengharunginya bersama-sama," bisik Nur pd cahaya hatinya malam td.

-----------------------------------------------------------------------------------

entry bertajuk Perjalanan Menuju Baitullah ini insya-allah, akan dipublishkan setiap hari isnin, bergantung kps kerajinan penulisnya.hehehe. moga kita sama2 dapat manfaatnya.amin amin amin.

Monday, 11 January 2010

:: bila mengantuk mcm ni lah jadinya ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

Nawal.................
Ummi rindu kamuu...............
baru tgh hari td ummi tinggalkan nawal kat mak lang, skrg dah rindu gila-gila dah.
jam baru pukul 7.50 pm...pukul 10 baru ummi boleh balik..
sampai rumah tok ma pukul 1028, nawal mesti dah tidor...
tak dapatlah ummi tgk mata nawal yg mata hitam sgt besar sampai mata putih nmpk sikit saja...
uwaaaa...rindu lahhhh...

skrg ni ummi ngantuk sgt..mata ummi pun dah tak larat buka ni...
mcm nak tertidor dah kat kaunter nih..
bila mengantuk mulalah ckp pun merepek2 saja..

tp ummi tak merepek bila ummi ckp ummi rindu nawal....
(kenapa nawal buat kembang hidung sampai mcm tu sekali???)

:: aku rindu kalian ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...


dari kiri : Cekgu Royd (Johor),Dr Sarah (KL), Cik Wani (K.Batas), Ustzh Sumira (penaga), Cik C-Fah (nibong tebal) dan saya (lahar yooi-kg petani-ptg pauh)
tiada dlm gambar : Pizah dan Arn (bangi/kajang)

sungguh. aku rindu kalian. rindu sungguh.

(picture was taken before ke kenduri Amril Johari, tak ingah lah bila.)

Friday, 8 January 2010

:: gambar zaman purbakala ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

seronok bila tgk gambar lama2. dgn kaler kemerah-merahan.

ini masa saya baru 6 bulan, baya nawal lah kot.ma ckp rupa nawal mcm saya masa baby dulu.abg aleh pulak claim nawal mcm dia masa baby dulu (lps dia tunjuk gambar dia masa baby.) ye lah ye lah dah anak kita,nak serupa muka sapa lg kan?

percaya @ tidak, saya masa kecil sgt kurus kerempeng. masa sekolah rendah budak2 lelaki siap panggil saya papan lapis ok. tak caya tanya ilyia, atau sapa2 je lah yg sama sekolah rendah dgn saya dulu. mcm gambar bwh ni..oh..i'm so sweeetttttt...


hmmm..mcm nak blk dan belek lg gambar2 lama. kalau jumpa nanti saya scan lg.

Thursday, 7 January 2010

:: Benci = Hate ::

Benci.

Benci.

Benci.

I hate this feeling.

hate it.

:: 5S utk Nawal's apparel ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...


cubaan untuk mengemaskini baju2 Nawal. Sisih Susun Sapu Seragam Sentiasa praktik. 5S tiba-tiba.hehehe

disebabkan si Nawal ni bertubuh kecil, jd baju2 new born pun dia masih boleh pakai lg. jd byk sungguh baju2 dia dr masa dia new born sampai lah skrg. tu dah termasuk baju2 warisan dr sepupu2nya sebelum ni, baju2 hadiah dan baju2 mak paknya beli.

masa kemas kini baju2 nawal hari tu, (tu nampak tak nawal sedang lena, mana boleh buat kerja ni masa dia berjaga, bikin penat saja.) saya terpikir utk berhenti dr beli baju2 dia. banyak lah, penuh rak dia dgn baju2 dia saja.

tp itulah. nafsu ni tak mampu dibendung. melangkah ke Carefour pun mesti tuju bahagian baju baby, surf internet pun tgk baju baby. bulan lps saja dah berapa kali posmen dtg rumah hantar pesanan baju/seluar/socks/legging nawal, sampai mak heran napa cucu dia dpt byk bungkusan.

hmm..skrg masa utk belikan dia mainan pulak. sbb nawal ni jenis cpt boring kalau asyik diberi mainan yg sama. thingking of puzzles mat. sounds good.

alahai, utk kamu Nawal, ummi tak beli handbag utk ummi pun takpe..huhuhuhu

Wednesday, 6 January 2010

:: rabu yg happy ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

hari ni hari rabu.
ya ya, tak bgtau pun org tau lah.
hari ni happy sebenarnya. pg2 dah keluar rumah, wpun hari ni kerja shift petang.

bwk nawal ke kg petani, utk melepaskan rindu Tok Ma dan Ayah Cik nya. lepak2 rumah Ma sampai pukul 8, pegi pejabat pos keluarkan dividen yang tak seberapa tu, hantar nawal ke rumah mak lang nya dan terus menuju ke bengkel kereta.

(tgk lah gaya nawal masa dia tido dlm kereta td,on the way nak gi umah mak lang. siap angkat kaki atas palang carseat dia tuh.bila saya angkat letak bwh,dia naikkan balik kaki tuh.isk isk..anak ummi nih..)


kenapa tak suruh suami je yg buat semua tu?

1. sbb dia tak tahu saya dpt duit dividen.(haip,sapa bgtau abg aleh siap dia!)

2. sbb saya nak surprise kan dia dgn tukarkan ekzosnya yg bising pung pung pung tu.nak bg tak berbunyi langsung pakai ekzos buluh..hahaha!

3. sbb saya nak menghabiskan masa dgn bonda tersayang pagi nih. dgn suami tersayang dah spent time together last nite.aci lah kan..

Ma dah bgtau mekanik tu apa masalah kereta saya. saya bajet mungkin habis dlm 200+ je.ye lah,tukar ekzos je kan..rupa-rupanya ada lg masalah lain.'Tulang anjing"dah rosak teruk,kena tukar baru,70 seketul,dah jd 140.ekzos plak amik yg original punya kena 220.jumlah semuanya rm390. alamakk..lari bajet ai..sekali dgn tukar minyak hitam bla bla bla..

kereta dah dinaikkan ke langit eh ke atas.


nampak tak ekzos lubang besaq gedabak tu...abg aleh buh ekzos besar tu masa dia bujang dulu,konon macho lah..dah ada anak padan muka bini dia paksa suruh tukar.bisinglah..hohoho...


isy isy isy..kereta sapalah yg calar balar ni...kesian tgk..(abg aleh langgar tiang bwh rumah mak.lama dah sebelum kawen lg.)

lepas setel semua dalam 2 jam, saya pun ke opis dgn rasa hepi tak terhingga. kereta dah tak bising pong pong pong, senyap je, bwk kereta pun rasa smooth je lps tukar 'tulang anjing' tuh.
lega rasanya walaupun duit abiss...

takpa, biar duit abis asalkan ada kepuasan.

hari ni balik lambat, pukul 10 baru abis kerja. tak suka betul kena berpisah lama2 dgn anak.

Langkawi 2017

Bulan 7, lps raya hari tu. Saya rasa nakk sgt p bercuti. Saya sorg. Tanpa anak2. Tp takkan bolehlaa nak tinggal anis nuha, sbb masih menyusu...