Friday, 29 August 2008

:: tak tertahan lagi ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

saya ada tabiat buruk tau.
tabiatnya : kalau saya mengantuk,takleh buat apa dah.
saya mesti tido.saya sanggup tangguhkan makan,sanggup kena marah dgn Ma,
asalkan saya dpt tido.

dan skrg ni, jam baru 10.34 am, dan saya taktau nape saya mengantuk sgt sgt sgt.
saya terlelap di kaunter!
mujur takde student yg tegur saya..

iskk..tak bleh jd ni..
saya mesti carik jln!

Thursday, 28 August 2008

:: sisa-sisa cuti ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

hari ni last day saya cuti MC.
saya ikut abg aleh dtg kedai.
bosan seyy dok melangut tgk tibi ja kat umah.

mujur ada cc sebelah kedai abg aleh.
boleh gak dok bertenet.

Ili dah blk bangi,beserta dgn ibu ayah dia lah.
rindunya kat dia yg becok tu..

saya : ili,besar esok nak jd ape??angkasawan ke??
ili : tak nak tak nak..adik nk jd cikgu.. cikgu yg garang.
saya : nape cikgu yg garang?cikgu saja takleh ke??
ili : tak nak. cikgu garang la best.

sukati adik lahhhh.....

--------------------------------------------------

akhirnya, DSAI menang selesa di parlimen Ptg Pauh. kasihan pd team Bn yg bertungkus lumus..takpe,cuba lg 5 thn nnti ya! ;)

si cikgu men yg update saya mlm tu.dia kan jd -tukang kira undi-
saya plak yg dok jd CNN wpun masa tu saya dah blk ke Lahar Yooi yg sunyi sepi tanpa keriuhan.

Monday, 25 August 2008

:: friendship ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

2 hari sebelum kejadian yg memilukan itu,

saya gi kenduri adik sarah , thara nur atiqah kat kompleks sukan kepala batas.

(nape nama Sarah kerap sgt dlm entry saya 2,3 hari ni??kalaulaa dia tau ni..hmmm...)

dah janji nak jumpa ilyia jgk kat sana..

saya,ilyia,sarah - kami sgt akrab dr usia 13 thn..sampai skrg.alhamdulillah.

(abaikan saya dgn sarah yg tembam,tgk ilyia yg maintain kurus..huhuhu)


:: 25 Ogos ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

sedih jgk,bila saya kena removekan due date baby saya tu..
tapi takpelaa..nanti2 boleh buat lagi baby ticker tu kan??
moga Allah murahkan rezeki kami suami isteri..amin...
terima kaseh byk2 pd kalian yg mendoakan saya..saya amat2 menghargainya..

oh ya..jumaat 29hb nanti saya akan mula bertugas..sonoknyaa!! terbayang2 je meja saya mesti penuh dgn kerja2 tertangguh..huh..hadapi dgn senyuman, riena.. (",)

saya update blog ni guna labtop kakak saya, dia dgn abg ipar blk mengundi,menunaikan tanggungjwb dorang.

iskk..ada helikopter dok merayau2 kat kg saya yg tercinta ni..apa yg dorang tgk ye...

25 Ogos 2008
tarikh ni spesel utk saya..
sbb tarikh ni merupakan hari lahir 2 insan kesayangan saya..

Ma...
selamat hari lahir, wahai bonda tercinta..
semoga Allah beri kesihatan yang baik dan kebahagiaan yang berpanjangan...
Ya Allah, kau ampunilah dosa ibuku,dan kasihanilah dia seperti mana ibuku mengasihi ku dr kecil hingga dewasa..amin...

juga buat sahabat tercinta terbenci...
Sarah Nur Alya..
happy 27th birthday..
moga dimurahkan rezeki..
biarlah rezeki apapun,wang,harta mahupun cahayamata...
i'm really thankful to have a superbestfriend like u..

Sunday, 24 August 2008

:: Saya yg terkini ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

Rindunyaa nak mengarang!!

Tau tak..berkurung aka berpantang 2 minggu di rumah,bknlah sesuatu yg indah,melainkan kalau anda ditemani anak kecil disisi anda…huhuhu..

Ok2,saya tak nak sedih2..saya ok..i’m fine..i’m happy..saya masih disayangi suami dan keluarga..tambah2 mak mertua saya..hehe..nanti saya cite.

Thanx to ifah @ kak long, saya yg suruh dia tulis entry sblm ni,mana laa tau kot2 ada yg tertanya2 pasal saya kan…ngeh ngeh ngeh..perasannn…

Apa yg jd kat saya sebenarnya..???

Awal2 pregnant dulu...

Sebulan lebih lps kawen,saya ada bleeding skit,saya ingat saya period,tp tidak.saya buat UPT,resultnya +ve. Saya gi klinik,test sekali lg,pun +ve jgk, saya dptkan vitamin,then baru bleeding saya tu stop.masa tu kandungan saya berusia 5-6 minggu.

Keadaan normal,saya tak alami alahan yg teruk,makan berselera mcm biasa,Cuma saya masih lasak,mcm biasa jgk.saya drive,saya angkat fail2 berat,saya buat kerja rumah, saya buat sbb saya rasa saya mampu buat.saya tak nak manjakan diri sangat,sbb saya nak anak saya kuat,tak nak lemah2 dan manja2..

After 11 weeks…..

Ahad 10/8
Bangun pg,saya bleeding,again..saya cool lg.sbb bleeding tu sikit je.saya gi kenduri ,ptgnya baru saya gi klinik. Doc mintak saya rujuk klinik kesihatan,tanya bidan.ok,saya bertenang dulu.Rileks,Saya hanya berdoa dan berserah pd Allah.

Isnin 11/8
Saya gi kerja mcm biasa.hari ni ada audit AKNC. So saya sibuk.Berkejar ke sana ke mari.masih ada bleeding,tp sgt sedikit.

Selasa 12/8
Pg2 saya dah sampai klinik kubang semang,dgn niat nak buat kad merah,dan nak jumpa doctor.dalam dok check2 tu,misi raba perut saya,dan dia pelik sbb tak dpt rasa baby saya.mungkin ada technical error.oklaa…

Lps tu saya crita psl bleeding saya tu pd doc,dan doc mintak nak scan saya,setelah dia pegang perut saya pun dia tak dpt pegang apa2.saya masih bertenang lg..lps tu doc scan perut saya..dan disinilaa suspen saya bermula..

Doc tak nampak apa2!! Serius,berkerut2 dahi doc tu..dia try byk kali..tp masih x nampak apa2.2 kali dia scan..and lastly dia ckp,"ok2,nampak dah..tp kecik sgt..tak mcm usia 11 minggu.bleh tak U dtg next week,kita scan lg utk kepastian.”

saya dpt rasakan sesuatu yg tak kena.saya sms abg aleh,ceritakan semuanya.dia minta saya bertenang dan berserah pd Allah..apa sj yg Allah aturkan utk kita,ada laa hikmah di sebaliknya..

blk ke rumah,saya masih bleeding.saya sms Sarah,kwn saya si doctor tu. Terus dia call saya.dia tanya,mcm mana rupa bleeding saya tu??ada tak mcm isi ikan?? Saya tak paham,apa maksud Sarah dgn isi ikan tu..saya ckp tak tahu..yg saya tau bleeding saya tak byk,itu je bleh ckp.Sarah mintak saya jumpa Pakar Sakit Puan dgn segera,sbb apa yg saya alami adalah tanda2 keguguran,tp tak semestinya.Saya cuba bertenang wpun sbnrnya..saya panic!!

Sarah SMS : My dear,kalau terlalu risau,ambil wudhu’,pohon jauhkan diri dr gangguan syaitan,kuatkan semangat,tabahkan hati,mintak dgn Ilahi berilah rezeki terbaik utk kalian berdua,insyallah,moga dimakbulkan Tuhan.rehat byk2,jgn angkat benda berat2,kalau tak dpt MC,aku pun bleh bg,jgn risau,ur child is a champion! INSYALLAH..

Petangnya,saya siang ikan.dlm dok siang ikan tu..tiba2 saya terpikir,mungkin Sarah tanya saya isi ikan tu,maksudnya perut ikan! Betul2,masa saya bleeding hari tu,bentuknya mcm perut ikan! Ikan yg sederhana besar.terus saya call abg aleh,dan abg aleh blk dr kedai,bwk saya ke klinik muslimah lps maghrib.

Dlm perjalanan,abg aleh tenangkan saya..dia ckp,apa pun yg Tuhan takdirkan utk kita,kita terima dgn lapang dada.ada kebaikan dan rahmat yg tersirat.we get ready for the worst.apapun yg terjadi,redha dan pasrah dgn apa yg Allah aturkan.

Ok,jumpa je doc yg lembut,bertudung labuh dan sgt baik hati tu,saya critakan semuanya,dr A-Z. Doc terus scan saya,dan resultnya : my baby was gone…I’ve lost my baby..abg aleh genggam tgn saya erat,saya dah mula menitikkan air mata..dan saya tgk mata abg aleh berkaca..doc ckp,bertenanglah..mungkin cantuman benih kami tak menjadi,jd baby tak sihat,sbb tu dia tak hidup..kalau diteruskan pun,mungkin keluarnya nanti pun keadaannya tak sempurna..jadi lebih baiklah dia gugur dulu..

Doc nasihatkan saya buat D n C.utk elakkan jangkitan kuman dan lain2.boleh buat di klinik tu jgk @ mana2 hospital kerajaan.kami amik keputusan utk ke Hospital Sbrg Jaya esoknya.
Lps tu abg aleh bwk saya ke Sunway carnival,sj jln2 katanya.Dia nak buat saya happy.Dia belikan kasut utk saya dan dia.lps tu kami mkn ayam tandoori kat kedai mamak.

Balik umah ma,bgtau keadaan saya. Ma nampak tenang.

Balik umah mak, abg aleh bgtau mak yg saya keguguran.Mak menangis.sedihnya saya..kasihan mak..dia yg hepi sgt bila tau saya mengandung.dan dia yg paling sedih bila saya gugur..dia doakan saya sejahtera dan terima semua ni dgn lapang dada.

Mlmnya saya tido dgn air mata berlinangan…

Rabu 13/8
Pukul 9 pg saya ditemani abg aleh dan mak ke hospital,singgah opis amik GL,jumpa bos kejap.pastu terus ke wad kecemasan,masuk wad 4.pertama kali dlm hidup,saya masuk wad.perasaan??syok jgk…hahaha

Saya sms Doc Sarah,yg saya dah masuk wad,kalau nak ziarah saya,bwklah cis kek.
Sarah jwb,insyallah,kek cis bedebah pun dia bawakkan.hahaha

Hari pertama di wad,ada laa benda yg doc buat kt saya.malas nak crita.Sarah je yg paham.
Ptgnya saya terima lawatan abg lan dan family, ayah dan mak lin,adik2 saya – mizah dan khairani, jugak my bestest frens, Doc Sarah dan C-fah.
Ya,Sarah kotakan janjinya. Dia bwkkan saya Kek Cis Bedebah spesel utk saya.

Khamis 14/8
Hari ke dua,pukul 7 pg,doc masukkan ubat dlm rahim saya.saya bgtau sarah (sepanjang dlm wad,paling kerap saya sms dgn Sarah,dia nak tau apa je yg jd kat saya,apa je yg doc buat kat saya,sebuk aje dia..hehe.tp dialaa kwn sejati saya..) yg doc masukkan ubat kat saya.

Sarah kata : oh..belum D&C lg la tu..ubat tu nama cervagem..utk cuba kecutkan rahim hang skit,nak keluarkan apa2 yg tertinggal,kalau dah keluaq,nanti depa scan lg,klau masih ada apa2 yg tertinggal,baru depa proceed dgn DnC, kalau idak dah bleh blk.

Saya pun : ooooo….

Masa doc lawat saya lps tu,doc jelaskan kat saya apa yg berlaku..apa yg doc tu ckp,sebijik mcm apa yg Sarah tu ckp…saya pun sms sarah :

Apa yg hang ckp,sebijik mcm doc senior ni ckp..wahh..terer laa hg sarah!! Mcm dokter!!

Hahahahahaha!! (mmg laa sarah tu doctor!!)

Sarah reply sms saya : hahaha..tu laa..aku pun taktau camna aku bleh pikiaq mcm dokter..

Dlm saya sakit2 perut tu saya bleh gelak2 bila bersms dgn sarah ni.

Dr pukul 10am hingga 3pm,perut saya memulas2,mcm senggugut..lebih sakit dr senggugut..saya dah taktau nk buat camna,semua serba tak kena..pusing ke kiri..ke kanan..semua tak kena..sakit sgt2 tuhan sj yg tahu.saya mengadu dgn nurse,nurse ckp,”kalau nak beranak lagi sakit tau..”

Saya tak berani mengadu lg…saya kuatkan diri..saya tabahkan hati..saya kena gagahkan diri kalau saya nak punya anak lg..

Pukul 3.10 pm,cadar saya dah ada kesan darah..saya rasa ada ketulan yg keluar dr rahim saya..saya terus ke toilet..dan masyallah..saya terus panggil nurse,dan nurse ambil ketulan janin saya,simpan di tempat sepatutnya..

Dalam toilet,saya menangis tersedu2..saya tak tau kenapa saya terlalu hiba dan sebak tgk janin anak saya…wpun belum berupa seorg baby,tp ketulan itu cukup buat saya sebak dan hiba..

Saya pohon pd Allah,kuatkan diri saya,tabahkan hati saya…

Doc belek2 janin saya yg dalam balang,doc ckp,”ermm..mcm nk ada tulang dah ni…” uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!! Kuar lg airmata saya..Doc kemudiannya chek rahim saya,kemudian scan rahim saya.masih ada darah yang tertinggal,jd saya perlu utk menjalani DnC..terus saya sms sarah.

Sarah reply: gud luck,selawat byk2 ye,insyallah semua selamat,nnti cerita kat aku pengalaman kena ubat bius ya. Ma’as salamah.
Ntahapahapa je doc sarah nih..

Pukul 6 ptg, saya dibawa ke bilik pembedahan,dihantar dgn doa oleh Ma yg dtg menziarahi saya..

Ok,nak tau mcm mana rasanya masa buat dnc tu??

Saya kena sedut gas,utk tidorkan saya..saya sedut,saya lali,saya tido,saya mimpi…..

Saya sedar bila ada seseorg yg tepuk pp saya perlahan.bila saya tanya,dah buat ke?dorang ckp,”dah selesai dah kak..alhamdulillah,semua selamat..”

Saya dihantar ke wad semula..jd,saya tak sedar langsung masa proses itu berlaku…

Jumaat 15/8
Doc bgtau saya yg saya boleh balik dah tengahari ni.keadaan saya baik,saya tak demam,saya cergas,jd saya dah boleh pulang ke rumah.saya diberi MC 2 minggu,sehingga 28/8. seronok cuti lama, tp.. isk!

Saya pulang ke rumah Ma,berpantang di umah ma.mcm org bersalin jgk.kena pakai stokin,tak bleh lasak2,kena jg mkn,tak boleh mkn benda panas sgt,benda sejuk sgt.susah juga.tp,sabar ajela.
Mak dtg ziarah saya ptg tu jgk..prihatinnya dia kat saya..dia ckp,dia dah siapkan nama utk bakal cucu dia,tp..isk isk..dia dah mula menangis..hehehe..mak mentua saya ni sgt sensitive,tp saya tau dia sygkan saya..bak kata sarah,saya bkn lg menantu kesayangan,tp dah tahap menantu kecintaan ni.hahaha
-----------------------------------------------------------------------------------

Ahad 24/8/08

So sehingga saya mengarang entry ini,dah lebih seminggu saya berkurung di rumah,saya rasa kulit saya pun dah cerah sbb jarang kena matahari (wpun ada jgk saya curik2 kuar umah utk jemur kain dan amik surat di peti surat).

Mujurlah anak2 saudara saya cuti sekolah,jd dorang la yg temankan saya di rumah. Terima kasih ya Ili dan Afif,sbb tlg jg acik,walaupun penat acik marah2kan kalian sbb nakal dan suka sepah2kan rumah.

So..mcm mana??puas hati baca entry saya kali ni????panjangggnyaaaaaaaaaaaaaaaaaa………………. pengalaman keguguran saya ni mmg akan saya kenang sepanjang hayat saya.

ermmmm..saya berada di kawasan parlimen permatang pauh.keadaannya??meriah wa ckp lu..saya pun akan turun mengundi selasa ni..insyallah..

saya undi sapa???biarlah rahsia...

Thursday, 14 August 2008

pengumuman!!!!

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

untuk pengetahuan semua...:lamagawa:

acik skrg dkt hospital..bercuti 3 hari 2 malam kat wad..

akceli...acik keguguran..baby x ckup kuat untuk teruskan hidup...:puteh_11:
so,acik terpaksa buat D&C.

acik akn MC selama 2 minggu..

insyaAllah..nanti acik sehat..she will update this blog...
please pray for them husband and wife...

penyampai berita;
anak sedara acik a.k.a cik pinat..

Tuesday, 5 August 2008

:: Afif Ili (part 2) ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...


saya dan Ma..ya,ya..saya tahu..ma lagi comel dr saya..saya mengaku..hik hik hik...


pandai ili buat2 tido...





sesi main2 dgn abg cik dan adik ili..buat saya hepi sesgtnya...

:: Afif Ili ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

hari tu kan,saya ada ckp yg saya nak gi Bangi umah kakak saya..
nak gi main2 dgn Afif dan ILi..
jd berangkatlah saya dan Ma naik bas ke bangi 25hb,malam..
bersungguh2 Ma packing buah2 mcm manggis,durian,rambutan utk anak,menantu dan cucunya kat sana..
Mak pun kirim buah manggis,dgn belacan dan asam keping jgk.

dan ini laa Ili Athirah.


dan ini abg cik Afif Safwan. bersungguh2 dia mkn buah manggis.

birthday adik Ili jatuh pada 1 Ogos,tp saya advancekan sambutannya,hadiahkan jam utk dia dan belikan kek yg tak seberapa ni utk dia.



selamat hari lahir yg ke 6 tahun Ili..
Ili dah besar..dan nak masuk sekolah..
dah nak pakai baju sekolah putih dan kain biru...
jadi adik tak boleh nangis2 lagi,tak boleh asyik merajuk aje..
kena rajin solat dan mengaji..
semoga adik Ili jadi anak yg baik utk ibu dan ayah..ameeennnnn....

p/s : lagi ucapan utk adik Ili oleh Ibu
dan kak longnya.

Langkawi 2017

Bulan 7, lps raya hari tu. Saya rasa nakk sgt p bercuti. Saya sorg. Tanpa anak2. Tp takkan bolehlaa nak tinggal anis nuha, sbb masih menyusu...