Friday, 4 December 2009

:: hari demam sedunia ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

(entry di edit.sila tgk bawah sekali)


ramai yg demam 2-3 hari ni.

Nawal demam sbb kena cucuk semalam.tapi dia hepi gelak2 je. tido mlm semalam je ada merengek2 sikit. tp En. Puting byk membantu.terima kaseh lah en.puting.
Pg ni saya dgn ma bg mandi dia mcm misi kat Az-Zahrah buat hari tu. Alhamdulillah,panasnya dah kurang.

Ili Athirah pun demam jugak. dia ckp dia rindukan Ibu nya. bila tanya nak sms ibu tak? dia kata "nanti ibu risau kalau tahu adik demam.tp acik tanya lah ibu sihat ke tak.."

Ibu, anak bongsumu tanya ibu sihat ke tak?
:kiss:

abg aleh pun demam jugak. ajak amik ubat kat doktor tak nak.

saya pun rasa mcm demam jugak, tp kena kuat melawan. nanti kalau demam, sapa nak jaga all the sweethearts?

esok bannnnyaaakkkkk kenduri. boleh tak buat lauk ikan goreng dan ulam je tanpa daging??huhuhu


TAMBAHAN :

Menjawab persoalan Hasni mcm mana nurse kat Az-Zahrah tu mandikan budak/baby yg demam, mcm ni :

baringkan baby di atas sesuatu. (mcm tilam/lantai so on.) lapik lah apa2 yg patut. kain batik ke, plastik ke. basahkan towel dgn air sejuk dan perahkan ke atas baby . ulang byk2 kali. celup-perah-celup-perah. mcm tu lah bermula dr kaki hingga kepala.lps tu lap baby dgn towel tu dan keringkan baby dgn tuala kering.

- guna air paip biasa. bukan air suam.
- buat waktu pagi pun takpa. takde hal. mmg lah baby akan nangis skit sbb sejuk tp it's good for her/him.
- nawal rileks je kena mandi mcm tu td. sbb dia suka air sejuk. basuk berak pukul 3 pg pun dia cool je,tak berbunyi pun.

moga membantu.

4 comments:

Hasni said...

riena, mcm mn nurse kat az zahra tu mandikan budak yg demam?? share la skit.

RieNa said...

dah share dah. baca blk entry ya!

Hasni said...

oooo...klau mcm tu mmg aku tau la...tp aku tak panggil method mcm tu as mandi...aku panggil lap badan..hahahaha.memang klau budak demam ubat yg paling mujarab is kena lap badan dia sentiasa..so that boleh reduce kan temperature badan. jgn gunakan air yg terlampau sejuk n terlampau panas.sbb dikhuatiri badan budak terkezut. that's why the best is guna air paip. tp klau dlm aircond air tu kena sentiasa tukar sbb air akan cepat jd sejuk bila dlm aircond.

hasni said...

nak tambah info skit lagi...hehehehe. bahagian2 spt bawah ketiak, belakang lutut (lipatan) dan leher paling penting untuk di lap kerana bahagian2 tersebut berlipat n tersembunyi.So biasanya apabila demam, mmg area2 situlah yg cepat panas.

Langkawi 2017

Bulan 7, lps raya hari tu. Saya rasa nakk sgt p bercuti. Saya sorg. Tanpa anak2. Tp takkan bolehlaa nak tinggal anis nuha, sbb masih menyusu...