Monday, 22 September 2008

:: bergilir?? ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

dah 4,5 org tanya saya.

" tahun ni beraya di mana??"

alahai..kan best kalau masih bujang-bujangan..tak payah pikir nak raya mana dulu..

kg petani dgn lahar yooi tu bukan jauh sgt..tak kisahla raya mana dulu..saya tak bincang secara serius pun lg dgn abg aleh.lgpun saya tau dah perangai abg aleh tu yg spesis last minit punya org.bg dia tak payah nak pening2 pikir nak raya mana dulu,kita tgk keadaan mcm mana.kalau patut kita blk kg petani,kita blk kg petani,kalau patut dok umah lahaq yooi,kita dok umah lahaq yooi. (pesyen apakah itu??)

jd rancangan saya begini : (taktaulaa nanti abg aleh nk terima ke tak..)

6 am : solat subuh di masjid lahar yooi,ziarah kubur arwah ayah mentua kat situ.
7.30 am : sarapan di umah mak.
8.00 am : bertolak blk umah ma di kg petani
solat sunat aidilfitri di masjid kubang semang.
10.30 am : blk mkn umah ma kejap
11 am : ke kubang ulu,beraya umah ayah.

lps zohor : balik ke lahar yooi. adik beradik abg aleh semua blk jumpa mak time nih.

lps maghrib : blk kg petani pulak. saya pun nak bermesra2 dgn adik beradik saya.

malam tu tido di mana pun xtau lg..tgh2 jln antara lahaq yooi dgn kg petani kot. hahahahaha!!

(macam mana kakak??ok ke plan ina nih?)

9 comments:

ummuafif said...

Ok lah kot, malam raya kat mana ek? Kak rasa elok juga tolong kak buat rendang ke..nasi impit ke.kat kg petani.
Pukui 12 3/4 malam balik lahar yooi.. ok tak?.

ummuafif said...

Yahoo... kak juge yang best, boleh balik Penang, tak tanya pun.. abang Pi terus cakap nak balik Penang. Dia kata tahun lepas dah balik Kelantan. Raya haji dia nak balik Kelantan, mungkin abg har nak kahwin kot... entahlah, kak tak dak masa tu InsyaAllah... nak raya kat Makkah.

RieNa said...

ok kot..sbb ina plan siang tu ina nk masak siap2 kat mak apa yg patut,pastu ina blk umah ma.

tp kita kena masak byk2 la,ina nak bwk blk apa yg kak masak tu kat umah ina jgk. hehehe..ok ya??

RieNa said...

kak raya haji kat mekah lg ya!! nak jubah lg,hoorey!!!

ina pun nak raya haji kat kelate jgk,mak yam teringin nak beraya haji kat sana.insyallah.bleh jumpa abg p dgn anak2 kat sana.

ummuafif said...

Sponsor daging dan ayam, kira oklah... tak dak hal, yang penting masak sama-sama. Petang mesti dah ada kat kg Petani. orait...

cik puan daun said...

tahun ni beraya di kuantan.. since every weekend dah lepak kat umah mak aku kat klang.. uhuks..

RieNa said...

pn daun,

thn pertama,sah2 kena ikut suami..thn dpn gaduh dgn nuar ajak raya kat klang ya!!
haha!(batu api)

kak,
sponsor nanti kita carik,tokei kedai henset ada..kontraktor berjaya pun ada..hahaha!

keensafi said...

Salam Na,

Memang bila dah kawin ni, nak bagi adil kena ada sistem giliran ni..at least tak der la nanti masam2 muka.heheheh

Tahun pertama kawin, memang cam jadi lumrah, mesti suami mintak beraya rumah dia dulu raya pertama, lepas tu ikutla nak balik sebelah isteri pulak pun tak per..yang penting hari raya pertama jer...

So far, memang effective la sistem giliran ni:)

Anonymous said...

he style has lived much longer than its Abercrombie clothing counterparts from the 1980s; it may be because of its relatively abercrombie Jeans inoffensive style or because people just love Abercrombie Pants animals, but it's less frowned upon.Today you can find high quality blanket and sheet Abercrombie Tees sets in a cheetah print. These are common enough that you could even go to a department store and find them, Abercrombie Shorts so you should have no problem finding cheetah printed sheets and blankets if they are what you are looking for. These can be a great accent to a more contemporary home theme Abercrombie Sweaters , though obviously are not great for homes that are more conservatively or classically decorated. Curtains that have this type of pattern are more difficult to come by.

Langkawi 2017

Bulan 7, lps raya hari tu. Saya rasa nakk sgt p bercuti. Saya sorg. Tanpa anak2. Tp takkan bolehlaa nak tinggal anis nuha, sbb masih menyusu...