Wednesday, 24 June 2009

pesanan achik riena.

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

salam semua..

ooppss..ni bkn riena yg update yep..
ni anak sedara die..ifah..

juz a short update:

acik da selamat bersalin petang semalam via ceasearian.
dpt baby girl..da bg name pon, NAWAL.
nawal lahir 5.37 pm dgn berat 2.88 kg.
Alhamdulillah..
ummi dan anak sehat..
insyaAllah,esok acik mungkin da boleh balik..

pray for them yep!

Monday, 22 June 2009

:: rasa mcm tak nak tgk gambar sendiri ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...



saya dgn kwn2 opis, kitorang ada family day sabtu lps. semua pakai baju kuning,saya je tidak. sbb apa?? tak muat lah. ketat kat perut.

anak dan ibu. ma temankan saya gi family day tu, dr pg sampai kul 2 petang. pastu saya teman ma pulak kat kedai. ma buat kerja. saya?? tidor. sungguh bertuah. hahahahaha!!

gambar di atas dan dibawah ni, ma dan saya dan abg an jln2 di tasek mengkuang. exercise yg baik utk ibu mengandung. dan saya hanya jumpa 2 org je ibu mengandung yg exercise kat situ. saya dan sorang chinese lady.

dan ini , gambar kucing peliharaan ma. ma nangis bila anak kucing yg kanan sekali tu (yg tompok putih tu) mati dilanggar kereta abg lan. abg lan tak sengaja, tp marah ma kat abg lan seminggu tak abih lg.

dan kemarin, sekor lg mati (yg kiri sekali,kurus tu) mati terberak-berak. sakit agaknya. dr awal mmg nmpk tak sehat dah kucing tu. sekali lg ma sedih. tp sbb kucing tu mati sakit,ma takdela nangis, dan takdela marah sape2.

skrg tinggal 2 ajelah kucing ma. si ibu dan anak tgh. moga pjg umor. sian ma kalau dua ekor ni mati jgk.

dahla, perut rasa keras semacam.

:: All da best~!! ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

hari ni saya ada exam PTK.
2 paper, pg dan petang nanti.
dan anak saya masih baik2 dalam perut.
dia kasik can ibunya amik exam dulu..

bagus anak ummi~!!


doakan saya berjaya ya!!!

Friday, 19 June 2009

:: mcm tau-tau ja.. ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

ptg semalam, abg aleh jemput saya pulang dr kerja.

saya : kita nak p mana bang??
abg aleh : ayg ada nk p mana2 ka?
saya : jom p carefour dulu, ayg nak tgk breast pump, nanti lepas bersalin kalau ayg mintak abg mai beli, abg dah tau nak carik tang mana.
abg aleh : ok, tp jom mkn laksa dulu. rasa teringin pulak.
saya : (aikk..dia baca blog aku ka hari ni..??) OK!!!! (sambil sengih2 seperti biasa)

hehehe...jd semalam mkn laksa..yg sedap kat ptg pauh tu..wpun gerai kecik koman je tepi jln tu,tp laksa dia sedap dgn kuah yg pekat dan otak udang yg best..ok cukup,nanti Muhammad marah..hik hik hik..

Puan Daun ada berpesan supaya sediakan breast pump awal2,kalau boleh sebelum bersalin,mudah nak praktikkan waktu dlm pantang nanti. betul katanya. tp saya terpikir, kalau saya beli awal2, nanti kalau saya ada masalah dlm menyusukan anak, jd membazir plak. mmg saya bercita2 nak menyusukan anak dgn susu sendiri, tp dugaan Tuhan kita tak tahu mcm mana..

it's ok kalau saya tangguhkan dulu, nanti lps bersalin,kalau semuanya lancar,saya boleh menyusu anak dgn baik, saya akan mintak abg aleh belikan. no problem at all.
moga2 saya dapat menyusu anak dgn baik nanti..amin...

rasa kelakar bila tgk muka abg aleh bila dibelek2nya breast pump tu.
"ini utk apa yang?"

mujurlah beliau mempunyai isteri yg penyabar dan sudi menerangkan dgn pjg lebar sehinggalah beliau boleh berkata "ooooo.." dgn panjang lebar jgk.

(sapa tahu breast pump jenama Pureen yg guna bateri tu, harganya berapa? sbb kalau yg manual tu dlm RM50 di carrefour.yg bateri punya takde.apalahh..)
** update!
dah tau dah,harganya RM120.90 kat kedai barangan bayi depan pintu masuk dlm carrefour sbrg jaya.abg aleh akan dptkannya soon.

Thursday, 18 June 2009

:: mari bedal puas-puas ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..

di minggu-minggu terakhir ini..
marilah makan laksa dan ais sepuas-puasnya..
ini kerana,
tiada lagi laksa dan ais untukmu selepas ini..

oh laksa..i'm gonna miss u!!

(ma dah siap bg warning, jgn cuba2 curik minum air sejuk dlm peti ais dlm masa pantang nanti..ingat,ma pandai pasang jerat tau!)


.



(hai..tgh telan liur ke..??hik hik hik)
:wink:






Tuesday, 16 June 2009

:: Risau ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

Kakak saya sedang tidak sihat di Bangi.
Rasa nak terbang ke sana menjenguk kakak.
kasihan kakak...

Ma pun rasa apa yg saya rasa..
dan tentunya rasanya lebih dr saya.
Ma kan ibu.

Anak sulongnya sakit,
dan anak bongsunya sedang menanti hari,
tentunya ma adalah insan yg paling merisau sekarang ni.

Hanya doa yg mampu menguatkan fizikal, hati dan jiwa.

(kak long, tolong jaga ibu baik2 ya..acik syg ibu, lebih dr diri acik sendiri..)

Monday, 15 June 2009

:: lain padang lain belalang ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

ramai yg bgtau, diorang bersalin awal 2 minggu dari tarikh jangkaan.
baru 2 org yg saya tau, bersalin lebih dari tarikh jangkaan.
dan hanya 3 org yg saya tau, bersalin tepat2 pada tarikh jangkaan.

agaknya..bagaimanalah keadaan saya pulak...

hari ni : dah 38 minggu 5 hari..

makan2 di rumah Ben - done.
sediakan keperluan baby dan diri sendiri - done.
makan durian - done.
Exam PTK - 22/6 - taktaulah nanti done ke tidak.
Tayangan Transfomers 2 - 24/6 - nak tgk Autobots!!

(dah nak buleh anak pun ada hati nak tgk Transformer..hapalahh...)

Thursday, 11 June 2009

:: pasal sarsi pun nak nangis ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

hari jumaat, sebelum isyak.
isteri : abg, abg nak p masjid kan?nanti singgah kedai beli air sarsi boleh tak...
suami : kan air gas tu..tak elok..
isteri : sekali ni ja..pls..rasa nakkk sgt...
suami : ok..

pukul 9.30, suami pulang dr masjid dan kedai,dgn brg2 dapur.
isteri : abg, ada beli air sarsi tak??
suami : alamak!!! abg lupaa lahh..betul2 lupa..maaf yang..
isteri : tak apalah...
suami : abg kuar beli ya..ayg tunggu satt..abg kuar sat sj..
isteri : tak payah..tak payah..esok sj..lgpun dah mlm ni..esok sj ok..(masa ni isteri betul redha suaminya terlupa.)
suami : abg mintak maaf yg..esok abg beli..

Sabtu pg, sebelum suami keluar bekerja.
isteri : abg, jgn lupa air sarsi ayg ya..sarsi tau,bkn pepsi ka.coke ka.100 plus ka..ayg nak sarsi jgk.
suami : insya-allah yg,ptg nnti abg bwk blk.

Sabtu ptg, suami pulang dr kerja.
isteri : abgg..air sarsi ayg???
suami : Ya Allah!! (sambil menepuk dahi). abg dah beli,tp tertinggal kat kedai abg..abg betul2 mintak maaf yg..abg terlupa sungguh2..
isteri : sampai hati abgg..(air mata dah bergenang ni..tunggu masa nak tumpah..)
suami : ok2,abg kuar pi kedai ya...ayg tunggu..

kesian dia..dahlaa penat2 blk kerja..kena kuar umah blk..

isteri : tak payahla..ayg dah tak rasa nak sarsi tu..(dgn nada kecil hati..merajuk dah sebenarnya..airmata dah menitis perlahan)

niat suami nak ke kedai terbantut sbb kwn dia dtg umah..kena layan kwn dia,berkali2 dia berbisik pd isteri yg dia mintak maaf..isteri hanya mampu senyum tawar..

lps maghrib, jam 8 mlm.
suami : jom,kita kuar. abg nak hantar henset ni kat org.
isteri : ok..

suami singgah stesen minyak, dan belikan isteri sebotol air sarsi.
isteri menyambutnya dgn sengih sampai telinga.

suami : haa..baru dgr suara,kalau tak dr td diam sj. abg bkn boleh kalau bini abg ni diammmm sj..rasa pelikkk..
isteri : iyala..bini abg ni kan becokk...terima kasih abg,beli sarsi utk ayg..
suami : maafkan abg sbb buat ayg nangis td..
isteri : (senyum sj)

heh, itulah secebis kisah perangai aneh pompuan mengandung. tak dpt sarsi pun nak nangis. hampeh!

apa yg saya suka ttg suami dan isteri td, perkataan maaf dan terima kasih sentiasa diucapkan dlm rumahtangga. saya rasa itu penting utk elakkan pergaduhan dan demi keharmonian rumahtangga. cewwah!! pandailah saya ni..baru je setahun kawen..

sekian. tunggu 4 hari lg baru update.hahaha!

Monday, 8 June 2009

:: sekadar syarat ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

saya sehat,alhamdulillah.
kaki je bengkak.
takde sakit2 lg. (Mak mentua hari2 tanya saya sakit ke tak, risau benar dia..)

hari ni,esok dan lusa, berkursus di sini. jd tak duduk dlm library.

saya pasrah dan redha kalau baby nak keluar dlm masa terdekat..

doakan kami.

(entry ringkas sekadar utk update)

Friday, 5 June 2009

:: budak ini comell gilerr~!! ::



gambar di atas saya dpt dr emel.

sungguh, budak ni mmg cute betul!!!!

saya tenung pic2 budak nih sambil usap2 perut..manalah tahu anak saya nanti akan secomel ini..
heheheh..(nak kata saya perasan lah tu~!)

helo..anak saya pun anak Mat Salleh jgk tau~!!
hahahahahahaha!!

Thursday, 4 June 2009

:: baby in kg ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

Scan pd 28/4 - berat baby 1.8 kg
Scan pd 19/5 - berat baby 2.1 kg
Scan pd 2/6 - berat baby 2.6 kg

wahh..pantasnya baby membesar di hujung2 waktu ni~!
dlm masa 2 minggu bleh naik sampai 0.5 kg.

dan menurut Doc, 80% kemungkinan baby adalah girl..

Alhamdulillah, either boy or girl, kami terima seadanya..

moga sihat, selamat,sejahtera hendaknya..amin~!

Wednesday, 3 June 2009

:: org call bkn sbb tu lahhhh ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

:phonehappy: Sejak Ma blk kelate kan, kerap jgk lah saya tepon ma. bleh kata hari2.
tp itulah masalahnya, ma pulak yg suspen setiap kali nama saya naik dlm henset dia.
dia ingat saya dah sakit nak bersalin.

"pasaipa ina, dah sakit perut ka?"
"tak laa ma, sj ja tepon..ma mkn apa dah??"
"laa..itu ja ka?"
" ya la..salah ka ina tepon ma.." - bunyi nak merajuk dah...

hingga td pun, bila saya call, ma ingat saya dah sakit nak bersalin, atau dah admitted hospital..
last2 saya cakap,
"kalau no ina yg naik,ma takyah laa risau,ina ok lg..tp kalau no menantu ma yg naik..haa,bersedia laa utk blk penang dgn kadar segera ya!"

Si Sarah pun td sempat YM dgn saya kejap, soalan 1st dia,
"dah beranak belum?"

oii..kalau aku dah delivered, aku dah pesan suh aleh sms kamu org pertama..ok!!

saya pun skrg dah malas nak call org, asal saya call je, semua ingat saya nk bgtau yg saya dah bersalin.
adeiii~!!!

buat kawan2, insyallah, bila sampai masanya nanti, saya akan SMS kalian selepas kelahiran..insyallah..

doakan kesejahteraan saya dan baby..amin...

:: Mari layan tag! ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

Disebabkan saya dilanda kebosanan yang melampau hari ni, sementelah takde idea nak mengarang apa2, marilah kita buat tag. itu kan hobi saya. huhuhu~!!

1.Bekas kekasih saya adalah : erk??saya ada bekas kekasih ke??ye lah, seorang pakcik duda yg skrg berusia 44 tahun. (mampus kena gelak dgn abg aleh kalau dia baca nih..)

2.Saya sedang mendengar : radio hot.fm

3.Mungkin saya patut : buat kerja sampai abih..(tp dah boring nih..)

4.Saya suka : makannn..tp skrg bila mkn cpt betul kenyang.

5.Sahabat-sahabat baik saya : sedang berjuang dgn hidup masing2.

6.Saya tak paham : bila ada manusia mcm takde hati perut.

7.Saya kehilangan : nikmat tidor saya sejak 8 bulan yg lalu..huhuuhu..

8.Ramai yang berkata : perut saya tak besar mcm org mengandung 9 bulan.

9.Makna nama saya : cahaya kekuatan kami (Nur Azriena)

10.Cinta itu adalah : berlainan makna utk berlainan org.

11.Di suatu tempat, seseorang sedang : menyanyi mcm org gilak.(opismate sy mungkin sedang kebosanan)

12.Saya akan cuba : bertahan utk tidak terlentok di meja sendiri.

13.Ayat SELAMANYA membawa maksud : sampai akhir hayat..

14.Telefon bimbit saya : latest - Sony Ericsson W902.

15.Bila saya terjaga dari tidur : tgn merayap carik husben kat sebelah..hik hik hik

16.Saya paling meluat apabila : jumpa org ckp tak kecik. (ckp besar laah tu..) dan sombong.

17.Pesta/Parti adalah : tempat bersosial yg saya tak gemar.

18.Haiwan yang paling comel yang saya pernah temui ialah : anak kucing umah ma.

19.Peringkat umur yang paling menyeronokkan bagi saya ialah :remaja 13-17 thn.

20.Hari ini : Rabu, library sunyi amat~!

21.Malam ini saya akan : tidoq umah ma wpun umah ma takde org.

22.Esok pula saya akan : dtg kerja mcm biasaaaa selagi masih sehat walafiat.

23.Saya betul2 inginkan : kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.amin!

24.Ketika saya lihat wajah saya di hadapan cermin pagi ini : oohh..makin hari makin bulatt..

25.Pusat membeli-belah atau arked permainan? : pusat membeli-belah, tak membeli terus belah..

26.Makanan Barat atau Jepun? : western lahh..

27.Bilik yang terang atau gelap? : sedang2..

28.Makanan segera adalah : tak baik utk kesihatan..

29.Ayat terakhir yang saya katakan pada seseorang? : 25hb ni..x lama dah..(menjwb soalan si Ubi opismate saya yg bertanya bila due date saya)

30.Siapa yang saya nak Tag?
:: sesiapa sj yg dilanda keboringan mcm saya...

:: M.A.L.A.S ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

tak..tak..saya belum bersalin lg..
masih gagah utk dtg kerja..
masih kuat utk drive sndiri..


malas nak hapdet blog.

Langkawi 2017

Bulan 7, lps raya hari tu. Saya rasa nakk sgt p bercuti. Saya sorg. Tanpa anak2. Tp takkan bolehlaa nak tinggal anis nuha, sbb masih menyusu...