Monday, 9 November 2009

:: ummi vs puting ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

Nawal dgr ni..ummi nak buat luahan perasaan kat Nawal.
sampai hati tau, nawal sanggup ketepikan ummi sejak nawal berkenalan dgn En. Puting tu??

kalau dulu, sebelum tidor mlm2 nawal akan melekat je dgn ummi.
skrg nih nawal akan tendang2 kalau ummi tak bg puting tu kat nawal.

ummi tau, ini semua salah ummi sbb kenalkan nawal pd en puting tu.
kalau sebelum nih ummi lega sbb nawal tak kenal en puting, nawal tak kenal en buaian.
ummi bangga tau.
sejak nawal demam hari tu lah, asyik merengek..susah tido, sampai ummi kena bg en puting utk buat nawal rileks.
tak sangka, en puting tu telah berjaya memikat nawal. tau lah puting tu bercahaya bila dlm gelap. takkan itu yg buat nawal jatuh hati????

mmg nawal lebih mudah/cepat tidor sejak ada en puting, mak lang pun ckp mcm tu. sampai ayah cik pun boleh mengasuh nawal bertemankan en puting.
tp ummi takut jd tabiat..lagi satu, yg paling ummi risau..

nanti...

gigi nawal 'ke depan' sbb asyik mengulum puting!

ummi mana ada pitih nak buatkan nawal braces. T_T

itu tak apalah, kemudian2 kita pikir. tapi..nawal sanggup ketepikan nenen ummi!
ini yg buat ummi sgt2 sedih...

kalau sebelum ni ummi kalah dgn susu formula, itu ummi boleh terima lagi..
ini, ummi kalah dgn puting!!

sedih tau.................
:cry:
nawal bersama puting masa dia demam hari tuh...

6 comments:

Thara said...

alor chomels nya nawal dgn puting! hehe :D eh, nawal nampak tembam la dlm pic ni, kak riena! mmg die dah tembam ke, effect encik puting tu? hehe.

anyways. pelik tu. actually aydein pon jenis yg suka nyotnyot. sampai kene belikan encik puting juge kasik die tenang sket kalau nak pi majlis. ye lah takkan nak kasik mama punye depan org kan hehe. tapi aydein tak pandai nak isap puting. asek tekeluar je. bila mlm die merengek nak nyotnyot, kalau sumbat puting, lagi KUAT die ngamuk! haha. kene jugak la hulur mama dia punya baru die bole tido balik. haihs. tapi first time dgr baby refuse mama's tities ni.

tapikan kak riena, tiqah rasa awal lagi kalau kak riena tanak biasakan dia dgn puting. i mean, masih belom terlambat. cuba simpan encik puting tu and biar die nyotnyot kak riena punye jugak-jugak. mungkin lama2 die ngalah?

RieNa said...

nawal nmpak tembam dlm pose mengiring camtu. kalau pose lain nmpk biasa2 je.

nawal pun mula2 x pandai jgk. tp lama2 makin selesa pulak dia. akceli k riena bg puting time dia betul2 nk tido dah @ time org lain nk buat susu dia melalak x hingat punya.

tp ada masa dia dah sedap isap nenen tiba2 dia menendang2 tenyeh2 muka kat kita,ingatkan nape, try bg puting terus dia senyap.

heran jgk nape jd camtu.

dan dia pandai pulak ludah keluar puting tu bila dia dah tak nak (means dia dah lena)

arn said...

huwaaaaaaaaaaaa...izzah pun kena en puting gak...ari tu aku dah sorok puting tu..pastu dia cam lupa la kan...tup2 semalam dia mengamuk tak tau pasal..pastu ayah dia cakap..dia rindu en puting kot..aku terus la bagi sian kan kat dia..lepas tu..terus tekup puting kat mulut dia tak kasik org ambik..........huwaaaaaaaaaa

ahmad pun dah mancung gigi tu ..tapi bukan isap puting...isap JARI!!!!3 tahun isap jari!

Thara said...

quote : "tp ada masa dia dah sedap isap nenen tiba2 dia menendang2 tenyeh2 muka kat kita,ingatkan nape, try bg puting terus dia senyap."

haha. pergh. bukan main jugak sayang nawal ni ye. hehe.

kak riena, mcm ni lah. dulu sblm tqah cuba nak introduce puting dkt aydein dulu, tiqah mintak nasihat paeds tqah dulu. and altho die against puting, die ckp, kalau nak kasik pon, kasik either NUK or MAM punye brand. both brands are orthodontic certified. so kalau nawal dah terpikat sgt dkt encik puting tu, insyaallah possibility utk gigi nawal utk "ke depan" tu, kurang lah.

alah kak riena, mak tqah ckp masa kitorang baby, mak tak penah pon sumbat pacifier pd kitorang. tapi still anak2 pompuannya dua2 gigi "spesel" punyaaaa. hahaha. :P

RieNa said...

arn,
bila ahmad tu start isap jari? nawal aku tgk x berapa nk mkn tgn dia dah, sebuk dok mkn benda lain plak.

tiqah,
teringat dulu ayun pnh ckp, dia pnh menang gigi terbaik seluruh sabah! kami ni gelak kuat, mcm tak percaya je.hehe

tu lah, skrg ni dlm usaha nak renggangkan hubungan nawal dgn en puting.

HZA said...

hehehehe...kelakarla en puting tu..memang kuat betul penangan...alhamdulillah nurin mmg tak pernah kenal dengan en puting n en buaian...hehehehe

baby baru

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani... New member of the family. kegunaan harian. perjalanan hari-hari dr LY - ...