Wednesday, 8 October 2008

:: respek ooo! ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

masa pegi beraya dgn ma dan kakak sekeluarga hari tu, atas van abg pi, sj je bual2 kosong.

saya saja je suruh adik Ili baca Al-Fatihah, sbb dia ckp byk sgt..nak suh dia diam tak gamak.so drpd dia bebel2 tak tentu pasal kan, saya suh dia baca Al-Fatihah.

dia pun mula dgn bismillah dan baca dgn lancar surah tersebut. ok,kata saya.biasalaa kan,bdk umo 6 thn baca fatihah, ramai bdk sebaya dia mcm tu,yg bleh baca mcm2 surah dan doa.

ujian seterusnya : surah an-nas.. Ili pun baca,dgn lancarnya..
seterusnya : surah al-ikhlas..ala,kacang je tu..laju je ili baca..

last2,saya pun ckp,secara bergurau.."alaa...ili baca Yasin lah.." saya main2 je,takde niat nak suh dia baca betul2 pun,yelaa,bg saya bdk seusia dia mana tau hafal Yasin lg kan..tapi...lps saya ckp camtu..

Ili pun terus bismillah, "yaseeennnn..walquranilhakim..innakalaminnal mursalin..'ala siratilmustaqim..tanzilal'azizirrahim....." sampai ayat keberapa dah saya tak ingat..ayat belas2 laa jgk..

semua org terdiam..sampai part ili sangkut2,kitorang tolong ingatkan,dan Ili akan sambung..
mcm tak percaya!! biar betul anak sedara saya ni..ibu dgn ayahnya pun heran..diorang pun tak sangka yg Ili bleh hafal surah tu. Mungkin sbb dia selalu dgr ayah ibunya baca..sampai melekat dlm pale otak dia..

takdelaa Ili baca sampai abih,tapi ia sudah cukup baik sbg permulaan utk kanak2 seusianya. kira oklaa tu kan,sbb ada jgk org dewasa yg tak hafal pun surah Yasin tu..

adik Ili yg dalam pelukan saya tu...

semoga Allah terangkan hati dan permudahkan Ili dlm menuntut ilmuNya..amin..
(mana laa tau 1 hari nanti bleh jd Hafizah kan...)

[ Budak2 mmg cpt tangkap apa yg biasa diorang dengar dan lihat..diorang tau save je,tp diorang taktau nak delete. sbb tu kita kena install benda yg baik2 je,dan jauhkan benda2 yg tak baik,supaya budak2 tak sempat save benda2 yg tak baik tu..]

Langkawi 2017

Bulan 7, lps raya hari tu. Saya rasa nakk sgt p bercuti. Saya sorg. Tanpa anak2. Tp takkan bolehlaa nak tinggal anis nuha, sbb masih menyusu...