Sunday, 24 August 2008

:: Saya yg terkini ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

Rindunyaa nak mengarang!!

Tau tak..berkurung aka berpantang 2 minggu di rumah,bknlah sesuatu yg indah,melainkan kalau anda ditemani anak kecil disisi anda…huhuhu..

Ok2,saya tak nak sedih2..saya ok..i’m fine..i’m happy..saya masih disayangi suami dan keluarga..tambah2 mak mertua saya..hehe..nanti saya cite.

Thanx to ifah @ kak long, saya yg suruh dia tulis entry sblm ni,mana laa tau kot2 ada yg tertanya2 pasal saya kan…ngeh ngeh ngeh..perasannn…

Apa yg jd kat saya sebenarnya..???

Awal2 pregnant dulu...

Sebulan lebih lps kawen,saya ada bleeding skit,saya ingat saya period,tp tidak.saya buat UPT,resultnya +ve. Saya gi klinik,test sekali lg,pun +ve jgk, saya dptkan vitamin,then baru bleeding saya tu stop.masa tu kandungan saya berusia 5-6 minggu.

Keadaan normal,saya tak alami alahan yg teruk,makan berselera mcm biasa,Cuma saya masih lasak,mcm biasa jgk.saya drive,saya angkat fail2 berat,saya buat kerja rumah, saya buat sbb saya rasa saya mampu buat.saya tak nak manjakan diri sangat,sbb saya nak anak saya kuat,tak nak lemah2 dan manja2..

After 11 weeks…..

Ahad 10/8
Bangun pg,saya bleeding,again..saya cool lg.sbb bleeding tu sikit je.saya gi kenduri ,ptgnya baru saya gi klinik. Doc mintak saya rujuk klinik kesihatan,tanya bidan.ok,saya bertenang dulu.Rileks,Saya hanya berdoa dan berserah pd Allah.

Isnin 11/8
Saya gi kerja mcm biasa.hari ni ada audit AKNC. So saya sibuk.Berkejar ke sana ke mari.masih ada bleeding,tp sgt sedikit.

Selasa 12/8
Pg2 saya dah sampai klinik kubang semang,dgn niat nak buat kad merah,dan nak jumpa doctor.dalam dok check2 tu,misi raba perut saya,dan dia pelik sbb tak dpt rasa baby saya.mungkin ada technical error.oklaa…

Lps tu saya crita psl bleeding saya tu pd doc,dan doc mintak nak scan saya,setelah dia pegang perut saya pun dia tak dpt pegang apa2.saya masih bertenang lg..lps tu doc scan perut saya..dan disinilaa suspen saya bermula..

Doc tak nampak apa2!! Serius,berkerut2 dahi doc tu..dia try byk kali..tp masih x nampak apa2.2 kali dia scan..and lastly dia ckp,"ok2,nampak dah..tp kecik sgt..tak mcm usia 11 minggu.bleh tak U dtg next week,kita scan lg utk kepastian.”

saya dpt rasakan sesuatu yg tak kena.saya sms abg aleh,ceritakan semuanya.dia minta saya bertenang dan berserah pd Allah..apa sj yg Allah aturkan utk kita,ada laa hikmah di sebaliknya..

blk ke rumah,saya masih bleeding.saya sms Sarah,kwn saya si doctor tu. Terus dia call saya.dia tanya,mcm mana rupa bleeding saya tu??ada tak mcm isi ikan?? Saya tak paham,apa maksud Sarah dgn isi ikan tu..saya ckp tak tahu..yg saya tau bleeding saya tak byk,itu je bleh ckp.Sarah mintak saya jumpa Pakar Sakit Puan dgn segera,sbb apa yg saya alami adalah tanda2 keguguran,tp tak semestinya.Saya cuba bertenang wpun sbnrnya..saya panic!!

Sarah SMS : My dear,kalau terlalu risau,ambil wudhu’,pohon jauhkan diri dr gangguan syaitan,kuatkan semangat,tabahkan hati,mintak dgn Ilahi berilah rezeki terbaik utk kalian berdua,insyallah,moga dimakbulkan Tuhan.rehat byk2,jgn angkat benda berat2,kalau tak dpt MC,aku pun bleh bg,jgn risau,ur child is a champion! INSYALLAH..

Petangnya,saya siang ikan.dlm dok siang ikan tu..tiba2 saya terpikir,mungkin Sarah tanya saya isi ikan tu,maksudnya perut ikan! Betul2,masa saya bleeding hari tu,bentuknya mcm perut ikan! Ikan yg sederhana besar.terus saya call abg aleh,dan abg aleh blk dr kedai,bwk saya ke klinik muslimah lps maghrib.

Dlm perjalanan,abg aleh tenangkan saya..dia ckp,apa pun yg Tuhan takdirkan utk kita,kita terima dgn lapang dada.ada kebaikan dan rahmat yg tersirat.we get ready for the worst.apapun yg terjadi,redha dan pasrah dgn apa yg Allah aturkan.

Ok,jumpa je doc yg lembut,bertudung labuh dan sgt baik hati tu,saya critakan semuanya,dr A-Z. Doc terus scan saya,dan resultnya : my baby was gone…I’ve lost my baby..abg aleh genggam tgn saya erat,saya dah mula menitikkan air mata..dan saya tgk mata abg aleh berkaca..doc ckp,bertenanglah..mungkin cantuman benih kami tak menjadi,jd baby tak sihat,sbb tu dia tak hidup..kalau diteruskan pun,mungkin keluarnya nanti pun keadaannya tak sempurna..jadi lebih baiklah dia gugur dulu..

Doc nasihatkan saya buat D n C.utk elakkan jangkitan kuman dan lain2.boleh buat di klinik tu jgk @ mana2 hospital kerajaan.kami amik keputusan utk ke Hospital Sbrg Jaya esoknya.
Lps tu abg aleh bwk saya ke Sunway carnival,sj jln2 katanya.Dia nak buat saya happy.Dia belikan kasut utk saya dan dia.lps tu kami mkn ayam tandoori kat kedai mamak.

Balik umah ma,bgtau keadaan saya. Ma nampak tenang.

Balik umah mak, abg aleh bgtau mak yg saya keguguran.Mak menangis.sedihnya saya..kasihan mak..dia yg hepi sgt bila tau saya mengandung.dan dia yg paling sedih bila saya gugur..dia doakan saya sejahtera dan terima semua ni dgn lapang dada.

Mlmnya saya tido dgn air mata berlinangan…

Rabu 13/8
Pukul 9 pg saya ditemani abg aleh dan mak ke hospital,singgah opis amik GL,jumpa bos kejap.pastu terus ke wad kecemasan,masuk wad 4.pertama kali dlm hidup,saya masuk wad.perasaan??syok jgk…hahaha

Saya sms Doc Sarah,yg saya dah masuk wad,kalau nak ziarah saya,bwklah cis kek.
Sarah jwb,insyallah,kek cis bedebah pun dia bawakkan.hahaha

Hari pertama di wad,ada laa benda yg doc buat kt saya.malas nak crita.Sarah je yg paham.
Ptgnya saya terima lawatan abg lan dan family, ayah dan mak lin,adik2 saya – mizah dan khairani, jugak my bestest frens, Doc Sarah dan C-fah.
Ya,Sarah kotakan janjinya. Dia bwkkan saya Kek Cis Bedebah spesel utk saya.

Khamis 14/8
Hari ke dua,pukul 7 pg,doc masukkan ubat dlm rahim saya.saya bgtau sarah (sepanjang dlm wad,paling kerap saya sms dgn Sarah,dia nak tau apa je yg jd kat saya,apa je yg doc buat kat saya,sebuk aje dia..hehe.tp dialaa kwn sejati saya..) yg doc masukkan ubat kat saya.

Sarah kata : oh..belum D&C lg la tu..ubat tu nama cervagem..utk cuba kecutkan rahim hang skit,nak keluarkan apa2 yg tertinggal,kalau dah keluaq,nanti depa scan lg,klau masih ada apa2 yg tertinggal,baru depa proceed dgn DnC, kalau idak dah bleh blk.

Saya pun : ooooo….

Masa doc lawat saya lps tu,doc jelaskan kat saya apa yg berlaku..apa yg doc tu ckp,sebijik mcm apa yg Sarah tu ckp…saya pun sms sarah :

Apa yg hang ckp,sebijik mcm doc senior ni ckp..wahh..terer laa hg sarah!! Mcm dokter!!

Hahahahahaha!! (mmg laa sarah tu doctor!!)

Sarah reply sms saya : hahaha..tu laa..aku pun taktau camna aku bleh pikiaq mcm dokter..

Dlm saya sakit2 perut tu saya bleh gelak2 bila bersms dgn sarah ni.

Dr pukul 10am hingga 3pm,perut saya memulas2,mcm senggugut..lebih sakit dr senggugut..saya dah taktau nk buat camna,semua serba tak kena..pusing ke kiri..ke kanan..semua tak kena..sakit sgt2 tuhan sj yg tahu.saya mengadu dgn nurse,nurse ckp,”kalau nak beranak lagi sakit tau..”

Saya tak berani mengadu lg…saya kuatkan diri..saya tabahkan hati..saya kena gagahkan diri kalau saya nak punya anak lg..

Pukul 3.10 pm,cadar saya dah ada kesan darah..saya rasa ada ketulan yg keluar dr rahim saya..saya terus ke toilet..dan masyallah..saya terus panggil nurse,dan nurse ambil ketulan janin saya,simpan di tempat sepatutnya..

Dalam toilet,saya menangis tersedu2..saya tak tau kenapa saya terlalu hiba dan sebak tgk janin anak saya…wpun belum berupa seorg baby,tp ketulan itu cukup buat saya sebak dan hiba..

Saya pohon pd Allah,kuatkan diri saya,tabahkan hati saya…

Doc belek2 janin saya yg dalam balang,doc ckp,”ermm..mcm nk ada tulang dah ni…” uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!! Kuar lg airmata saya..Doc kemudiannya chek rahim saya,kemudian scan rahim saya.masih ada darah yang tertinggal,jd saya perlu utk menjalani DnC..terus saya sms sarah.

Sarah reply: gud luck,selawat byk2 ye,insyallah semua selamat,nnti cerita kat aku pengalaman kena ubat bius ya. Ma’as salamah.
Ntahapahapa je doc sarah nih..

Pukul 6 ptg, saya dibawa ke bilik pembedahan,dihantar dgn doa oleh Ma yg dtg menziarahi saya..

Ok,nak tau mcm mana rasanya masa buat dnc tu??

Saya kena sedut gas,utk tidorkan saya..saya sedut,saya lali,saya tido,saya mimpi…..

Saya sedar bila ada seseorg yg tepuk pp saya perlahan.bila saya tanya,dah buat ke?dorang ckp,”dah selesai dah kak..alhamdulillah,semua selamat..”

Saya dihantar ke wad semula..jd,saya tak sedar langsung masa proses itu berlaku…

Jumaat 15/8
Doc bgtau saya yg saya boleh balik dah tengahari ni.keadaan saya baik,saya tak demam,saya cergas,jd saya dah boleh pulang ke rumah.saya diberi MC 2 minggu,sehingga 28/8. seronok cuti lama, tp.. isk!

Saya pulang ke rumah Ma,berpantang di umah ma.mcm org bersalin jgk.kena pakai stokin,tak bleh lasak2,kena jg mkn,tak boleh mkn benda panas sgt,benda sejuk sgt.susah juga.tp,sabar ajela.
Mak dtg ziarah saya ptg tu jgk..prihatinnya dia kat saya..dia ckp,dia dah siapkan nama utk bakal cucu dia,tp..isk isk..dia dah mula menangis..hehehe..mak mentua saya ni sgt sensitive,tp saya tau dia sygkan saya..bak kata sarah,saya bkn lg menantu kesayangan,tp dah tahap menantu kecintaan ni.hahaha
-----------------------------------------------------------------------------------

Ahad 24/8/08

So sehingga saya mengarang entry ini,dah lebih seminggu saya berkurung di rumah,saya rasa kulit saya pun dah cerah sbb jarang kena matahari (wpun ada jgk saya curik2 kuar umah utk jemur kain dan amik surat di peti surat).

Mujurlah anak2 saudara saya cuti sekolah,jd dorang la yg temankan saya di rumah. Terima kasih ya Ili dan Afif,sbb tlg jg acik,walaupun penat acik marah2kan kalian sbb nakal dan suka sepah2kan rumah.

So..mcm mana??puas hati baca entry saya kali ni????panjangggnyaaaaaaaaaaaaaaaaaa………………. pengalaman keguguran saya ni mmg akan saya kenang sepanjang hayat saya.

ermmmm..saya berada di kawasan parlimen permatang pauh.keadaannya??meriah wa ckp lu..saya pun akan turun mengundi selasa ni..insyallah..

saya undi sapa???biarlah rahsia...

11 comments:

shaliza said...

kuatnya semangat riena...a/pun sy doakan riena cepat sembuh...insyaallah.

MyzwaR said...

take care riena..

Allah lebih mengetahui apa yg terbaik utk kita... Perancangan Dia juga adalah yg terbaik..

Hang mmg tabah lah!!! tambah2 ada kawan mcm sarah... Nak kwan dgn sarah gak bleh dak?? Muahahaha :D

RieNa said...

to shaliza..
bkn mudah sbnrnya..
tp,kena kuat jgk lah.

to myzwar..
nanti ah aku ckp kat sarah
hg nk kawan dgn dia.
tp,aku rasa dia kenai kot hang..
bkn hang pernah mengorat dia ka dulu??
hahahahaha
-pitnah itu dosa-
heheheh

S.YanaZ said...

Riena,
ada yg hilang suami...
ada yg hilang anak...


Maha Berkuasa Tuhan, mengambil apa-apa yg dipinjamkan kepada kita...
:]

shasaliana yang cute said...

na...
pagi2 aku masuk opis...
blog hang aku bukak dulu...
aku tertunggu2 update dari hang..
ya Allah...hang memang tabah...
aku pun menitis air mata bila baca entry hang...
hang betui2 membuatkan aku sedih na...
takmo kawan hang...hehehehe...
anyway...aku akan sentiasa mendoakan hang akan gembira dan bahagia selamanya....
aku jugak akan mendoakan semoga aku leh dapat title sis dari anak hang cepat sikit...[ tak sanggup nak dapat gelaran untie...hahaha ]
na,
aku nak jadi kawan sarah gak la..
hang kirim salam kat dia yer...
hihihihihihi..
miss u a lot...
jgn nakal2 tau...
kim salam tuk ur hubby...
" selamat menyambut bulan posa "

cik puan daun said...

tabah ya riena? I dont know what to say. Sebenarnya seronok baca blog ni sbb kite pon pregnant gaks. dalam 11 weeks gitu. Masa week 6 kite bleeding. Admitted kejap but alhamdulillah, ok. But I understand the feeling, almost loosing the baby.

Arghhh.. mengalir air mata bila baca entri nih. Sabar banyak2 yach?

RieNa said...

sha..
thanx..
nnti aku ckp kt sarah hg pun nak kwn dia jgk.hahaha!

pn daun..
kita kawen pd masa yg hampir sama..
kita pregnant pun lebih kurg sama waktunya..
tp Tuhan syg saya lebih skit,sbb tu saya kehilangan baby saya.. :)

take a good care of urself,jgn lasak2 mcm saya tau! biar malas skit takpe..amik kesempatan.hehe

RieNa said...
This comment has been removed by the author.
wani@cekelat said...

Na.. aku pun baca jugak.. baru berkesempatan baca update nie hari nie..sabarlah..macam aku kata dalam msg aku haritue..aku tak dan nak pi visit hang.. memang ada aku dok sebut2 dekat popai aku nak pegi tapi keadaan tak mengizinkan.. abah aku pun kena admit kat umah besaq kepala batas tu seminggu lamanya.. pastu aku ada tamu.. member aku dr kl stay kat umah seminggu lamanya..so kalut la sikit..apapun aku sentiasa doakan dari jauh jer..semoga cepat sembh ya..

tNOe said...

acik!
jgn sedih2 ye!
be strong.
tnoe doakan acik cepat dpt baby lagi!
heee~~~~

*mnaip dalam keadaan bgenang air mata


:]

s.c.h.u.l.t said...

thank you kak riena share cerita. nanti time syud entah2 habis banjir sebab babies dah ada bentuk & tulang belakang. uhuk.

redhalah. perempuan memang banyak me'mikul'. harap2 Allah permudahkan :)

Langkawi 2017

Bulan 7, lps raya hari tu. Saya rasa nakk sgt p bercuti. Saya sorg. Tanpa anak2. Tp takkan bolehlaa nak tinggal anis nuha, sbb masih menyusu...