Tuesday, 30 December 2008

:: Pelik tentang saya ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

Kak Long tagged saya. tanya apa yg pelik tentang saya.
saya ni mana ada pelik2, biasa2 sj.
susah jgk dok pikir apa yg pelik pasal saya..
hmmm...

You have to list 7 weird things about yourself, post it in your blog, tag at least 7 people (list their names), and comment on their blog to let them know that you just tagged them.

1. kalau org lain suka coklat, saya paling tak suka coklat. kek coklat,aiskrim coklat, susu coklat,almond london atau apa2 sj yg berkaitan dgn coklat.saya tak suka.bg saya coklat itu pahit.

2. kacau air lawan arah jam. saya tak ingat sejak bila saya buat camtu. tp lama dah la.

3. saya tahu suara saya tak sedap. tp masa sekolah rendah saya adalah penyanyi utama.jgn tak percaya ok,mmg pelik!

4. automatically mengantuk bila buka spek.

5. tido mlm pakai stokin. dpt elakkan angin masuk dlm bdn.betul, tak tipu. selain tu dptlah saya tido lena tak payah bgn byk kali mlm2 utk ke toilet.(pn daun pasni tido pakai stokin ya!)

6. saya anak bongsu, tp ada 3 lg adik. (bukan adik angkat,tp adik betul lah.)

7. sungguh, saya dah taktau nak pikir apa lg yg pelik tentang saya.ini pun mkn 2 hari nak pikir. saya mmg tak pelik lah.

dan saya teringin nak tau apa yg pelik tentang mereka2 ini :

1. Jusmaliza
2. husbandnya Jus (irfan)
3. kak ida my opismate
4. Syud
5. Thara
6. enchek ismael kachak

ok..daa...
7. hah, sapa2 yg rasa dia pelik, bleh bgtau pastu inpomkan saya ya!

:: jatuh cinta ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

saya jatuh cinta lg.. ntah kali keberapa.
saya mmg mudah jatuh cinta pd budak2.
tambah2 kalau budak2 tu friendly, tak mudah nangis, senang di ajak bermain.

dan yg terkini, saya jatuh cinta dgn anak kwn baik abg aleh.
nama baby ni Muhd Amirul Safwan.
he's so adorable,charming,cute la sgt!
pantang di agah, mesti tersenyum lebar.


abg aleh pun suka sgt main dgn Amirul ni. Siap mintak dgn bapak budak ni, nak bwk balik utk 2,3 hari.


ohhh...dia sgt comel!!!!!
:laugh::laugh::kiss:

Friday, 26 December 2008

:: 1430 / 2009 ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

rasanya, ini entry terakhir sebelum 1 Muharam 1430 menjelang.

Selamat menyambut Maal Hijrah.
semoga tahun mendatang kita adalah lebih baik dari tahun2 berlalu.


Sepanjang 1429/2008 apa yg telah saya capai :

- kerjaya -
:: saya telah tamat kursus Induksi dan lulus dgn jayanya.
:: telah menduduki peperiksaan jabatan dan lulus,alhamdulillah.
:: SKT saya telah meningkat peratusnya. Alhamdulillah..
Jalan utk saya mendapatkan pengesahan dalam jawatan terbentang luas. alhamdulillah.
Moga Allah permudahkan segala urusan saya..amin.

- keluarga -
:: rumah ma dapat dibesarkan utk keselesaan semua, hasil kesungguhan ma dan sokongan adik beradik yg lain.
:: merapatkan ukhwah sesama kami, mana2 bulu ayam yg tercarik tu telah berjaya dirapatkan. alhamdulillah.
- teringin nak bercuti ramai2 1 family. Moga2 tercapai impian ini 1 hari nanti.amin.

- Peribadi -
:: menamatkan zaman bujang, menyatukan dua hati yg bersimpul sejak hampir 7 thn dulu. Moga ikatan ini kekal hingga ke syurga.
:: menambahkan ahli keluarga dgn punya keluarga mertua dan ipar duai.
:: dimurahkan rezeki dgn 2x kehamilan. Moga kali ni sejahtera lah hingga akhirnya.amin.
:: masih tak pandai menjahit walaupun itu azam sejak 2007. teruk kan???

hmm..apa lg ye..itu secara umumnya lah..

Saya doakan tahun mendatang akan terus bersinar utk saya sekeluarga. Abg Aleh akan terus dimurahkan rezeki, anak saya selamat dilahirkan sihat sempurna, ukhwah atr keluarga makin erat, ukhwah di antara kawan2, shbt2 jgk makin erat, kerjaya semakin membaik..iman dan amal semakin bertambah..amin..


Selamat tahun baru utk semua..
terima kasih kerana bersama saya dlm blog yg tak seberapa ini.

:: peristiwa2 akhir tahun ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

Jumaat, 26-12-08 ~ lambat sikit update. meja kena ubah. 4 org dlm bahagian Unit perkhidmatan Maklumat Perpustakaan kena ubah tempat. dr 5 meter dr bilik bos ke 1 meter je dr bilik bos. seronok kan????apa yg saya buat dimeja saya, bos akan dpt tgk secara jelas dan nyata, tanpa boleh saya selindung2. saya takde masalah, biasa2 sj. cumanya lambatlah sikit saya dpt menulis blog, apatah lg nak melompat dr 1 blog ke blog yg lain.

esok, sabtu, saya kena kerja sepanjang hari - taklimat perpustakaan seperti semester2 lepas. tak apalah, sbb isnin cuti. sama macam cuti weekend juga.

saya sedang risaukan kakak, sepatutnya mlm ni kakak akan blk dr Tanah suci Mekah, tp flightnya terpaksa ditunda hingga ke 6hb. mcm tu lah kalau jd petugas haji, diorang kena akur pd arahan. pentingkan jemaah dr diri sendiri. Kakak cuti dr kerjanya di kementerian pendidikan hingga isnin ni saja,bila jd mcm ni, membuatkan kakak rasa tak seronok.

tak apalah kakak, bkn kehendak kita semua ni terjadi. Moga Allah permudahkan urusan kakak disana dan diberikan kesihatan yg baik pd kakak.

lusa, ahad. Kenduri si Muhammad. rasa teruja utk ke walimahnya.

Wednesday, 24 December 2008

:: paddle pop ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

aduhh..
tiba-tiba terbayang ais krim paddle pop pelangi..
sedapnyaa...slurpppp....

:: Cerita tentang ILi ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

ok, entry hari ni spesel utk Ili. mungkin dia masih kecil utk faham apa yg saya tulis.
tak kisahlah, asalkan dia mampu utk baca apa yg achiknya tulis.

Dia dilahirkan 6 thn 5 bulan yg lalu, ketika saya masih bergelar siswi di UKM.
saya ingat lg, saya ikut Abg Pi bawak kakak ke Pusat Rawatan Islam Az-Zahrah di Bangi masa kakak hampir melahirkan Ili. Sepanjang malam saya di sana menanti penuh debaran kelahiran anak bongsu kakak ni.

Alhamdulillah, akhirnya kakak selamat melahirkan seorang bayi perempuan yg sgt comel putih gebu yang dinamakan Nur Ili Athirah oleh ayahnya. saya ingat lg, org pertama yg saya sms bgtau tentang kelahiran Ili ialah pd Abg Aleh, yg tika itu baru 3 bulan menjadi sahabat baik saya.

kira macam usia Ili adalah lebih kurang dgn usia perkenalan saya dgn suami.

dan skrg: Ili dah besar dan saya makin dewasa.

tahun 2009, Ili akan masuk darjah 1. saya rasa mcm tak percaya yg Ili akan menjejakkan kaki ke sekolah. bg saya dia masih anak sedara saya yg kecil, manja dan mengada2. saya masih layan dia mcm budak kecil, sedangkan dia dah kian membesar..hmmm..

konklusinya : masa berlalu pantas, kita makin meningkat usia, perubahan ini semua makin mendewasakan dan mematangkan kita utk menghadapi hidup..


Ili yang baru kehilangan gigi susunya, tanda2 yg dia patut mendapat gigi baru sesuai dgn usianya.

saya mengaku, dia anak saudara yg paling rapat dan manja dgn saya.

Ili yg excited dgn baju sekolah yang dijahit oleh Tok Ma, terus pakai lps terima bungkusan dr Penang. Abg chik menyebuk kat belakang.

20/12/08 : Ili mendaftar sbg pelajar tahun 1. Ili dah masuk sekolah..

Ili dgn kawan2 sebayanya.

agaknya masa ni dia tgh nervous tunggu masa utk amik exam pemilihan kelas. Alhamdulillah, dia dah pandai membaca: rumi, jawi dan Al-Quran.

Ili,
starting from today achik tak nak panggil Adik lg kat Ili.
achik akan biasakan panggil Ili, ok?
Ili dah besar, dah masuk sekolah.
tak nak nangis2, merajuk2 lg.
jadi anak yg baik utk semua org.
belajar rajin2, dengar ckp cikgu.
achik doakan Ili terang hati, mudah terima pelajaran dan berjaya dunia dan akhirat.
Amin..

(thanx to Abg Pi for those pics. Ayah tau2 je achik yg over excited adik Ili masuk sekolah.)

Monday, 22 December 2008

:: tahniah ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

alhamdulillah
saya lulus peperiksaan jabatan.
sekarang tunggu masa utk pengesahan dlm jawatan.
moga semuanya berjalan lancar.
amin.


ps : kalau dulu, suka gila nasik minyak. kalau ada jemputan kenduri, mestu usahakan utk pergi.
sekarang ni, dengar kata kenduri je, terus rasa loya nak muntah je. adoiyai...mcm mana nak pegi kenduri kawan2 ni????
(it's ok kalau kenduri tu ada bubur kacang @ laksa, ceh..gila demanding!)

Friday, 19 December 2008

:: kereta idaman ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

petang smlm, perbualan santai saya suami isteri sebaik pulang dr kerja.
kitorang suka tgk kereta dan bercakap mengenainya.
kereta mahal,kereta pelik,kereta buruk, kerata calar kena langgar,harga kereta terkini.
apa-apa saja.
sehinggalah saya bertanyakan soalan ini kepadanya :

" apa kereta idaman abg kalau abg mampu nanti?"

dia terdiam. sungguh, saya tak pernah tahu dan tak pernah tanya dia sebelum ni.

"ok, biar abg ckp kali ni,tp sekali ini sj. dan abg takkan ckp lg."

tujuannya supaya dia tidak dikata riak atau bercakap besar.
sbb tu dia akan bgtau sekali ini saja.

saya pun pandang dia tepat ke anak matanya. dia tak bleh la pandang saya sbb tgh memandu, kang gi sepital pulak.

" kereta *tuuuuttt* "

ohh..kenapa saya namakan tu kereta tuuutt?? sbb dia mintak saya berjanji jgn bgtau sapa2 pun.
so, saya kena rahsiakan walaupun di dlm blog. Pun tujuan dia tak bg bgtau sapa2 atas tujuan supaya dia tidak dikata riak atau bercakap besar.

saya iyakan. dan semoga impian beliau akan menjadi kenyataan. saya jgk yg beruntung nanti.
uih,sokongan pada suami kena tidak berbelah bahagi oi..kata syg laki kan....

saya senyum sorang2.. nampak je abg aleh saya tu selekeh..tp bleh tahan jgk kereta idaman beliau ooo!!!!

saya jgk yg masih mengidamkan Vios silver tak abeh-abeh.

oh ya, skrg kami menggunakan Wira Aeroback 1.3 thn 2000 kelabu yg calar balar sebelah kanan akibat abg aleh langgar tiang bwh umah mak.
Syukur Alhamdulillah.

:: Lemah Gemalai ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

Saya berjaya bekerja tanpa MC. yeay!
alhamdulillah,keadaan saya semakin membaik.
pueh jenuh jgk org2 disekitar saya pesan,nasihat,marahkan saya yg agak lasak ni.
tp skrg saya akan cuba jd pompuan ayu lemah lembut gemalai bak puteri kayangan yg turun ke bumi.
aduh! penat seyy!!!

Moga2 anak saya nanti tak lemah gemalai lembik berpunca dr saya skrg.
saya cuma buat2 lemah lembut utk pastikan dia sejahtera.
sbbnya, org ckp kalau ibu mengandung kuat tido, nanti anak dia pun kuat tido.
kalau ibunya rajin, rajin lah anak nya.
tp saya bukan sengaja utk tido byk, baring byk, lembut lembai.
Moga2 anak saya fahamlah.


Aqilah Humaira.
dia anak yang rajin, tak reti dok diam.
Pic di bawah utk Kak Long.


Wednesday, 17 December 2008

:: jangan nak mengada2!! ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

kerana Nasi Ayam Black Pepper malam jumaat hari tu lah...
mengakibatkan :

:: saya panik dan kelam kabut di pagi Sabtu 13 Dis.
:: abg aleh pucat lesi utk 5 minit dan tak berani masuk jumpa Doc sbb takut nak dengar apa doc
akan ckp..
:: Mak Yam menangis kejap mengenangkan nasib menantu dan bakal cucunya.
:: Kak Yah, Kak Pah, Kak Mah (kakak2 ipar) susah hati dan bergilir jenguk saya di rumah.
:: Ma risau teramat dan sibuk call bidan dan misi di kalangan kawan2nya utk dptkan nasihat.
:: Dr Sarah berleter kat saya, dia pun susah hati dgn keadaan saya.
:: Mak Yam buat solat sunat hajat dan baca yasin utk kesihatan saya dan baby.
:: Abg Aleh & Abg An kena jd driver utk saya minggu ni.

Jadi, jangan nak mengada2 teringin nak makan Prosperity Burger di Mcdonald itu!!!!!!!!!

(terima kasih utk Kak Tiara, atas pesanan tak langsung beliau.)

Tuesday, 16 December 2008

:: Rest lahhh.. ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

saya dinasihatkan untuk rest in bed buat beberapa hari.
seminggu lah kalau boleh.

tau tak rest in bed itu apa maknanya???

kena tido baring aje memanjang!!

Oh Tuhan Ya Rabbi..kuatkan diriku,imanku, jiwaku,fizikalku,rahimku,anakku..
amin.....

tolong amin kan utk saya jgk.. :(

:: sebahagian drnya ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...


saya dgn 5 dr 10 anak2 saudara, masa Aidil Adha hari tu. Di rumah Ayah.




Dr kiri : Najaa, Saya, Humaira, Nadia

Depan : Ammar & Aqil
hmm..saya yg tembam. :((


:: tak ada cerita ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

saya betul2 tak ada cerita. saya tak nak cerita psl keadaan saya sgt, tak nak excited sgt org kata.
haa..
jd layan lah gambar2 ni. saya masak rendang ayam masa raya hari tu.

ni slps dimasukkan santan. kena tunggu kering ye puan2..

ok, ni dah hampir kering. tungu dulu,tunggu dulu.

ok. dah siap. walaupun mendapat pujian, ecewahh!! tp saya tetap rasa tak best. pertamanya sbb itu rendang ayam,rendang daging lg best sbnrnya.
dan sbb lain, sbb saya yg masak, bkn kakak.. kalau kakak yg masak tentunya lagi best..
huhuhuhuhu....














Thursday, 11 December 2008

:: hari yang tersiksa.. ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

Pg tadi masa siap2 nak dtg kerja.
masuk bilik ma nak carik sesuatu.
(ohh..Ma takde,blk kg dgn abg2, saya jg umah semalam)
pastu nampak la sebotol perfume.
dgn konfiden terus sapu kat tgn dan tudung.
tanpa melihat apakah tajuk perfume tersebut.
terlalu konfiden bahawa itu adalah white musk yg biasa dipakai oleh saya dan Ma.

tapi malangnya..
baunya..ya Tuhan..apalah nasibku..
sgt tak suka!!
baru lah tgk blk pd tajuk botol.
alamak,sejak bila ma tukar jenis ni????

dan seharian hari ni,
nasibla saya lah.
pening saya sgt teruk.
sekali2 rasa nak muntah walaupun tak lapar.
rasa nak blk mandi dan tukar baju...

itulah cerita saya hari ini.
derita dan tersiksa akibat tersalah perfume.
sgt tak selesa.:dizzy:@blogmenjerit

Wednesday, 10 December 2008

:: Salam Aidil Adha ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

salam aidil adha!!

saya lupa bwk kamera, jd saya taktau nak crita apa hari ni.

mood berblogging saya sgt down...................................................................

Friday, 5 December 2008

:: nak kasi ingat je.. ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

Saya dpt ni dr emel. thanx kak ida! moga2 kita sama2 dapat mengingatkan diri sendiri.

Kita bukannya…

1. Kita bukannya pandai untuk cakap orang lain bodoh
2. Kita bukanlah kaya untuk cakap orang lain miskin
3. Kita bukanlah handsome untuk cakap orang lain muka tak handsome
4. Kita bukanlah cantik untuk cakap orang lain tak lawa
5. Kita bukanlah baik untuk cakap orang lain jahat
6. Kita bukanlah alim untuk cakap orang lain lupa sembahyang
7. Kita bukanlah kuat untuk cakap orang lain lemah
8. Kita bukanlah berani untuk cakap orang lain penakut


Tapi kita adalah…

1. Kita adalah pandai jikalau kita sebarkan ilmu itu kepada orang lain
2. Kita adalah kaya jikalau kita manfaatkan kekayaan kita kepada jalan kebaikan
3. Kita adalah handsome jikalau kita tak meninggi diri
4. Kita adalah cantik jikalau kita sentiasa memuji orang lain
5. Kita adalah baik jikalau kita mengajak orang lain kearah kebaikan dan menjadi contoh dan tauladan orang lain
6. Kita adalah alim jikalau kita memperuntukkan sebahagian rutin seharian kita kepada-Nya dengan seikhlas hati
7. Kita adalah kuat jika kita sentiasa membantu orang yang lemah
8. Kita adalah berani jikalau kita sanggup menggadaikan nyawa untuk mempertahankan agama .
:look::look::look:

:: Birthday Ammar (part 2) ::

sambungan dr entry sebelumnya.







ini empunya2 besdei boy and girls :
Humaira : 30/11
Ammar : 4/12
dan Nadia : 5/12














kek yang dibuat sendiri oleh Ibunya Ammar Humaira.









Ma with her 2 sons : Abg Man & Abg Lan.
















Maira dah letih dan memilih ribaan achik utk landing.








and lastly, taktaulah apa motip abg man jwb call dr tepon Maira nih...


:laugh::laugh::laugh:

:: Birthday Ammar (part 1) ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

Semalam, abg lan buat makan2 sikit kat umahnya, sempena birthday anak2nya : Muhammad Ammar 7 thn dan Aqilah Humaira 1 thn. alhamdulillah, semua berkumpul kat umah Abg Lan.

Ma, Abah, Ayah, Mak, adik2 (Mizah,Dayah,Khairani), Abg An, Abg Man dan familynya dan saya serta abg aleh tercyg.
saya tak amik gambar ramai2, sbb terlupa.boleh terlupa????hehehe..tak masuk akal.




ini Azzam, anak sedara lelaki pertama saya, anak Abg Man. dan itu Aqil Quzaid, adik bongsunya.
















Saya : isk hangpa ni, dok main mainan kalah budak2..
Naja & Nadia : takpalaa achik..kecik2 dulu tak puas main..dah besar2 ni teringin la jgk..
















tgk tu!! bersungguh2 nya main!!!












Tanpa menghiraukan keadaan sekeliling, bdk2 ni main dgn penuh khusyuk. Naja (baju hitam) dah 15 thn, Nadia (baju kuning) dah 14 thn.








dan ini birthday girl : Aqilah Humaira yg skrg dah senang nak senyum. betul kak long, senang je nak suh dia senyum skrg ni!

Thursday, 4 December 2008

:: musim kawen-kawen ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

saya seronok..:kiss::wink:ramai kwn2 saya akan kawen bulan ni. wahh..makin ramailaa geng kita bila buat reunion nanti ya!!!


meh saya listkan :


1. Zahidah (x-UKM) - 13/12/08.
2. Wan Mohd Sany (x-Irshad) - 14/12/08 (kenduri umah pompuan) 24/1/09 (kenduri umah Sany)
3. Edi Shazril (x-Irshad) & Jie - 20/12/08 (kenduri umah Jie)
4. Hasnah (x-Irshad) - 27/12/08
5. Muhammad (x-Irshad) & Iffah - 28/12/08 (kenduri umah Muhd)
6. Asri my Boss (x-Irshad) & Hayati - 1/1/09 (kenduri umah Asri,eh buat kat dewan)

tu baru 6. ada lg kot yg saya tak maklum. sapa2 yg belum jemput saya tu, tak nak jemput saya ke? hehehehe.:wink:


semalam dok berYM dgn bakal pengantin, Asri & Edi, mcm2 cerita yang disembangkan. sabarlah kawan, nak kawen mmg mcm2 dugaan!:pompom:


apa2pun, saya doakan moga kawan2 saya ni dihimpunkan dalam kebaikan dan sentiasa dirahmati Allah.aminnnn....

Selamat pengantin Baru!!:flower:

pss...syok oo kawen!! haahahahahaha:laugh::laugh::laugh:

Wednesday, 3 December 2008

:: Edisi mengantuk ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...


:sleepy:mengantuk betul lah hari ni.

:sleep:rasa mcm nak tido je.

tp kerja tak abis2.:reading:mcm mana mau tido?:cry:

ohh.. i miss my childs kat Bangi nun.:kiss:mcm mana kalian dgn ketiadaan ibu???

:phonecry: acik rindu nak jenguk kalian. Raya nanti jgn nangis sbb tak dpt mkn rendang ibu ya!

:cry:nangis sbb rindukan ibu dan kami2 yg kat sini, itu tak apa.


:bye::bye::bye:

Aidil Fitri 2017 ~ Part 3

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani... walaupun dah berlalu sebulan lebih, saya tetap nak masukkan entry ni jugak. s...