Friday, 28 August 2009

:: cerita nawal ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

assalamualaikum!!
hari nih ummi bg can nawal nak bercerita. hari ni nawal dah 2 bulan 5 hari tau.

semalam nawal gi klinik dgn ummi dan ayah. nawal dah ngantuk sbb baru lps mandi dgn tok ma, tp ummi tak bg nawal tido lagi. ummi ckp hari ni nawal nak kena cucuk. 2,3 kali jgk ummi pesan supaya nawal kuatkan semangat, jgn nangis2, jgn demam lps cucuk nanti. mula2 tu nawal oklah,dr rumah lg asyik gelak2,sengih2 sj. ayah ckp gelaklah puas2, nanti taktau lg..apa ayah ni,main sakat2 pulak.buat nawal takut je.

di klinik mula2 makcik misi suruh ummo bukak baju nawal,nak timbang berat nawal. aunty2 tahu tak,berat nawal cuma 3.95kg je!!!! tak sampai 4 kg pun. tp misi tu tulis dlm buku nawal 4kg jgk.dia kesian kat nawal. tp nawal panjang, 52cm. panjang kan?? tgk lah sapa ummi nawal. hehehe..tp itu lah, nawal takde isi, tulang je..huhuhuhu..kesian nawal kan??

lps tu mulalah sesi nak cucuk.nawal baru lps nenen dgn ummi mmg nawal nak tido ajelah.tp ummi cium2 nawal tak bg nawal tido.tiba2 ummi pegang kaki nawal, tiba2 nawal rasa sakit. dan nawal menangis,kuat la jgk tp tak la kuat sgt. nawal nangis kejap je,ayah ckp 10 saat je. lps tu nawal ok.

blk umah ummi suapkan nawal ubat dan nawal pun tido..bila bgn lps tu nawal mula rasa sakit kat kaki nawal. nawal menangis kuat2. ummi dah mula panik. ummi bg nenen nawal tak nak. ummi bg botol nawal tak nak. ummi dukung nawal nangis. ummi buat apa pun nawal tetap nangis. dah laa ummi dgn nawal je kat umah,ayah dah gi keje. ummi dah gelabah sgt.sian ummi. tiba2 nawal tgk ummi nangis,sbb nawal nangis kuat tak mkn pujuk ummi.nawal mula slow downkan tangisan nawal. ummi dah telefon tok ma dah,tanya mcm mana nak pujuk nawal. kasihan ummi. tp kasihan nawal jgk sbb nawal sakit kaki lah.

sampai mlm nawal asyik merengek dan nak dok atas riba ummi je. nawal cuma bg ummi solat dan pegi bilik air je. selebihnya nawal nak dok dgn ummi. nawal nak nenen dgn ummi. nawal nak ummi peluk nawal. masa berbuka pun nawal tak bg ummi mkn. tok yam riba nawal tp nawal nangis. sian ummi kena mkn cpt2 sbb nawal nangis.

smlm nawal tido jam 11.30 mlm. nyenyak sampai pg. pg ni nawal dah ok, nawal dah ceria. ummi peluk2 nawal dan ckp nawal anak yg baik,anak yg kuat. trima kaseh ummi sbb jg nawal dan layan kerenah nawal. lain kali jgn la bwk nawal pegi cucuk lg. tp itu lah, ummi ckp itu utk kebaikan nawal jgk.

ok,abih cerita psl cucuk semalam.

dah seminggu nawal duduk dgn mak lang sepanjang ummi pegi kerja. mak lang tu isteri paklang,abg ummi. nawal seronok dok dgn mak lang. mak lang baik, kat umah mak lang ada abg ammar dan kakak maira. kakak maira selalu main cak-cak dgn nawal. tp kak maira tu kedekutlah,dia tak bg nawal naik buaian dia,tak bg tido dgn bantal dia, baca buku dia (buku tu ummi yg beli, suruh share dgn nawal,tp dia ingat yg dia punya pulak.takpalah,ummi beli buku kain tu yg lain utk nawal ya!) tp dia ok,dia tak kacau nawal pun, dia selalu main2 je dgn nawal.

kat umah mak lang nawal byk tido je. mak lang bgtau ummi, yg dia senang jg nawal. nawal tak byk kerenah. mmglah, ummi dah pesan dgn nawal, duduk baik2 dgn mak lang,jgn buat perangai pelik2. nawal kan dgr ckp.

hari2 nawal naik car seat dlm keta dgn ummi. car seat tu ayahngah (abg ummi) yg hadiahkan kat nawal. masa mula2 naik dulu, 3x nawal nangis sepanjang perjalanan dr umah tok yam sampai umah tok ma.sampai ummi kena berhenti tepi jalan nak pujuk nawal. lps tu ummi pesan kat nawal,kalau nawal nangis lg masa dlm car seat, mlm nanti ummi tak nak bg nenen. nawal kena hisap botol je. nawal tak nak lah mcm tu. dahlaa siang tak dpt nenen ummi,mlm pun tak dpt jgk. jd nawal tak nangis dah bila dlm car seat. nawal dah rileks dah. sebenarnya best jgk dok dlm tu. mula2 dulu nawal tak biasa lg lah. skrg dah siap bleh senyum2,tido2 dah dlm car seat. dptlah ummi bwk keta dgn baik2 blk umah. masa dlm keta ummi sembang2 dgn nawal, ummi selawat,ummi zikir, kdg2 ada jgk ummi nyanyi2. sbb nawal tak suka pasang radio.bising. baik dgr ummi sembang. tp sian lah ummi, nawal tak pandai ckp lg,kalau tak boleh nawal sembang dgn ummi.

alamak, dah byk nawal cerita nih. nanti nawal cerita lagi ya~!!

-Aisyah Nawal -

1 comment:

Langkawi 2017

Bulan 7, lps raya hari tu. Saya rasa nakk sgt p bercuti. Saya sorg. Tanpa anak2. Tp takkan bolehlaa nak tinggal anis nuha, sbb masih menyusu...